RÅDGIVNING

EU's nye energimærke

De vigtigste spørgsmål

Det nye energimærke for elektriske apparater vil generelt gælde i hele Europa fra den 1. marts 2021, men for lamper først fra den 1. september 2021. Frem til den 1. marts 2023 vil begge energimærker eksistere parallelt. Mange producenter vil dog skifte tidligere. Vi besvarer de vigtigste spørgsmål om det nye energimærke og viser, hvad der vil blive ændret - og hvad der vil forblive som det er.


Hvorfor er der kommet et nyt energimærke?

Elektriske apparater, lamper og lyskilder er blevet mere og mere energieffektive i den seneste tid. Dette førte til, at alle apparater blev betragtet som, og klassificeret som effektive. Af den grund opstod energieffektivitetsklasserne A+, A++ eller A+++, som nærmest ikke adskiller sig fra hinanden. Det nye energimærke fra 2021 skal gøre forskellene mere transparente for forbrugerne igen. Med henblik herpå vil alle apparater blive revurderet.

Energimærke lamper

Hvad er forskellen fra det gamle energimærke?

A+, A++ og A+++ (plusklasserne) vil ikke længere eksistere med det nye mærke i 2021, men kun klasserne A til G. Klasse A vil dog forblive tom indtil videre for at kunne mærke endnu mere energieffektive apparater med nye teknologier i fremtiden. Derfor står B og C for de mest effektive armaturer i øjeblikket.

Desuden findes der der nu en QR-kode, som giver yderligere oplysninger om energieffektivitet fra online-databasen EPREL. Registrering i denne database er obligatorisk for fabrikanter.

Sammenligning af energimærkerne: Sådan ser det nye energimærke ud

Det gamle energimærke

Det gamle energimærke

  1. Gammel energieffektivitetsklasse
  2. Kilowatttimer pr. 1.000 timers brug
Det nye energimærke

Det nye energimærke

  1. Nyberegnet energieffektivitetsklasse
  2. Kilowatttimer pr. 1.000 timers brug
  3. QR-kode til at hente effektivitetsdata fra EPREL-databasen

Energimærke 2021:
Kan jeg sammenligne den gamle og den nye energiklasse?

Effektivitetsklassen bestemmes på ny for hvert armatur med nye testprocedurer. Derfor er den gamle og den nye energiklasse ikke sammenlignelige 1:1. F.eks. vil den eksterne strømforsyning blive tilføjet til energiforbruget i fremtiden, hvilket sænker den samlede effektivitet.

Desuden forbliver energiklasse A tom med ændringen til det nye energimærke - den er forbeholdt fremtidige, endnu mere energieffektive teknologier.


Er mine lamper mindre effektive med det nye energimærke?

Nej, de er stadig energieffektive. Det nye energimærke er mere stringent med hensyn til testprocedurer og er udformet med fremtiden for øje. Efter nutidens standarder er de effektive produkter under det gamle energimærke lige så effektive efter overgangen.


Hvilke apparater vil få det nye EU-energimærke?

Alle elektriske apparater, der har et gammelt EU-energimærke, har også fået et nyt. Ud over belysningsarmaturer og lamper omfatter disse f.eks. tv-apparater eller elektriske husholdningsapparater som vaskemaskiner og køleskabe.

Mere om emnet:

Energimærkning af belysning - Den Europæiske Unions officielle hjemmeside


FAQ: Ofte stillede spørgsmål om energieffektivitet

  • 40.000 produkter
  • Gratis levering fra 999 kr.*
  • Gratis retur inden for 50 dage

Eksklusive, ekstrarabatter kun for nyhedsbrevsabonnenter!

Tilmeld dig gratis Lampegigantens nyhedsbrev nu og sikr dig eksklusive fordele!

150 kr. rabatkode

*Kan indløses ved en ny bestilling med bestillingsværdi på mindst 900 kr.. Der er kun én rabatkode per kunde og per bestilling. Rabatkoden er gyldig 21 dage, gældende fra modtagelsen af denne per mail. Kan ikke kombineres med andre rabatter og kan ikke senere trækkes fra en regning. Kan ikke indløses for undtagne producenter.