RÅDGIVNING

Belysning til carporten

Funktionel og tiltalende fra indkørslen til bagbeklædningen

Lamper til carporten skal først og fremmest være funktionelle. Men belysningen skal i bedste fald også være visuelt tiltalende. Det gælder om at have carportens funktion in mente, og således at den går ud over bare at parkere bilen. Under beskyttelse af det overdækkende tag læsses indkøb af, motorhjelmen løftes eller dæk skiftet, eller - når bilen ikke står parkeret - leges eller laves håndværk i ly for regnen.

Den rigtige carportbelysning: basics

Placering af flere lyskilder

En loftlampe i carporten er normalt tilstrækkelig til orientering, men det er en fordel at have flere lyskilder fordelt på loftet, sidevæggene og bagvæggen, så der ikke kastes forstyrrende skygger.

Blændfri belysning

På vej til carporten er det vigtigt at man ikke bliver blændet. Også i carporten bør der anvendes lamper med afblænding, som spreder lyset behageligt, uden at folk kan se direkte ind i lyskilden.

Bevægelses- og skumringssensor

For at sikre, at lyset tændes, så snart bilen kører ud af eller ind i indkørslen, er et godt tip at bruge lamper med bevægelsessensor. Skumringssensorer sikrer, at lyset kun tændes, når der ikke er nok dagslys.


Hvilken belysningsstyrke (lux) er den rette?

Belysningsstyrke måles i lux og beskriver det lys, der rent faktisk når en overflade. Der er ingen foreskrifter for den private sektor. Arbejdspladsens retningslinjer for belysning, som fastsætter 150 lux for områder med biltrafik, kan tjene som rettesnor.

Hvor mange lumen er passende til carporten?

Da der ikke er lukkede vægge hele vejen rundt, spredes det det valgte lys ud i carporten. Under normale omstændigheder er almenbelysning med 700 lumen lys nok til at orientere sig.. Til manuelt arbejde bør der være mere lys. En ekstra væglampe på ca. 1000 lumen eller en mobil arbejdslampe er perfekt.

Udnyt fordelene ved moderne LED-teknologi

Fordelene i forhold til andre lyskilder:

  • Energibesparelse: skån miljøet

  • Omkostningsbesparelse

  • Vedligeholdelsesfri teknologi

  • Lang levetid

  • 100 procent lysstyrke, når den tændes

  • Mulighed for kompakt design med indbyggede LED'er

Carporten indvendigt

Funktionel og stilfuldt belyst

For at opnå en tilstrækkelig sikker orientering via god belysning er en loftlampe i carporten fuldt ud tilstrækkeligt. Lyset spredes dog uden forstyrrende skygger, når der tilføjes yderligere lyskilder i siden eller siderne. For eksempel kan loftspots eller LED-loftlamper kombineres med væglamper eller LED-strips. En sådan tilføjelse gør det muligt at bruge carporten til f.eks. cykelreparationer, håndværksarbejde eller endda sommerfester i ustadigt vejr.

Udendørs belysning omkring carporten

Væglamper, spotlights og spots

Carporten kan med fordel også udstyres med lyskilder udvendigt, ligeledes til orientering. Her er det en god idé at matche stilen på husets allerede eksisterende udendørsbelysning. Med hensyn til funktion bør der vælges lamper, som takket være skumrings- og/eller bevægelsessensorer kun tændes, når der er behov for dem. Fra udendørs væglamper med klassiske uplights og downlights til spotlights og spots, er alt muligt.


Belysning af stier og tilkørselsveje

For sikker orientering

For at man kan orientere sig sikkert, siddende i bilen eller til fods på vej til carporten, er stibelysning af stor betydning. Vejlamper eller pullerter til at oplyse stier og havegange og selve indkørslen er ideelle hertil. Udendørs spots, der er lavet til nedgravning eller montering i jorden er også velegnede. Hvis indkørslen f.eks. er omgivet af mure, er udendørs væglamper også et alternativ.


FAQ: Ofte stillede spørgsmål om carporten

Hvad skal man være opmærksom på med hensyn til IP-beskyttelsesklasser?

Hvad skal der tages hensyn til med hensyn til ledningstilslutning og strømforbindelser?

Er solcellelamper også egnet?