RÅDGIVNING

Med de rigtige fatninger og sokler kan du skifte til LED'er eller endda til smart belysning på ingen tid.

FATNING OG SOKKEL forklaret

Alle lamper før LED-æraen, men også mange nye lamper, er udstyret med fatninger. På grund af de mange forskellige udformninger og anvendelser af lamper findes der forskellige fatninger. Til hver af dem har du brug for en lampe med en tilsvarende sokkel.


HVAD ER EN FATNING?

Fatningen er en del af lampen, f.eks. en pendel- eller bordlampe. Fatningen fikserer lyskilden og sørger for, at den forsynes med spænding.

Fatning
Fassung

HVAD ER EN SOKKEL

Sokkelen står for den mekaniske og elektriske kontakt til fatningen og er en del af lyskilden, f.eks. en glødepære eller en energisparepære.

Sockel
Sokkel

HVOR KAN JEG FINDE SPECIFIKATIONERNE FOR FATNINGERNE PÅ HJEMMESIDEN?

Specifikationerne for fatningen (for lamper) eller soklen (for lyskilder) kan findes i butikken under de respektive produktdetaljer.

Fatningsangivelse

HVILKE FATNINGER OG SOKLER FINDES DER?

På grund af de mange forskellige lamper til forskellige anvendelsesområder findes der mange forskellige fatninger og sokler. Mange af dem ses aldrig i hverdagen, da de er specialversioner til professionel brug. I vores hjem er der kun få sokler, der er gør sig gældende. Her præsenterer vi de mest almindelige fatninger.

Sokkelfatning

DE MEST ALMINDELIGE FATNINGER

E27

E27

E27-fatninger er meget udbredte. E27-soklen har en udvendig diameter på 27 mm og et typisk Edison-skruegevind: lyskilden skrues ind i fatningen på f.eks. pendel-, bord- eller loftslamper.

E14

E14

E14-fatninger er ofte kendt fra lysekroner. Det skyldes, at den typiske form på en E14-pære er en stearinlysform. Men den findes også i mange bordlamper med mindre lyskilder, f.eks. E14-soklen har også et skrue gevind.

G9

G9

Kompakte lyskilder med en G9-stiksokkel og 9 mm kontaktstiftafstand anvendes ofte i relativt slanke armaturer, hvor store pæreformer ville være utænkelige.

GU10

GU10

GU10-sokler med en stiftafstand på 10 mm er hovedsageligt set i reflektorlamper til spots og spotlights. Den såkaldte bajonetfod sættes ind i soklen og drejes derefter. Se nedenfor for flere oplysninger om kompatibilitet mellem GU10 og GZ10.

GU5.3

GU5.3

GU5.3-pærer er lavspændingspærer med en stiftafstand på 5,33 mm. Forkortelsen MR16 bruges til at beskrive reflektoren. Denne lyskilde anvendes hovedsagelig i indbygningsspots.

G5 T5

G5 T5

T5 G5 lysstofrør anvendes i dag hovedsageligt til belysning af badeværelser og vaskekældre. De har en sokkel på begge sider med en stiftafstand på 5 mm.


HVORFOR ER DET SÅ NEMT AT SKIFTE TIL LED?

For at undgå at skulle udskifte din elskede pendellampe med en ny, når halogenpæren svigter, har producenterne udviklet LED-erstatningspærer. Også ofte kaldet retrofitpærer. Det er pærer med moderne LED-teknologi, som er udstyret med en standardiseret sokkel, f.eks. en E27-sokkel. Denne pære kan nu erstatte alle ældre pærer, der også har en E27-sokkel. Soklen er den samme!


GU10 & GZ10: HVILKE FATNINGER OG SOKLER ER KOMPATIBLE?

GU10 og GZ10 er ikke kompatible i alle tilfælde. Forskellen ligger i den nederste kant af bunden og i soklens form. Den nederste kant af soklen er skrå i GU10-fatninger. Som følge heraf har GU10-soklen også den tilsvarende pasform. Derfor passer en GU10-pære både til en GU10-fatning og en GZ10-fatning. GZ10-pæren har dog en lige form i den nederste kant, hvilket betyder, at den kun passer til en GZ10-fatning.

Kompatibilitet