havebelysning m

Tips til havebelysningen

Praktisk og dekorativt lys til havens uderum

Med den rigtige havebelysning bliver udendørsarealet til en uderum på linje med hjemmets inderum. Med belysningsideer, der giver god stemning, bliver haven et hyggeligt tilflugtssted på varme sommeraftener. Det er også et hyggeligt sted at tilbringe tid med venner og familie, f.eks. til en grillfest. Vi giver dig tips til en stemningsfuld havesæson.

Video preview image
Godt at vide:

Lamper til udendørs brug

Solcellelamper

Udendørslamper, der bruger solenergi, har mange fordele: intet strømforbrug og udgifter, ingen ledningsføring, ingen stik og brug for stikkontakt umiddelbar nærhed. De dekorative eller praktiske lyskilder passer fleksibelt ind i haven.

Tip: For optimal opladning af solcellebatteriet skal du altid orientere solcellemodulet mod syd og holde det fri for snavs og skygge - f.eks. blade.

LED-belysning

LED sparer op til 90 % energi i forhold til ældre teknologier. Denne besparelse viser sig både i form af omkostningsbesparelser og det økologiske fodaftryk. Desuden er teknologien næsten vedligeholdelsesfri på grund af dens lange levetid.

Tip: For armaturer med en fatning kan den gamle lyskilde nemt udskiftes med en LED-pære, f.eks. en E27 halogenpære med en E27 LED-pære.

Smart Garden

Smart belysning er for længst en del af en komfortabel indretning. Også udendørs inspirerer den smarte teknologi med uendelige muligheder. Du kan f.eks. vælge den rigtige lysfarve og lysstyrke til enhver lejlighed ved hjælp af en app. Den flerfarvede funktion gør belysninge kreativ og farverig.

Tip: Allround-systemer som Philips Hue tilbyder et stort udvalg af fascinerende udendørsbelysning, der giver en behagelig atmosfære udendørs.

IP-beskyttelsgrad

For at sikre, at udendørslamper i haven kan holde stand mod vind og vejr, er de beskyttet mod fremmedlegemer (f.eks. støv) og fugt (f.eks. regn). Dette angives ved hjælp af IP-beskyttelsesgrade. Lamper placeret i området omkring en havedam eller pool kræver den højeste IP-beskyttelsesgrad.

Tip: Få altid lamper installeret af en elektriker. Vores tekniske kundeservice hjælper dig gerne med at vælge den rigtige IP-klasse.

Hvordan oplyser man haven?

Lys til ethvert hjørne af havens mange uderum

Hyggelig havebelysning

Om sommeren bliver haven et sted udendørs, der sammen altanen og terrassen indbyder til hyggestunder, hvis udstyret med indbydende havebelysning. For at opnå en hyggelig atmosfære bør lyskilden have en farvetemperatur på 3.300 Kelvin eller mindre. Dette lys har et højere rødt indhold og virker derfor lige så hyggeligt som i stuen indenfor. Farvetemperaturen, også kendt som lysfarve, er angivet på alle lyskilder og på lamper med fast indbyggede LED'er.

Tip: Havelamper med batteri, genopladeligt batteri eller solceller kan nemt forskønne belysningskonceptet.

Velegnet til haven:

havebelysning gulvlamper

Gulvlamper

Med udendørs gulvlamper skabes steder hvor man kan slappe af og trække stikket. Gulvlamperne giver også nok lys til at grille, læse eller at nyde aftensmaden i det fri.

Lyskæder med solceller

Lyskæder drevet med solenergi gør det muligt at iscenesætte haven på hel individuel vis. Mange kreative designs, fra farverige til enkle, inviterer til at give sig i kast med disse.

Lounge møbler

Lysende havemøbler skaber en helt særlig atmosfære i haven, samt på altanen og terrassen ligeså og er ægte blikfang qua deres multifunktion som lampe og møbel.

havebelysning dekorationslamper

Dekorationslamper

Dekorationslamper til udendørs brug fås altid i nye, sæsonbestemte eller helårlige designs. Sådan genopfinder vi vores have igen og igen i det rette lys.

