RÅDGIVNING
Ip beskyttelsesgrad

IP-beskyttelsesgrader

Hvor godt er et armatur beskyttet mod fugt og fremmedlegemer?

IP-beskyttelsesgraden giver oplysninger om beskyttelse mod berøring og fremmedlegemer samt beskyttelse mod indtrængende vand med skadelige virkninger. På dansk går begreber som "kapslingsklasse", "kapslingsgrad" eller "tæthedsgrad" også igen når man omtaler IP-klassificeringen. Ofte benævnes udtrykket IP-beskyttelsesgrad også som IP-beskyttelsesklasse. Beskyttelsesklassen henviser imidlertid til en helt anden produktegenskab.

Hvad betyder IP-beskyttelsgrad?

Arcchio Lienna LED-pullerlampe
Paulmann Special Line LED-jordspyd i sæt m. 3

For at sikre, at en havelampe fungerer pålideligt under alle vejrforhold, har en udendørs lampe et vandbeskyttet hus.

IP står for "Ingress Protection" eller på dansk "beskyttelse mod indtrængning" og er defineret af International Electrotechnical Commission (IEC). IP-beslyttelsgraden informerer om hvor godt et produkt er beskyttet mod indtrængning fra fremmedlegemer og fugt.

Den består af 2 cifre. Det første ciffer betegner modstandsdygtighed mod faste fremmedlegemer (støv) og risikoen for at komme i berøring med farlige dele (for mennesker og husdyr). Det andet ciffer fortæller om modstandsdygtigheden mod indtrængning af vand og fugt. Jo højere tallet er jo højere er beskyttelsen. Som regel besidder armaturer beskyttelsgrader fra IP20 til IP68.

IP-koderne er fastlagt efter DIN EN 60529:2014-09.


IP-beskyttelsesgrad-tabel

1. ciffer IPXX Beskyttelse mod indtrængning af fremmedlegemer

0

ubeskyttet

1

Beskyttet mod faste gestande ≥ 50 mm

2

Beskyttet mod faste gestande ≥ 12,5 mm

3

geschützt gegen feste Fremdkörper ≥ 2,5 mm

4

Beskyttet mod faste gestande ≥ 1 mm

5

Beskyttet mod støv

6

Støvtæt
2. ciffer IPXX Beskyttelse mod vand med skadelige følger

0

Ingen beskyttelse

1

beskyttet mod lodret faldende vanddråber

2

beskyttet mod vanddråber ved hældning på maksimalt 15°

3

beskyttet mod regn

4

beskyttet mod oversprøjtning

5

beskyttet mod vandstråler

6

beskyttet mod kraftige vandstråler

7

beskyttet mod følgerne af kortvarig nedsænkning i vand (1-30 minutter)

8

beskyttet mod følgerne af langvarig nedsænkning i vand

9

beskyttet mod højtryk og høj vandtemperatur/td>

Hvilken IP-klasse er vandtæt?

Det antages ofte, at IP44 er vandtæt. Det er imidlertid ikke korrekt. Et armatur er kun vandtæt, hvis det er beskyttet mod kortvarig eller permanent nedsænkning. Dette gælder kun for IP67 ogIP68.

Hvad betyder beskyttet mod oversprøjtning?

Stænksikre armaturer med IP44 giver beskyttelse mod regn. Kraftig regn er derimod defineret som vandstråler. Her kræves der i stedet IP65.


Hvilke IP-bekyttelsgrader er mest hyppigt forekommende?

IP44

IP44

Beskyttelse mod fremmedlegemer > 1 mm og vandsprøjt på alle sider giver modstandsdygtighed over for regn. Desuden kan insekter ikke trænge ind. Anvendes ofte til væglamper på husmure og - afhængigt af monteringsstedet - også i vådrum.

IP54

IP54

Beskyttelse mod vandsprøjt og bedre støvbeskyttelse til brug i kælderen, værkstedet eller garagen. I haven bør de ikke placeres ubeskyttet eller nedgraves i jorden, da de risikerer at blive nedsænket i vand.

IP65

IP65

Støvtæt lampehus og beskyttelse mod kraftig regn og vandstråler. Det betyder, at armaturet også kan monteres fritstående, dvs. uden tag. Hvis der er risiko for, at produktet kortvarigt kan blive nedsænket i vand, kræves der mindst IP67.


Hvilken IP-beskyttelsesgrad er nødvendig hvor?

