RÅDGIVNING
Dæmp lyset

Dæmp lyset

På moderne og klassisk vis

For mange er lysdæmpning en selvfølge, når der skal tænkes belysning i hjemmets rum - et grundelement. Denne mulighed, at kunne tilpasse lyset til personlige præferencer og gøre det hyggeligere, var altid til stede i tiden med konventionelle gløde- og halogenpærer i kombination med en ekstern lysdæmper. I dag er det ikke alle lyskilder, der kan dæmpes, men der findes mange nye alternativer til den klassiske dæmpning - også uden at installere en lysdæmper.

Kan man dæmpe en hvilken som helst lampe eller pære?

Tidligere kunne glødepærer og halogenpærer dæmpes ubesværet med en ekstern lysdæmper eller en integreret lysdæmper - f.eks. i en gulvlampe. Nutidens LED pærer og lamper skal udtrykkeligt angives som dæmpbare, og de kræver en kompatibel lysdæmper, der er lavet til at dæmpe LED´er.

Du kan finde ud af, om en lampe er dæmpbar eller ej, i produktdetaljerne. Oplysningerne "Dæmpbar: Ja" kan findes i produktdetaljerne og på lyskildens emballage.

Halogenpærer & glødepærer

Grundlæggende dæmpbar, men bliver i stigende grad trukket tilbage fra markedet på grund af dens lave energieffektivitet.

Sparepærer og lysstofrør

Med få undtagelser kan de ikke dæmpes. Lysdæmpning kan også påvirke lampens levetid, hvis der anvendes den forkerte lysdæmper.

LED pærer

Fås i dæmpbare og ikke-dæmpbare versioner. LED pærer kræver en lysdæmper, der er egnet til at dæmpe LED´er.

LED-lamper med indbyggede LED'er

Varierer afhængigt af produktet. Hvis der er tale om dæmpbare LED-lamper, skal det fremgå af produktoplysningerne, hvordan de skal dæmpes. Lysdæmpningsteknologi er ofte integreret i lampen.

Hvad sker der, når ikke-dæmpbare LED'er dæmpes?

I så fald kan lysdæmperen og lyskilden tage skade. Lyskilden vil sandsynligvis begynde at flimre og lyset flakke, ikke lyse overhovedet eller gå ud i utide.

Hvordan installerer man en klassisk elektronisk lysdæmper?

Lysdæmpere bruges til at justere lysstyrken på lyskilder og lamper. Den klassiske lysdæmper er fast monteret på væggen og erstatter den almindelige vægkontakt. Denne form for lysdæmper kan eftermonteres forholdsvis ukompliceret - vi gør dog udtrykkeligt opmærksom på, at der ved arbejde på elektriske installationer bør konsulteres en elektriker, da der er livsfare ved fejlagtig installation.

Når du køber en klassisk lysdæmper, er det vigtigt at sikre dig, at den er kompatibel med lyskilden. I dag vil det normalt være en LED-dæmper, dvs. en fasevinkel-dæmper (eller sjældnere en fasevinkel-dæmper), der er beregnet til drift med dæmpbare LED pærer og -lamper. Med nogle LED-dæmpere kan du senere vælge, om du vil bruge forkants- eller bagkantsstyring.

Lysdæmper med drejehjul

Drejehjulet kan drejes trinløst til den ønskede lysstyrke. Ved at trykke på den tændes eller slukkes lampen.

Touch-dæmper

Lysstyrken styres ved at trykke på vippekontakten og holde den nede. Produkterne har normalt en hukommelsesfunktion, så lyset tændes på samme dæmpningsniveau som man slukkede på.

Hvorfor brummer og flimrer min dæmpbare LED-lampe?

Flimren under dæmpning opstår ofte, når den forkerte lysdæmper bliver brugt. Det fremgår af pærens produktdetaljer, hvilken lysdæmper der kan anvendes. Hvis du er i tvivl, hjælper vores produktbeskrivelse dig på vej.

Kan man dæmpe en hvilken som helst pære?

Tidligere kunne glødepærer og halogenpærer dæmpes ubesværet med en ekstern lysdæmper eller en integreret lysdæmper - f.eks. i en gulvlampe. Nutidens LED pærer og lamper skal udtrykkeligt angives som dæmpbare, og de kræver en lysdæmper, der er kompatibel med LED-lyskilder.

