RÅDGIVNING

INDIREKTE BELYSNING

Forklaret så det er til at forstå

Behageligt, blændfrit lys og individuelle belysningsscenarier: Det er det, som indirekte belysning giver. I kombination med direkte belysning skaber det en harmonisk belysning i opholdsrum og en afbalanceret belysning til enhver aktivitet.

Indirekte lys

Hvad er indirekte belysning?

En lyskilde, som man ikke kan se direkte, kaldes indirekte belysning. Den lyser mod loftet eller væggen og reflekteres fra denne overflade. Jo lysere loftet er, jo kraftigere spredes lyset ud i rummet.

Lamper med høj lysstyrke kan skabe en grundlæggende belysning i et rum. Denne kan med fordel suppleres med indirekte lysende LED strips.

Indirekte lys

Indirekte vs. direkte belysning

Indirekte belysning er blændfri og skaber ikke skygger. Direkte belysning er derimod rettet ind i rummet og skaber tydelige kontraster mellem lys og skygge.

Ved en loftlampe med flere lyskilder kan direkte lys give en god grundbelysning. De bruges dog ofte til at give enkelte områder mere lys.

Hvilke lamper afgiver indirekte belysning?

Indirekte loftsbelysning

Indirekte loftsbelysning

Med indirekte lysende loftslamper dækkes loftet i lys. Lyset spredes blødt og blændfrit ud i rummet.

Indirekte pendellamper

Indirekte pendellamper

Indirekte lysende pendellamper spreder lyset blødt ud i rummet. Ophængningen gør dem til højdepunkter i øjenhøjde.

Indirekte vægbelysning

Indirekte vægbelysning

Væglamper med indirekte belysning lyser opad, nedad eller til siderne. Det giver et behageligt lys.

Gulvlamper med indirekte lys

Gulvlamper med indirekte lys

Uplights er et godt eksempel på indirekte lys. Lyset skinner op mod loftet og fordeles derfra i rummet.

Indirekte bordlamper

Indirekte bordlamper

Behageligt ekstra lys og stilfuldt accessoire til rummet: Bordlamper med indirekte belysning hører hjemme i ethvert hjem.

Topforspejlede pærer

Topforspejlede pærer

Ved disse lyskilder er lampens "hoved" dækket og lyset reflekteres kun til siden og tilbage mod fatningen.

LED strips

LED strips

LED strips fremhæver møbler eller giver nedhængte lofter eller fodpaneler en lysramme, der forvandler et rum fuldstændigt. Overvej om du vil have en stribe lys som kan lyse i forskellige farver, dæmpes eller måske endda blinke?

Dekorationslamper

Dekorationslamper

Fra den kugleformede lampe til den lysende køleboks, der holder havefestens drikkevarer kolde: Dekorationslamper har normalt et behageligt indirekte lys, der gør at selve lampen eller objektet fremstår endnu mere interessant i sig selv.

Indirekte udendørsbelysning

Indirekte udendørsbelysning

Udenfor findes der f.eks. indirekte lysende væglamper, men der er ingen andre reflekterende overflader end selve facaden. Virkningen er derfor begrænset til blændfri belysning, der giver en smule orientering, men ofte frem for alt er af dekorativ karakter.


Hvor anvendes indirekte belysning?

Indirekte belysning er lys, der får dig til at føle dig godt tilpas. Mens man let kan blive blændet af direkte lys, opfattes indirekte lys som meget mere behageligt. Det er derfor, at det bruges i mange boliger.

Tips til indirekte lys i stuen

Indirekte loftsbelysning med LED strips

Indirekte loftsbelysning med LED strips

Ud over loftslamper med indirekte lys bliver LED strips anvendt til at udstyre rummet med indirekte lys. De sættes fast bag nedhængte lofter, fodpaneler eller møbler og skaber en stemningsfuld lysaccent.

Gulvlamper med indirekte lys

Gulvlamper med indirekte lys

Indirekte lysende gulvlamper giver ikke kun hyggeligt lys i stuen, men er også populære prestigeobjekter - verdensberømte designere har skabt indirekte lysende gulvlamper. Lyset reflekteres og spredes blødt ud i rummet.

Tips til indirekte lys i soveværelset

Indirekte orienteringslys med LED strips

Indirekte orienteringslys med LED strips

En LED strip placeret under sengekanten har ikke kun en stemningsfuld effekt, men giver også en orienteringshjælp om natten. Det bløde, indirekte lys forstyrrer ikke søvnen selv hvis tændt når du går i seng.

Orientering i klædeskabet

Orientering i klædeskabet

LED strips i soveværelset, kan også bruges til at belyse garderoben i klædeskabet, hvor der ellers kun trænger lidt lys ind. Ved at bruge en model med sensor behøver du ingen kontakt, men får autoamtisk lys

Tips til indirekte lys i køkkenet

Moderne køkkenbelysning

Moderne køkkenbelysning med LED strips

Indirekte lys gør køkkenet til et fantastisk forsamlingssted. Det farvede lys fra LED strips virker moderne og individuelt. Desuden kan det også give et praktisk lys til køkkenarbejde uden at blive dæmpet.

Indirekte orienteringslys i spisestuen

Indirektes orienteringslys i spisestuen

Med henblik på orientering og et godt, mere blødt lys er indirekte væglamper det perfekte supplement til den ofte centralt placerede og iøjnefalde pendellampe, som med sin direkte lysstråle sætter spisebordet i fokus.

Tips til indirekte lys i badeværelset

Grundlæggende belysning til velvære

Grundlæggende belysning til velvære

For at slappe af på badeværelset er det f.eks. særligt vigtigt med blødt, blændfrit lys. Derfor lyser loftslamper til badeværelser aldrig direkte og er blændingsreduceret med en diffusor.

Behagelig belysning til hele badeværelset

Behagelig belysning til hele badeværelset

Hvis der ikke er risiko for kontakt med vand, kan væglampermed en lavere IP-værdi anvendes til at give stemningsfuldt lys. Få mere at vide om IP-beskyttelsesgrader i vores opslag herom.

Tips til indirekte lys i trappeområder

Skridtsikker med LED strips

Skridtsikker med LED strips

Fremhævning af de enkelte trin med LED strips giver optimal synlighed og mulighed for at orientere sig. Også hvad angår iscenesættelse, er disse et rigtigt højdepunkt i indretningen!

Blændfri belysning med væglamper

Blændfri belysning med væglamper

Indirekte lysende væglamper har den fordel, at de ikke blænder - et uundværligt kriterium for trappebelysning. Både indbygningslamper og påbyggede væglamper kan fint bruges.