RÅDGIVNING
overskrift m

LUMEN Vi kaster lys over hvad der gemmer sig bag dette begreb!

Lumen - hvad er det egentlig? I glødelampens tid var det ganske enkelt: Hvis 40 watt ikke virkede, erstattede man den med 40 watt. Med LED'er er det lidt anderledes, fordi det er meget produktafhængigt, hvor mange watt der giver hvor meget lysstyrke. Den eneste pålidelige værdi til bestemmelse af lysstyrken er derfor i dag: lumen.

HVAD ER LUMEN?

Lumen (lm) er enheden for lysstrømmen, dvs. lysstyrken i en lampe. Der var også angivet lumen for glødepærer, men det var almindeligt at tænke i watt. Det er ikke længere muligt i dag, fordi forholdet mellem watt og lumen ikke længere er ensartet med moderne belysningsteknologier som f.eks. LED.

lumen paa emballagen

HVOR FINDER JEG ANGIVELSEN AF LUMEN?

Heldigvis er det meget nemt at finde ud af, hvor mange lumen en ny pære har. Lumenangivelsen kan findes på alle pærernes emballage og naturligvis i webshoppen under produktdetaljerne. Der er normalt også angivet en sammenligningsværdi, som understøtter sammenligningen af lysstrømmen fra en LED med en konventionel glødelampe. Du kan også finde denne værdi i vores online shop.

lumen watt sammenligning

HVORDAN SAMMENLIGNER JEG LUMEN OG WATT?

I dag sammenlignes lyskilder på baggrund af lumen. Hvis du vil sammenligne LED & Co. med wattforbruget i glødepærer, skal du vide, hvor mange lumen vores gamle glødepærer gav os:

100 W = 1521 lumen
75 W= 1055 lumen
60 W= 806 lumen
40 W= 470 lumen
25 W= 249 lumen

Nye lyskilder som f.eks. energisparepærer eller LED'er giver den samme lysstyrke med færre watt - lysudbyttet er højere. Men forholdet er meget produktafhængigt.

skift til led m

HVORDAN SKIFTER JEG TIL LED?

Ethvert elsket armatur med en fatning kan nemt udstyres med en LED-pære for at spare op til 90 % energi og omkostninger sammenlignet med konventionelle glødepærer og nyde godt af LED´ens lange levetid. Du skal blot udskifte den gamle pære med en LED-pære, f.eks. en E27 glødepære med en E27 LED-pære. Vær dog opmærksom på at wattværdien ikke overskrider den angivne på din gamle pære. Dette vil dog yderst sjældent være tilfældet, da LED´er som ovenover angivet er mere lyseffektive og derfor får mere lumen, lys, ud af færre watt.


Tænd lyset - find din pære

LED pærer

LED pærer

Se mere
Filamentpærer

Filamentpærer

Se mere
Smarte pærer

Smarte pærer

Se mere