verner panton panthella m

Verner panton

Det virtuose design skapt af et ikon

Han regnes som en af ​​de mest indflydelsesrige danske designere i det 20. århundrede: Verner Panton (1926-1998). Hans sans for form, farve og lys gav verden uforglemmelige designklassikere. Fælles for dem alle er en revolutionerende forståelse af et objekts funktion, som i 1960'erne og 1970'erne adskilte sig drastisk fra andre skandinaviske traditioner.


Liv og virke

På linje med ​​danske designikoner som Vilhelm Lauritzen og Poul Henningsen har Verner Panton gjort sig bemærket - ikke mindst gennem sin originalitet og eksperimentering langt ud over det sædvanlige.

Verner Panton blev født i Danmark i 1926. Efter at have studeret på Teknisk Skole i Odense og på Det Kongelige Danske Kunstakademi i København arbejdede han som assistent for den store arkitekt Arne Jacobsen.

På eget initiativ valgte Panton kunstige materialer og skulpturelle snarere end funktionelle designs. Panton-stolen, lavet af akryl-styren-acrylonitrilester og fuldført af møbelproducenten Vitra i 1967, var Pantons gennembrud som designer. Dette gennembrud førte ham til toppen af dansk modernisme. Det var også på dette tidspunkt, at han begyndte at designe lamper.

Som interiørdesigner designede han for eksempel interiøret til Astoria Hotel i Trondheim i 1960 og møblerne på forlaget Gruner & Jahr i Hamborg i 1974.

I 1998 fandt Verner Pantons sidste udstilling "Lys og farve" sted i Kolding, Danmark, på Trapholt Museum For Moderne Kunst. De livlige og sprælske farver, som Verner Pantons klassiske Panthella-lampe er tilgængelig i, i dag, kommer også fra denne udstilling.

Hans designs kan nu findes hos Louis Poulsen og Verpan, den officielle licenshaver af alle Verner-Panton-designs.


Kultlamper fra Verner Panton

Flowerpot

Flowerpots specielle lampekrop, der består af to halvkugleformede skåle, der vender mod hinanden, gør denne lampe, skabt i 1968, unik. Det tidløse design imponerer i forskellige farvekombinationer og findes som bordlampe, gulvlampe og pendel.

Globe

I 1969 designede Verner Panton denne pendel med en transparent akrylkugle, håndpolerede messingreflektorer og intelligent lysstyring. I dag kan den også beundres på Café Stiften i Århus.

Fun

Denne serie af lamper i et legende udseende blev til i 1964 og er også kendt som Verner Pantons muslingelampe eller perlemorslampe, fordi den sirligt kombinerer perlemorskiver med glinsende metalelementer.

Panthella

I 1971 præsenterede Verner Panton et mesterværk under stemningsbelysningen: Panthella. Designeren er stadig den dag i dag kendt for lampen med sin organiske form og sit blændfrie lys på omgivelserne.