RÅDGIVNING
header zigbee m

ZigBee Smart home på tværs af producenter

ZigBee er en energieffektiv trådløs protokol, der er udviklet til trådløse netværk med lav datatrafik. Dette omfatter smart home automation, dvs. automatisering af belysning, persienner og andre enheder. ZigBee-produkter kan integreres problemfrit i smart home-systemer som Philips Hue og derefter styres med en central app - i dette tilfælde Hue-appen. Med indførelsen af ZigBee 3.0 blev der skabt en ensartet standard for alle enheder i bygninger med netværk, hvilket øger kompatibiliteten drastisk.

zigbee logo

Det skal du vide om ZigBee

zigbee

Hvilke funktioner tilbyder ZigBee?

ZigBee kan bruges på mange måder i hverdagen. I den netværksbaserede bygning (og dens udendørs område) kan enhederne tændes og slukkes og styres via app eller stemme. Dette omfatter f.eks. dæmpning af lyset, styring af motoriserede skodder og persienner samt styring af opvarmning.

zigbee

Hvilke fordele har ZigBee?

ZigBee-enheder er forbundet med hinanden i et trådløst mesh-netværk. Dette gør det muligt at udvide rækkevidden næsten i det uendelige. Det lave energiforbrug gør det muligt at integrere batteridrevne sensorer og kontakter. Desuden er ZigBee-enheder kompatible med smart home-systemer som Philips Hue.

zigbee

Er ZigBee bedre end WLAN/WiFi?

Sammenlignet med systemer drevet via WLAN har ZigBee den fordel, at radiostandarden ikke er begrænset til routerens rækkevidde. ZigBee-enheder kommunikerer med hinanden - hver enhed er både sender og modtager af en kommando. F.eks. sendes signalet fra stuen videre til den udendørs belysning.

Hvor langt rækker ZigBee?

Som med WLAN/WiFi og Bluetooth er radiorækkevidden mellem 10 og 20 m afhængig af transmissionseffekten. Rækkevidden kan påvirkes af faktorer som f.eks. byggematerialer og dets robusthed, men også være påvirket af indretningen - f.eks. vinyltapet. Rækkevidden kan udvides gennem kommunikation mellem ZigBee-produkterne (mesh-netværk, også muligt med Bluetooth mesh-teknologi): Alle aktuatorer danner radioforbindelser mellem hinanden. Når der sendes et signal - f.eks. for at tænde lampen - søger signalet efter den bedst mulige vej til dataoverførsel. Men afstanden mellem to produkter må ikke overstige 10 - 20 m...

ziggbee raekkevidde

Hvilke anvendelsesområder er ZigBee velegnet til?

Hjemmeautomatisering og bygninger

Anvendelsesområder inden for hjemmeautomatisering omfatter belysning, opvarmning, persienner og kameraer. ZigBee-produkter er ikke forbundet med ledning. Det betyder, at ZigBee-enheder ikke kun kan bruges i ejerboliger, men også i lejeboliger og til simpel eftermontering. Når du flytter, tager du ganske enkelt produkterne med dig.

Udendørs- Netværksdannelse

ZigBee-produkter forbedrer også komforten og sikkerheden udendørs. Netværket kan nå ud til alle hjørner af udendørsarealet og f.eks. til et haveskur. Ud over udendørsbelysningen giver separate batteridrevne sensorer og udendørs kameraer mulighed for et omfattende sikkerhedsplus på ejendommen.

zigbee

Industri og andre erhverv

I den professionelle sektor overbeviser ZigBee med sit lave energiforbrug og sin rækkevidde. Selv med arkitektoniske udfordringer som f.eks. vægge af armeret beton er der mange muligheder for bygningsautomatisering og overvågning. Eftermontering er også mulig uden ny ledningsføring eller and installations- eller anlægsarbejde.

Er ZigBee sikkert?

Datatransmissionen mellem appen, hubben og ZigBee-enhederne er krypteret. I henhold til ZigBee-specifikationen anvender krypteringen AES-CCM-algoritmen med 128 bit og er dermed aflytningssikker. Hvis ZigBee primært bruges til lysstyring i bygningen, er risikoen begrænset. Desuden arbejder producenterne løbende på sikkerhedsopdateringer.

Hvad er en ZigBee-hub, og hvornår er den nødvendig?

ZigBee uden hub

ZigBee-enheder kan også bruges uden et kontrolcenter (f.eks. Philips Hue Bridge). Afhængigt af produktet er der begrænsninger i funktionsomfanget. Det er heller ikke muligt at kommunikere mellem enhederne i mesh-netværket. For nogle produkter, som f.eks. Q-Smart Home-lamperne  fra Paul Neuhaus, tilbydes eller leveres også kompatible fjernbetjeninger, som gør det muligt at styre uden en hub uden problemer.

ZigBee med hub

ZigBee-hubben (også kaldet bridge eller gateway, afhængigt af producenten) er systemets kontrolcenter. Kun på denne måde kan de forskellige enheder i mesh-netværket interagere med hinanden eller styres med stemmen eller på farten. Den mest udbredte gateway til lysstyring er  Philips Hue Bridge. Størstedelen af alle ZigBee-produkter kan integreres i den. En anden udbredt ZigBee-hub findes delvist integreret i Amazon Alexa Echo-højttalere.


Hvilke producenter og udbydere er kompatible med ZigBee?

zigbee

Philips Hue

zigbee

Q-Smart-Home

zigbee

LEDVANCE SMART+

lysstyring per app hue app colorpicker

Flere ZigBee produkter

Hvad er Zigbee Alliance?

ZigBee-protokollen blev udviklet af ZigBee Alliance som den førende organisation. Mange kendte producenter er gået sammen i denne organisation, og de understøtter alle ZigBee. Ud over Philips og andre belysningsproducenter er det bl.a. Huawei, Amazon, Ikea, Busch-Jaeger, Bosch, Samsung, Siemens, Telekom og Velux. I maj 2021 blev ZigBee Alliance omdøbt til Connectivity Standards Alliance (CSA), og der blev udviklet en ny fremtidig standard: Matter.


FAQ: Ofte stillede spørgsmål om Zigbee

Hvad er ZigBee?

Hvordan fungerer ZigBee?

Hvad har man brug for til ZigBee?

Hvilke fordele/funktioner har ZigBee?

Hvordan konfigurerer jeg ZigBee?

Hvilke ZigBee-enheder findes der? Hvad er kompatibelt?

Hvilke apps kan man bruge til at styre ZigBee? Hvordan kan man styre ZigBee?