RÅDGIVNING
lamper til store rum

Lamper til store rum

Store og høje rum og især lejligheder i gamle bygninger kan oplyses og udstyres med belysning på mange måder. Sådanne rums størrelse giver plads til forskellige lyszoner, f.eks. separate arbejdsområder eller hyggelige siddearealer. Lofts- og pendellamper sørger for den grundlæggende belysning i store rum. Gulv- og bordlamper samt en attraktiv accentbelysning i form af f.eks. LED strips fuldender det hyggelige belysningskoncept.

Du kan finde flere oplysninger om indretning af lyszoner i stuen i vores guide til stuebelysning.

Hvor lysstærk skal en lampe til store rum være?

I store opholdsrum bør du sigte efter 100-150 lumen pr. m². For et rum på 4 x 7 m og 21 m² vil en grundbelysning på mellem 2.100 og 3.150 lumen være passende. Dette kan f.eks. opnås med en loftslampe med flere yskilder med 4 x 800 lumen (svarende til 4 x 60 watt glødepærer). Ved pendellamper og høje lofter skal man sørge for, at de hænger ca. 2 meter over gulvet. Lumenværdien er angivet i produktdetaljerne for hver lyskilde og for lamper med fast indbyggede LED'er..

lamper-til-store-rum

Belysning til rum med højt til loftet

Uanset om det er i en gammel bygning med et højt stukloft, en loftslejlighed eller en luksuriøs nybygning: hvor der er rigtigt højt til loftet er pendellamper med en stor diameter og et ophæng af tilstrækkelig længde det bedste valg, så lyset virkelig når at sprede sig, også helt til gulvet. Lysekroner er også en populær og imponerende lyskilde. Flere strømudtag i loftet kan være nyttige, afhængigt af rummets størrelse.

Hvilke lamper er bedst egnede til rum med højt til loftet?

Pendellamper med 100 cm ophæng og opefter

Klassiske gamle lejligheder har lofter på over 3 meter, og lejligheder fra det 19. århundrede har endda over 4 meter høje lofter. Derfor har pendellamper til høje rum et ophæng på mindst 100 cm.

Pendellamper fra 60 cm i diameter og opefter

For at pendellamper kan fungere som et designelement i rummet, bør man vælge store pendellamper med en diameter på 60 cm eller mere. De mange forskellige stilarter spænder fra klassisk til skandi og retro til moderne minimalisme.

Lysekroner

Høje rum giver plads nok til en klassisk eller moderne lysekrone. Den bidrager majestætisk til en luksuriøs indretning. Et blikfang uden lige!

Højdejusterbare pendellamper

Højdejusterbare pendellamper kan med deres funktionalitet tilpasses til arkitektur, stil og indretning. De er en fleksibel løsning til store rum.

Belysning til Værelser med et stort gulvareal

Stemningsbelysning til store områder, der dækker et stort areal, skaber en hyggelig atmosfære i disse rum. Den vigtigste kilde til lysstyrke er loftslampen, hvor flere loftsudtag er nyttige afhængigt af rummets størrelse. Det gør det også nemt at indrette forskellige lyszoner til afslapning og arbejde.

Hvilke lamper er velegnede til store rum?

Store loftlamper

Loftlamper med en diameter på 60 cm eller mere betragtes som store stuelamper. Mindre lamper ser lidt "fortabte" ud på brede og lange lofter, og det er derfor, der her vælges større lamper.

Loftspots med flere lyskilder

Loftspots med flere lyskilder, 4 eller flere spots, kan rettes i alle retninger i rummet. Dermed opnås belysning af hele det pågældende areal.

LED paneler med 2.000 lumen og opefter

LED paneler kendetegner sig ved et på én og samme tid lyst, homogent, og energieffektivt lys, der afdækker et stort område - ideelt til belysning af store rum.

Skinnesystemer

Skinnesystemer kan konfigureres og udvides individuelt. Store rum og kombinerede spise-, opholds- og køkkenarealer kan belyses på en kompleks vis, med bare en enkelt strømtilslutning.

Designerlamper til belysning af store rum

Store rum inviterer til at indrette dem med udtryksfulde, imposante lamper. Hvis der er meget plads til rådighed, er det især interessant med designerlamper i stort format fra kendte mærker. Produkter som ellers er forbeholdt hoteller eller restauranter, store konfererencesale eller receptioner. Med sådanne lamper er det muligt at skabe unikke opholdsrum af eksklusiv karakter.

Screen XXL

Screen XXL

fra Market Set

Mercury

Mercury

fra Artemide

Sky Garden

Sky Garden

fra FLOS

Zettel’z

Zettel’z

fra Ingo Maurer

PH Artichoke

PH Artichoke

fra Louis Poulsen

Stochastic

Stochastic

fra Luceplan

The Bouquet

The Bouquet

fra Le Klint

Navicula

Navicula

fra David Trubridge

Melt

Melt

fra Tom Dixon

Lyset i store rum styret smart

De forskellige lyszoner, lysstyrken og lysfarven kan styres og ændres når som helst, bekvemt fra sofaen eller hvorend man befinder sig: Dette er især nyttigt i store rum. Smarte lamper og lyskilder giver utallige muligheder for at individualisere lyset.

Den smarte teknologi befinder sig i selve lampen eller i lyskilden. I sidstnævnte tilfælde kan alle lamper omgående konverteres til Smart Home.

Der kan indstilles forskellige belysningsscenarier for hvert område i det store rum og disse kan ændres fleksibelt når som helst.

Den smarte belysning styres enten via en smartphone-app, via stemmestyring eller helt automatiseret ved forudinstillede intervaller.