Du kan finde ud af, om en pære er dæmpbar eller ej, i produktdetaljerne. Oplysningerne "Dæmpbar: Ja" kan både findes i produktdetaljerne og på pærens emballage.

Juster lysstyrken bekvemt via smartphone

Den smarte lyskilde, lampen er udstyret med, kan til enhver tid og uden yderligere lysdæmpere indstilles til den ønskede lysstyrke.

Skab lysscener med dine egne farver

Afhængigt af produktet kan forskellige farver i RGB-farvespektret bruges til at indstille lysscener, der går langt videre end klassisk dæmpning.

Lysdæmpning med trådløs vægkontakt

Smarte vægkontakter fungerer trådløst via batteri eller endda helt uden strømforsyning og bruges som en vægkontakt eller fjernbetjening.

Dæmpning med fjernbetjening

Mange smarte pærer kan også betjenes med en systemspecifik fjernbetjening (medfølger eller fås separat afhængigt af produktet) som et alternativ til en smartphone.

Fungerer lysdæmpere, der allerede er installeret, også med smarte pærer?

Nej, smarte pærer og lamper er ikke kompatible med de klassiske lysdæmpere og bør derfor styres via en normal vægkontakt og det rette tilbehør i form af app eller fjernbetjening, eller en smart kontakt og eksisterende lysdæmpere fjernes eller udskiftes, så de smarte elementer ikke beskadiges.

Hvad betyder WarmGlow, GlowDim, DimTone, DimToWarm og Sunset Dimming med hensyn til LED pærer?

Gløde- og halogenpærer lyste varmere, når de blev dæmpet: temperaturen i wolframglødetråden falder, hvilket giver et lys med en større koncentration af rødt lys.

Farvetemperatur med udæmpet lys

Farvetemperatur med udæmpet lys

Dæmpet med Warmglow

Dæmpet med Warmglow

En normal dæmpbar LED pære bevarer dog sin farvetemperatur. For at gengive effekten findes der særlige dæmpbare LED pærer, som afhængigt af producenten har betegnelser som WarmGlow, DimTone, GlowDim, Dim to Warm eller Sunset Dimming.

Disse LED pærer er normalt udstyret med ekstra røde LED'er, som bliver lysere, når de dæmpes i forhold til de varmhvide LED'er, og som derfor giver et mere rødligt lys. Farvetemperaturens spektrum er forskelligt fra produkt til produkt.

WarmGlow

Producent: Philips

Farvetemperatur:
2.200 – 2.700 Kelvin

GLOWdim

Producent: Osram

Farvetemperatur:
2.000 / 2.200 – 2.700 Kelvin

dim to warm

Producent: Paulmann

Farvetemperatur:
1.800 – 3.000 Kelvin


Integrerede dæmpningsløsninger

Ved disse produkter er der hverken brug for en ekstern lysdæmper eller en smartphone - al teknologien er i selve lampen eller lyskilden. Det gør det særligt nemt at eftermontere lysdæmpningskomfort

Især ved mange LED-lamper er lysdæmperen eller dæmpningsteknologien allerede integreret i selve armaturet, f.eks. ved uplights i form af en drejeknap eller ved bordlamper i form af en touchdæmper.

Lamper og armaturer med teknologier som Easydim, Simply Dim eller 3-Step-Dim dæmpes med den normale vægkontakt og uden en smartphone. Ved ganske enkelt at trykke flere gange på kontakten skifter man mellem lysdæmpningsniveauerne.


FAQ: Ofte stillede spørgsmål om dæmpning

Hvorfor brummer og flimrer min dæmpbare LED pære?

Hvad sker der, når ikke-dæmpbare LED'er dæmpes?

Fungerer lysdæmpere, der allerede er installeret, også med smarte pærer og lamper?

Hvad betyder det når der står lysdæmper ikke inkluderet / lysdæmper inkluderet for en lampe?

Hvad forstår man ved lysdæmper med bagfront-fasekontrol og forfront-fasekontrol?

Jeg har en lampe med en integreret lysdæmper, hvordan finder jeg den rigtige lyskilde?

Jeg har en vægdæmper, hvordan finder jeg den rigtige lyskilde?

Jeg har hverken en vægdæmper eller en dæmpbar lampe, hvordan kan jeg hurtigt og nemt eftermontere dæmpning?