Hvor mange lumen bør min havebelysning have?

Hvor stærkt en udendørslampe bør lyse, afhænger først og fremmest af den tilsigtede anvendelse og af personlige præferencer. Selvfølgelig bør en spotlight til indkørslen i gården med sine ca. 1.000 lumen lyse stærkere end en ekstra lampe på terrassen med en lysstyrke på 100-400 lumen til grillaftenen.

Hvilken lysfarve er bedst egnet til haven?

Det afhænger af anvendelsen. Mindre end 3.300 Kelvin giver et hyggeligt og behageligt lys i haven. Denne varmhvide lysfarve forvandler havens uderum til et opholdsrum som inde. Til spotlights til indkørslen eller til at oplyse gårdspladsen og andre praktiske lamper anbefales en universalhvid lysfarve mellem 3.300 og 5.300 Kelvin. I stuen eller arbejdsværelset findes dennes pendant i f.eks. skrivebordslamper. I sidste ende er det dog den personlige smag, der afgør lysfarve og hvilke lamper.

Belysning af planter og træer

Hvis den blomstrende have ikke skal forsvinde i mørket, når mørket falder på, er jordspydslamper og spotlights en god idé. Blomsterbede og naturligvis træer bliver således attraktivt sat i scene med lys.

Tip: Solcellelamper med jordspyd er en ukompliceret løsning til steder, der kan tåle lidt mere lys. Hvis belysningen er sikkerhedsrelevant, bør der dog anvendes lamper tilsluttet til strømnettet.

Velegnet til belysning af træer og planter:

havebelysning udendors spotlights lindby

Udendørs spotlights

Udendørs spotlights sætter træer og blomsterbede i scene med retningsbestemt lys. Resultatet er et interessant samspil af lys og skygge, der opfordrer folk til at kigge og nyde synet.

Nedgravningslamperr

I lighed med udendørs spotlights giver de forsænkede eller nedgravede spots eller lamper også retningsbestemt lys til blomsterbede og planter.

Jordspyd

Fordelen ved jordspydslamper: De kan flyttes efter behag, uanset hvor i haven der skal lyses op. I udgaver solcellepaneler har de ikke brug for ledninger og kan fleksibelt flyttes og give lys, der hvor det ønskes.

Lyskæder til haven

Lyskæder giver et særligt hyggeligt præg til haven. Man kender dem fra julebelysningen, men de gør sig også godt hængendei et træ eller på en busk på de lange sommeraftener. Med en lyskæde skabes en varm og behagelig atmosfære.

havebelysning havestier m

Oplysning af havestier

Selv om vi kender vores have ud og ind: I mørke ser alting anderledes ud. Pludselig dukker der bump op, hvor vi slet ikke havde husket dem. Og hvis vi snubler, hvordan vil vores gæster ikke have det? Ud over sikkerhedsaspektet er stier med lys også meget smukke at se på.

Tip: For gade- og vejlamper gælder det, at jo højere lyskilden er placeret, jo større er det område, der belyses. Så med højere lamper har du brug for mindre for at oplyse det samme areal.

Velegnet til stier og trapper:

Bedlamper

Bedlamper findes med og uden bevægelsessensor. Ud over langs stier kan de også monteres på balustrader eller mure og fås i moderne og klassiske designs.

Indbygningsspots til udendørs

Spots forsænket i jorden udgør ikke en kollisionsfare for plæneklipperen eller ved leg i haven. Nogle er belastbare og kan bruges i indkørslen eller på gårdspladsen.

Stibelysning med sensor

Stibelysning med en bevægelsessensor tænder lyset pålideligt, når man træder ind på stien. I modsætning til permanent lysende gadelamper sparer dette energi.

havebelysning husvaeg trapper m

Trappe- og facadebelysning

Moderne udendørs væglamper giver et behageligt lys til stierne rundt om huset og oplyser indgangspartiet funktionelt. Og væglamper er også praktiske til kældertrappen og haveskuret.

