RÅDGIVNING
Halogèn a led

Udskift halogen med LED

I kølvandet på forbuddet mod glødepærer i 2009 var halogenpæren et godt alternativ op til for blot et par år siden. Ved at bruge en halogenpære blev lyskildens levetid i nogle tilfælde firedoblet, og samtidig blev energieffektiviteten forbedret. Men selv denne belysningsteknologi er allerede blevet erstattet af et mere avanceret alternativ: LED-pæren.

Ud over E27 eller E14 er G9 en almindelig halogen-fatning. Der findes også et LED-alternativ til denne type pære.

G9 LED-pæren er et mere effektivt alternativ og optisk set næsten identisk.


Er det muligt at udskifte halogen til LED?

Det er meget nemt at skifte fra halogen til LED. Der findes passende LED-alternativer til alle halogenlyskilder fra G9-stiftspære til den klassiske E27 med skruegevind.

GU10 LED

GU10 LED

Andre LED-pærer

Andre LED-pærer


Hvad forbruger mest strøm: halogen eller LED?

LED-pæren har et bedre lysudbytte, dvs. et bedre forhold mellem watt og lumen. LED'er er derfor mere energieffektive og billigere i drift. Der spares ca. 90 % energi, afhængigt af lyskildens kvalitet. På grund af det lavere strømforbrug samt den lange levetid og gode holdbarhed ved mange tænd/sluk er LED'er også den mest miljøvenlige lyskilde på markedet. På grund af udbredelsen af LED'er er prisen på disse moderne lyskilder også faldet, så der er besparelser at hente direkte fra omstillingen hertil.

Philips LED-stiftspære G9

Hvad lyser bedst: halogen eller LED?

Alle, der har haft gode erfaringer med halogen i stuen, vil også være begejstrede for LED. Når du køber en LED-pære, er det vigtigt at være opmærksom på farvetemperaturen (i Kelvin). Halogenpærers farve er mindre end 3.300 Kelvin. Dette kaldes varmhvid.

I modsætning til konventionelle glødepærer fås LED-pærer i alle lysfarver fra varmhvid (<3.300 K) over universalhvid (3.300 - 5.300 K) til dagslyshvid (> 5.300 K). Det betyder, at du kan udvælge en anden lysfarve afhængigt af anvendelsesstedet - eller du kan vælge en smart lyskilde og til enhver tid justere lyset som du ønsker det.

Udskiftning af en halogenpære med en LED-pære fungerer uden problemer


Hvilken LED pære erstatter 50W halogen?

Selv da glødepærerne blev erstattet af halogenpærer, var wattmængden ikke længere en pålidelig værdi til at bestemme lysstyrken. I dag sammenligner man lumenværdien - lampens lysstrøm - for at bestemme lysstyrken. Strømforbruget i watt varierer betydeligt afhængigt af LED-pærernes kvalitet, og derfor har watt ikke længere nogen betydning for lysstyrken.

Et eksempel: En halogenpære med 28 watt genererer ca. 470 lumen. Når du skifter til LED, skal du således blot være opmærksom på den tilsvarende lumen-specifikation i produktdetaljerne eller på LED-pærens emballage, for at opnå den samme lysstyrke.

Wattværdi gamle glødepærer Watt halogenpærer Lumen Watt fra en sammenlignelig LED-pære
100 75 1521 f.eks. 15 W LED-pære
75 60 1055 f.eks.. 11 W LED-pære
60 45 806 f.eks. 8,5 W LED-pære
40 30 470 f.eks. 4 W LED-pære
25 20 249 f.eks. 4 W LED-pære

Kun konventionelle glødepærer havde et ensartet watt/lumen-forhold. Nu er lumen er den vigtigste værdi, når det gælder om at bestemme en lampes lysstyrke.


Kan lysdioder dæmpes ligesom halogenpærer?

Halogenpærerne var uden undtagelse dæmpbare. Med LED-pærer skal man derimod sørge for at bruge specielle dæmpbare LED-pærer, da ikke alle er dæmpbare.

Nogle LED-pærer kan dog mere end "bare" dæmpes. Intel­ligen­te lyskilder som f.eks. fra Philips Hue-systemet gør det muligt at dæmpe eller ændre farvetemperaturen via en smartphone. På denne måde kan en enkelt lyskilde give det ideelle lys til at afslapning, arbejde eller feststemning, og det på ethvert tidspunkt.

Udskiftelig lyskilde og ekstern lysdæmper

Hvis der er installeret en ekstern lysdæmper i rummet, skal der ikke blot overvejes en dæmpbar lyskilde, når der skiftes til LED, men det kan også være nødvendigt at udskifte den eksisterende transformer med en egnet LED-transformer, der er lavet til netop denne belysningsteknologi.

Til lamper med lysdæmper og udskiftelig lyskilde

Mange gulvlamper, f.eks. med G9-fatning, har også en integreret lysdæmperkontakt, f.eks. på ledningen eller direkte på selve lampestellet. Her skal man være opmærksom på at bruge en dæmpbar G9 LED-pære for at kunne bruge den integrerede lysdæmper, da ikke alle LED-pærer modsat halogenpærerne er dæmpbare.

LED-lamper med integreret lysteknologi og lysdæmper

Hvis du alligevel er på udkig efter en ny lampe - f.eks. en uplight - kan du med fordel vælge en LED-lampe med fast indbygget lys og dæmpningsteknologi. Eksterne lysdæmpere vil derfor være overflødige og du kan dæmpe fra lampen er sat i stikkontakten. Du kan altid finde oplysninger om den pågældende lampes funktioner, som f.eks. lysdæmpning og dæmper inkluderet, i produktdetaljerne.


Bortskaffelse af halogenpærer

Hvordan skal gamle halogenpærer bortskaffes korrekt?

Halogenpærer hører ligesom glødepærer - som de er nært beslægtede med - ikke til i glascontaineren, men i en særskilt container for lyskilder som man finder på genbrugspladsen eller nogle gange også hos supermarkeder eller belysningsforretninger. Vi har udarbejdet en detaljeret vejledning om bortskaffelse af konventionelle og moderne pærer.


Skiftet fra halogen til LED sammenfattet

Det er meget nemt at skifte fra halogen til LED. Her et par ting du skal være opmærksom på:

  • Kompatibilitet: LED-pærer fås til alle almindelige fatninger.

  • Lysfarve: Med <3.300 K opnås et hyggeligt lys, tilsvarende halogenpærens.

  • Lysstyrke: sammenlign lumenværdien for at få den samme lysstyrke efter skiftet

  • Smart Home: Tilbyder smarte lamper og pærer, der kan tilpasses efter behov og til enhver tid

  • Strømforbrug: LED'er forbruger op til 90 % mindre energi med samme lyskvalitet

  • Lysdæmpning: Hold øje med LED-pærer med betegnelsen "dæmpbar".