RÅDGIVNING
trappebelysning

TRAPPEBELYSNING 7 tips for mere sikkerhed, stil og funktionalitet

Belysning kan forvandle en trappe til et fantastisk stykke arkitektur, uanset om det er en indendørs trappe eller en trappe i haven. Det vigtigste formål med trappebelysning er dog altid sikkerhed. Belysningens opgave er at fordele lyset så trappen og frem for alt trinene er tydeligt synlige. Dette mindsker risikoen for at snuble - så uheld kan undgås .#1 Allrounder – loftlamper

En udbredt mulighed for at belyse trapper fortrinligt og sikkert er loftslamper ved den øverste trappeafsats. Brede strålevinkler er nødvendige for en ensartet, lysstærk almen belysning; LED-paneler er også et godt bud på en lampe, der lever op til de betingelser, der er for god trappebelysning. Fokuseret lys, som f.eks. spots, er derimod uegnede til trapper.


#2 Grundlæggende lyssætning med væglamper

Det er især vigtigt, at væglamper i trappeområdet ikke blænder. For kraftigt lysende lamper vil være irriterende, når man går op ad trappen, og øge risikoen for ulykker. Derfor lyser de fleste væglamper indirekte eller har en diffusor, f.eks. en skærm af satineret glas.


#3 Trinbelysning med indbygningslamper

Indbygningsspots, der er monteret parallelt med trappens forløb, gør trappestrukturen tydeligt synlig og gør samtidig trappen endnu smukkere. Indbygningsspots er ideelle ved siden af hvert trin eller med regelmæssig afstand på et par trin.

Monteret i ankelhøjde - og helt uden risiko for at støde ind i dem, fordi de indbyggede spots går i ét med selve trappen eller væggen. Før man overvejer denne løsning, bør det dog overvejes passende udtag til de respektive lamper på et tidligt tidspunkt i byggeriet.


#4 Hængelamper til trapper: et stilfuldt touch af stil

Den enkleste trappe forvandles til et elegant og tiltalende arkitektonisk element, hvis det udstyres med en pendellampe. Pendellamperne er ofte designelementer i sig selv og hænger i øjenhøjde, og er desuden også i stand til at understøtte belysningen af trappeområdet godt.

Det kan dog vise sig, at områderne er utilstrækkeligt belyst kun med en pendel. I dette tilfælde bør belysningskonceptet udvides med yderligere lyskilder.


#5 Trappebelysning med bevægelsessensorer

Sensorstyret trappebelysning øger sikkerheden og komforten betydeligt - fordi lyset tændes automatisk, når du nærmer dig trappen. Her er det vigtigt, at der kun anvendes lyskilder, som straks når 100 % lysstyrke. Dette er tilfældet med LED pærer, men ikke med sparepærer for eksempel.

For den mindste driftscyklus, tiden lyset er tændt, bør man måle følgende: Den langsomste beboer, måske et ældre familiemedlem, går komfortabelt og uden at skynde sig af trappen.


#6 Trinbelysning med LED strips

Selvklæbende LED striber, såkaldte LED strips, sætter arkitekturen i scene som næsten ingen anden lyskilde. De smalle strips kan monteres næsten overalt takket være deres fleksibilitet. Desuden fås de i forskellige længder og kan i nogle tilfælde endda skæres til.

Men LED strips er ikke kun fantastiske med hensyn til iscenesættelse. De giver også den perfekte trinmarkering, når de monteres under hver trappetrinskant. Det samme gælder i øvrigt også hvis de monteres på gelænderet.


#7 Oplys udendørs trapper optimalt

Især i en mørk have er trapper endnu sværere at overskue. Til adgangstrapper til husets hoveddør anvendes ofte væglamper eller indbygningsarmaturer med den relevante IP-beskyttelsesklasse. Man skal dog altid sørge for, at belysningen ikke blænder. De fleste udendørslamper er udstyret med en skærm til dette formål, f.eks. en satineret akrylskærm.

Forresten: Selv på havestier med enkelte trin er der risiko for at snuble. Lyset fra sokkel- og vejlamper fremhæver disse og mindsker risikoen.


FAQ: Ofte stillede spørgsmål om trappebelysning

Hvilke overvejelser bør jeg gøre, når jeg vælger trappebelysning?

Hvad er den vigtigste egenskab for lamper til trappen?

Hvad kan jeg ellers gøre for at forbedre sikkerheden på trapperne?

De overstregede priser svarer til producentens vejledende udsalgspris.
Alle priser er inklusiv 25 % moms, men eksklusiv fragtomkostninger.
Lampenwelt GmbH VAT-No.: DE815559897

© 2024 Lampenwelt GmbH