Tip: Med udendørs væglamper med bevægelsessensor tændes lyset kun, når der virkelig er brug for det. Således spares energi helt automatisk.

Velegnet til husmuren:

havebelysning udendors spotlights

Udendørs væglamper med bevægelsessensor

Hvis hovedformålet med belysningen er at sikre en sikker færden, er en udendørslampe udstyret med bevægelsessensor altid det rigtige valg.

Husnummerlamper

Et permanent oplyst og tydeligt synligt husnummer gør det lettere for gæsterne at finde det rette hus - det samme gælder for ambulancen i nødstilfælde.

Udendørs up & downlights

Up & Down udendørslamper er praktiske lyskilder, som samtidig har en meget dekorativ effekt på grund af det lys de kaster op og ned af husvæggen.

Belysning af trapper og opgange

Trappetrin der er dækket i lys er sikre og deres dimensioner kan bedre opfattes - så sikkert fodfæste er sikret både for en selv og gæster som bydes velkommen.

Belysning til havedamme og pools

En oplyst havedam eller pool er noget mange kun kan drømme om. Et tilflugtssted, hvor man med den rette belysning kan sidde og slappe af i timevis, selv efter solnedgang.

Bemærk: I umiddelbar nærhed af en dam eller pool kræves IP67 beskyttet mod midlertidig nedsænkning. Under eller i vand er IP68 (støvtæt og beskyttet mod permanent nedsænkning) påkrævet. Der skal også tages hensyn til den maksimale dybde. I de fleste tilfælde er der også behov for dræning.

Velegnet i og omkring havedammen og poolen:

Dekorationslamper, der flyder på vandoverfladen

havebelysning spots vand

Spots under vandoverfladen

Spotlights i umiddelbar nærhed af og i havedammen

havebelysning dampumpe

Dampumper

Flere tips til belysning i haven

Individuel - helt ukompliceret

Paulmann Plug & Shine

Dit eget udendørs belysningssystem - helt uden specialviden! Vælg spotlights, spots eller stibelysning, tilslut ledninger, vælg transformer og nyd den fulde kontrol med smartphone eller fjernbetjening - så nemt er det at skabe et individuelt belysningskoncept med Paulmann Plug & Shine.

Den ekstra stikkontakt i haven

Stikkontaktsøjler

Med stikkontakt- og/eller stikdåsesøjler hører forlængerledninger i haven fortiden til. De er fast monteret på jorden og har flere stik, der er klar til brug. Søjlerne kan bruges til f.eks. at oplade bærbare lamper, elektriske haveredskaber, den elektriske grill, eller ens mobiltelefon eller bærbare computer.

Haven som tilflugtssted

Lysende udendørs trends

Når de varme udendørsaftener er over os igen, kan man med fordel berige ens uderum i haven med en ægte stilopdatering! Når det gælder lysplanlægningen nyder vi det store udvalg af stemningsfulde, komfortable, praktiske og kreative lysidéer. Med disse sætter vi haven i det rette lys, helt efter egne ønsker.


FAQ: Ofte stillede spørgsmål om havebelysning

Hvordan bliver udendørslamper tilsluttet strøm i haven?

Hvornår skal der anvendes lamper med ledning i stedet for solceller?

Udendørs belysning: Hvad er tilladt?

Hvilket materiale egner sig bedst til havelamper?

Hvilken IP-beskyttelsesgrad bør havebelysningen have?

Hvad er fordelen ved havebelysning med bevægelsessensorer?

De overstregede priser svarer til producentens vejledende udsalgspris.
Alle priser er inklusiv 25 % moms, men eksklusiv fragtomkostninger.
Lampenwelt GmbH VAT-No.: DE815559897

© 2024 Lampenwelt GmbH