RÅDGIVNING
belysning-brusebad

Belysning til brusebad og badekar

Slap af med den skønneste belysning

For at gøre badeværelset et sted hvor man føler sig veltilpas er det vigtigt med den rette belysning til både brusekabinen og badekarret korrekt. En kombination af funktionel almen belysning og stemningsfuld accentbelysning er hvad der behøves her. Da elektricitet og vand mødes i badeværelset, skal særlige forholdsregler overholdes: Installationen af lamper og belysning i brusebadet og badekarret er opdelt i tre beskyttelsesområder, der hver især har sine standarder.


Standarder for lys i alle områder af badeværelset, fra brusebad til badekar

Hvilken IP-beskyttelsesklasse passer til hvilket område i badeværelset?
IP-klasser i badeværelset

I henhold til DIN VDE 0100-701: 2008-10 kræves mindst IP44, IP65 eller IP67 til lamper i og omkring brusebad og badekar, variende afhængigt af hvilken zone lampen installeres i.

Til beskyttelsesområde eller zone 0 i badeværelset omkring brusebad og badekar må man kun anvende lamper med mindst IP67.

Beskyttelsesområde 1 omfatter alt over beskyttelesområde 0 og op til en højde på 2,25 m skal IP65 eller højere. Armaturer i begge områder må kun være lavvoltslamper med lav spænding på maksimalt 12 volt. Beskyttelsgrad IP44 er tilstrækkeligt i en radius på 60 cm fra bruser og badekar. Strømkilden og transformeren til 12 volt-systemer skal installeres uden for alle tre områder.

Loftlamper over bruser og badekar

Lys ovenfra som almen belysning

Loftlamper sørger oftest for den generelle, almene belysning på badeværelset. Ud over klassiske loftslamper er spots, der kan justeres fleksibelt, også velegnede til at oplyse ethvert hjørne af badeværelset. Varmhvidt lys anbefales, da det er mere hyggeligt en mere blåhvidt arbejdslys, der kun bør være at forefinde ét sted i badeværelset - ved spejlet når makeup og frisøren skal passe. LED-paneler med en tilstrækkelig IP-beskyttelsgrad er også velegnede til installation i loftet i badeværelset.

Indbygningsspots til fugtige områder og vådrum

Til fleksibel belysning og direkte, fokuseret lys

Afhængigt af hvor indbygningsspots installeres i badeværelset, skal forskellige IP-beskyttelsesgrader overholdes. På gulvet i den flisebelagte brusekabine skal det være IP67, hvilket er tilfældet for lamper som kan holde til midlertidig nedsænkning. For ekstra bekvemmelighed kan man overveje smarte spots, der styres via ens smartphone, og hvor lysfarve kan ændres efter behov og lysdæmpning er en mulighed.

Accentbelysning for mere velvære

Gør brusebadet og karbadet til en wellness-oplevelse

Der er intet som et dejigt karbad med den rette, behagelige duft eller badesalt. Til at supplere diverse wellnessprodukter kan belysningen, gerne varmhvidt lys, bidrage til endnu mere velvære. Ideelle er bærbare lamper, der kan flyttes fleksibelt efter behov. Derudover er en lampe med en ekstra funktion, for eksempel med en indbygget højttaler, til at sætte stemningen et god valg.


FAQ: Ofte stillede spørgsmål om belysning omkring bruser og badekar

Hvilken belysning giver mening i brusebadet?

Hvilken IP-beskyttelsesgrad behøves til lamper til installation i brusebadet?

Hvilke lamper er egnet til badeværelset?

Hvor mange lumen er passende i brusebadet?

Hvordan installeres lamperne i brusebadet?