Butiksbelysning
BUTIKSVINDUESBELYSNING & BUTIKSBELYSNING

Salgsfremmende butiksbelysning med en iøjnefaldende effekt

Butiksbelysning gør varerne i salgsområdet virkelig attraktive, f.eks. i bagerier, dagligvarebutikker, men også i modebutikker eller boghandlere. Lyset styrer beskuerens blik og viser varesortimentet fra dets bedste side. For at opnå dette skal butiksbelysning have en høj CRI-værdi på mindst Ra 80 for at kunne gengive farvespektret i kunstigt lys perfekt.


Derfor har du brug for lysplanlægning

Kompetent lysplanlægning anbefales altid til butiksbelysning. Den rette belysning tager højde for alle tekniske og stedsspecifikke forhold for at indbyde kunderne til at blive hængende og fremhæve varerne. Lysplanlæggerne ved også, hvordan man integrerer den nyeste belysningsteknologi perfekt i butiksmiljøet. Eksempler er højtydende, vedligeholdelsesfri LED-butiksbelysning eller HCL-sensorer, der automatisk tilpasser lysstyrke og farvetemperatur til dagens gang og dermed understøtter menneskers naturlige biorytme.

Hvad bør man overveje, når man planlægger belysningen i en butik?

Pendel sort
Grundlæggende belysning

Grundbelysningen, som sikrer en ensartet lysstyrke i hele butiksområdet, omfatter

 • Loftslamper

 • Indbyggede spotlights

 • pendellampar

Loftspots
Accentbelysning

Accentbelysning bruges til præcist at belyse bestemte produktområder eller enkelte varer, f.eks. delikatesse- og ostedisken eller et udstillingsområde for den aktuelle bestseller i en boghandel.

Dette aspekt af butiksbelysningen styrer den besøgendes opfattelse. Her anvendes for eksempel:

 • Indbygningsspots og downlights

 • Spotlights

 • Spots

Spotlights til butiksvindue
Belysning af butiksvinduer

Butiksvinduet er som regel det første kontaktpunkt med kunden og har en signalværdi gennem et dynamisk samspil mellem lys og skygge. Her kan butiksbelysningen også lege med lysfarver:

Kølige lysfarver >4.000 Kelvin formidler friskhed og dynamik, mens varme lysfarver op til 3.000 Kelvin virker hyggelige og stemningsskabende.

For eksempel har varme lysfarver på op til 3.000 Kelvin en hyggelig effekt og sætter scenen for kager og bagværk i f.eks. et konditori.

Skinnesystem sølv

Belysning med skinnesystemer

Skinnesystemer giver fleksibilitet, da de enkelte armaturer kan placeres hvor som helst på en skinne. Ved skinnesystemer skelner man generelt mellem lavspændings- og højspændingssystemer. I højspændingssektoren skelner man yderligere mellem enkeltkredsløbsskinner og flerkredsløbsskinner, f.eks. 3-fasede skinner.

Forskellen mellem enkelt- og flerfasede er, at i det enkeltfasede system kan lamperne kun tændes, slukkes eller dæmpes sammen. Dette system er mere orienteret mod slutkunden. Der bruges spots, spotlights og strømskinner fra samme producent.

3-fasede systemer har den fordel, at man kan tænde og slukke flere spots forskelligt og dermed skabe forskellige scenarier. Her kan der være kompatibilitet på tværs af producenter, for eksempel med skinnesystemer fra Arcchio.

Find skinnesystemer nu

Tekniske aspekter

CRI/farvegengivelse

Farvegengivelsen er angivet i Ra, gengivet ved procentdelen af farvegengivelsen sammenlignet med naturligt dagslys. 100 procent farveægthed opnås i øjeblikket kun med halogenpærer, men lyset fra højkvalitets LED-butiksbelysning virker allerede meget naturligt fra Ra 80.

Værdier under Ra 80 bør ikke bruges i butiksbelysning for at undgå utiltalende, og helt forkert udseende og misvisende farver på varerne, hvilket er særligt relevant i f.eks. modebranchen for at undgå skuffelse hos kunderne.

Lysfarve

En anden vigtig faktor for lyskvaliteten er farvetemperaturen eller lysfarven. Det påvirker, hvordan varer og frem for alt fødevarer opfattes. I dette tilfælde er alt hvidt ikke det samme.

Farvetemperaturen får lyset til at fremstå enten blåligt og dermed køligt eller rødligt og dermed varmere.

Især i supermarkeder udvælges lyse farver specifikt til de forskellige fødevarer, for eksempel varm hvid til velsmagende kød og sprøde rundstykker. Øjet spiser også!

Hyldebelysning til detailhandel

Vores anbefalinger

Juridiske krav

Lovbestemmelser skal overholdes for butiksbelysning. For eksempel skal den grundlæggende lysstyrke i butikken være mindst 300 lux, og endda 500 lux i kasseområdet. Af hensyn til kundernes komfort kan visse områder naturligvis overskride de lovmæssige standarder, f.eks. i boghandlere for at gøre det lettere for kunderne at bladre i litteraturen.

Godt lys kræver professionel rådgivning

Rendering af belysning til messestande

Bæredygtighed

Med LED-butiksbelysning er der fokus på økologisk og økonomisk bæredygtighed:

 • Store energibesparelser på grund af lavt wattforbrug

 • Samtidig høj lysstyrke på grund af bedre

  lysudbytte på 100 lm/W

 • Meget god farvegengivelse på mindst

  Ra 80 til Ra 90

 • Bredt udvalg af tilgængelige lysfarver

 • lang levetid fra 50.000 driftstimer

 • ingen IR- og UV-stråling, der påvirker varernes kvalitet

Lysplanlægning fra Lampegiganten støtter virksomheder på deres vej mod at blive mere energieffektive og bæredygtige ved at bruge klimavenlig belysning. Investeringen betaler sig for virksomhederne på flere måder: Offentlige programmer fremmer også effektiv indendørs og udendørs belysning med tilskud på op til 50 %.

Referenceprojekter

Sonnen Apotek
Bilforhandler Deisenroth
Kontaktformular

Databehandling som følge af brugen af vores kontaktformular er underlagt vores persondatapolitik.