I tørre rum, som f.eks. stuen, er fugt ikke at forvente. Derfor kan armaturer med IP20 anvendes i disse. Ud over udendørs områder er det dog især fugtige rum som f.eks. badeværelset, der kræver øget IP-beskyttelse.

IP-beskyttelsgrader i badeværelset

Fugt og vandstænk kan forventes i badeværelset. Derfor kræves der i henhold til DIN VDE 0100-701:2008-10 mindst IP44, IP65 eller IP67 afhængigt af installationsstedet.

Badeværelset bliver inddelt i tre forskelige zoner:

Arcchio Lienna LED-pullertlampe

IP44

Armaturerne skal være beskyttet mod vandsprøjt hvis de er monteret op til 60 cm fra badekarret eller bruseren og op til en højde på 2,25 m.

IP65

Op til en højde på 2,25 m i nærheden af brusehovedet og badekar/brusekabine skal armaturerne være beskyttet mod vandstråler og må kun drives med ekstra lav spænding på op til 12 volt.

IP67

I området omkring badekar og brusere skal armaturerne være vandtætte i tilfælde af midlertidig nedsænkning og må kun drives med ekstra lav spænding på op til 12 volt.

OBS: Strømkilden og transformeren til 12-voltsystemer skal være placeret uden for disse tre områder.


IP-beskyttelsgrader i køkkenet

IP-beskyttelsgrader i køkkenet
IP-beskyttelsgrader i køkkenet

I spisestuen eller det normale køkken er lamper med IP20 fuldkommen tilstrækkelige. En undtagelse kan være armaturer under skabet, f.eks. i nærheden af vasken. Her anbefales en IP44-beskyttelse. Kun i erhvervsmæssig brug, er det ofte påkrævet med en anden grad af beskyttelse.


IP-beskyttelsgrad i kælder og vådrum

Ip beskyttelsesgrad i kælder og vådrum
IP-beskyttelsgrad i kælder og vådrum

Især i vaskekældre og garager kan der være en høj luftfugtighed, som potentielt kan trænge ind i et armatur og forårsage skader. Derfor anbefales armaturer med IP44 til disse områder.


IP-beskyttelsgrad i haven med havedam

beskyttelsesgrad skitse

Udendørs områder er udsat for alle slags vejrforhold. Det er dog ikke alle armaturer, der er lige udsat for alle vejrforhold. Monteringsstedet afgør den korrekte IP-beskyttelsesgrad.

*Disse oplysninger er vejledende. Jo mere beskyttet et område er, jo lavere kan IP-klassificeringen være. Eksempler er udendørs væglamper under tag med IP23. Hvis du er i tvivl, skal du altid spørge vores tekniske kundeservice om råd og få installationen udført af en elektriker.

Under taget, udhænget og på altanen

Da de er beskyttet af konstruktionen, kan man ikke forvente regn her. Derfor er IP23 tilstrækkeligt til væglamper og indbygningsspots, der er monteret direkte under taget.

På husvæggen

Her er det sandsynligt, at armaturet vil komme i kontakt med regn. Derfor er det nødvendigt med armaturer beskyttet mod oversprøjtning med IP44.

Fritstående

Mange vejlamper er konstant udsat for alle vejrforhold og er derfor kun optimalt beskyttet mod vandstråler, f.eks. kraftig regn, med IP65. Hvis de midlertidigt står under vand, er IP65 ikke tilstrækkeligt.

I nærheden af havedammen

Her kræves IP67, og det samme gælder for indbygningsspots og armaturer, der kan risikere at blive nedsænket i vand i tilfælde af regn. Undervandsarmaturer har IP68 og en maksimal dybde. I de fleste tilfælde er der også behov for dræning.


IP-klasser til indkørslen

IP-klasser til indkørslen
IP-klasser til indkørslen

Armaturer tæt på jorden risikerer at stå under vand i det mindste kortvarigt ved kraftig regn. Dette gør vandtætte armaturer med en beskyttelsesklasse på mindst IP67 obligatorisk - beskyttet mod nedsænkning i op til 30 minutter. I de fleste tilfælde skal der også være et dræningssystem.

De overstregede priser svarer til producentens vejledende udsalgspris.
Alle priser er inklusiv 25 % moms, men eksklusiv fragtomkostninger.
Lampenwelt GmbH VAT-No.: DE815559897

© 2024 Lampenwelt GmbH