
LOUIS POULSEN - LOUIS POULSEN I BUTIKKEN
Ingen forbinder i dag Louis Poulsen med en vinimporterende virksomhed. Men i 1874 var det netop det. I det år grundlagde Ludvig R. Poulsen virksomheden under navnet "Kjøbenhavns direkte Vin-Import-Kompagni". I dag er Louis Poulsen over 140 år senere dog kendt som en dansk producent af designerlamper med verdensberømmelse!
Louis Poulsen lamperne
Louis Poulsen er kendt for sine berømte lampeklassikere af kendte designere som Vilhelm Lauritzen, Verner Panton, Arne Jacobsen og selvfølgelig Poul Henningsen. Med Henningsen kom der skred i tingene i 1924: for eksempel sejren ved Paris Exposition Internationale des Arts Decoratifs & Industriels Modernes, en international udstilling for dekorativ kunst og industrielt design.
I dag er Louis Poulsen repræsenteret i elegante boliger såvel som på utallige kommercielle lokationer. Herunder for eksempel et imponerende showroom hos Carl Hansen & Søn. Eller restauranten Langelinie Pavillonen i København, som PH koglen også kaldet Artichoke forresten blev designet til.
Generelt er der udviklet mange designs til en bestemt belysningsopgave i professionelt sammenhæng. Nye byggeprojekter stillede og stiller designerne hos Louis Poulsen konstant over for nye udfordringer - hvis resultater hver kunde drager fordel af!
Designere og klassikere hos Louis Poulsen
Uanset om det handler om navnene på lamperne fra Louis Poulsen eller designernes navne: Alle har sikkert hørt dem på et eller andet tidspunkt. For dem, der elsker design, vil navne som PH koglen eller PH 5 vække helt bestemte associationer. Funktionelt og alligevel på alle måder markant design. Men samtidig er de så alsidige, at de gør en god figur både i boliger og til professionel brug.
Og når man hører navne som Arne Jacobsen, Poul Henningsen eller Verner Panton, tænker man med rette på de helt store i designverdenen. Dette gælder også for de "nye" i porteføljen: Clara von Zweigbergk, Oki Sato og Christian Flindt. ”At være designer betyder stadig i dag at være nysgerrig, prøve ting af og forsøge at gøre dem bedre,” afslører Christian Flindt i et interview med Lampegiganten og viser således en banebrydende ånd, der ligner den, som allerede kendetegnede Poul Henningsen.
Hos Louis Poulsen finder designentusiaster mange kendte navne - til deres egne fire vægge eller det næste store belysningsprojekt, der er en del af denne belysningsfabrikants store historie.
Poul Henningsens verden

Mor til Poul Henningsen, der blev født i 1894, var den danske forfatter Agnes Henningsen. Og faktisk udvidede hendes søn Poul også på et tidspunkt sit aktivitetsområde til at omfatte det skrevne ord og blev journalist og forfatter. Hos designelskere huskes han dog mere på grund af sin karriere som en storartet lampedesigner.
I dag opfatter vi hans designs som klassiske og funktionelle, enkle, men unikke. Tidligere blev han dog betragtet som en ukonventionel tænker med oprør i blodet. For i hans tid var Henningsens design faktisk et brud med mange traditioner. Acceptere status quo? Det gjorde han aldrig.
Et eksempel er det legendariske tre-skærm-system på PH 3/2 fra 1927. Her undgås blænding fuldstændigt - en reel innovation til boligens opholdsrum. Hans arbejde var banebrydende, når det gælder forholdet mellem lysstrukturer, skygger, refleksioner og lysgengivelse.
Poul Henningsen arbejdede for Louis Poulsen hele sit liv. Selv efter hans død i 1967 er hans værker blandt de mest populære og mest berømte i lampehistorien.
Klassikere af Poul Henningsen
Vilhelm Lauritzens verden

Lauritzens designede lamper og bygninger repræsenterer essensen af det, vi i dag forstår ved udtrykket ”modernitet” - og det har de gjort siden trediverne i sidste århundrede.
Vilhelm Lauritzen (1894-1984) var en af de vigtigste danske arkitekter gennem tiderne og en banebrydende repræsentant for den danske funktionalisme. Fra ham stammer Nørrebro Teater (1931-1932), stormagasinet Daells Varehus (1928-1935), Radiohuset i København (1936-1941) og den første lufthavn i København (1937-1939).
Lauritzen designede også nogle fremragende lamper - for eksempel til Radiohuset, som han også designede i sin helhed. I dag er disse lamper kendt under navnene VL38 og VL45.
Kendere ved, at de var designet til et radiohus. Alle andre kan fortælle denne historie fra nu af. Og kan med lamperne med den markante skærm få et ægte designikon til hjemmets indretning.
Verner Pantons verden

Værkerne fra den danske designer og arkitekt Verner Panton er et udtryk for hans eksperimentelle åre. Hans samarbejde med Louis Poulsen begyndte i 1959.
Man kunne nærmest kalde hans lamper "psykedeliske" på grund af de stærke farver og fantasien i designet. Samtidig er hans lamper på alle måder funktionelle, og på trods af al deres finesse er de grafisk klare i udtrykket. Sammenhængende figurative enheder, der giver rum en ekstra dimension.
Den legendariske mand er især meget kendt for Panthella. Lampen skulle spille en særlig rolle i den store udstilling “Lys og farver” på designmuseet Trapholt i Kolding. Desværre nåede mesteren, der havde planlagt hele udstillingen som et sammenhængende totalkunstværk, ikke længere at opleve det selv. Han døde i 1998 kort før åbningen. Men hans værker lever videre.
Arne Jacobsens verden

Arne Jacobsen var arkitekt. En af de helt store. I 1927 tog han eksamen fra Det Kongelige Danske Kunstakademi i København og udbyggede og konsoliderede derefter sit internationale omdømme.
For eksempel med Nationalbanken i København, SAS Royal Hotel & Terminal, også i København eller St. Catherine's College i Oxford.
Ud over hele bygninger designede han også bestik, dørhåndtag, badeværelsesmøbler, tekstiler, tapetmønstre - og selvfølgelig lamper.
AJ-bordlampen er intet mindre end en filmstjerne - også i science fiction-film. At den forekommer i fremtids-utopier viser, hvad der kendetegner alle værker fra denne mesterarkitekt: en usædvanlig klarhed i designet, som man let kan forestille sig også vil være efterspurgt i fremtiden Såvel i den nærmeste som i den fjernere fremtid.
Om Louis Poulsen
Oprindelsesland: Danmark
Grundlæggelsesår: 1874
Grundlæggere: Ludvig R. Poulsen
Priser: Red Dot Design Award | American Adex Award for Design Excellence | iF Produkt Design Award | Elforskningsprisen | I-NOVO Eco Award | 'Lamp of the year' Design Awards Copenhagen
Adresse:
Louis Poulsen
Kuglegårdsvej 19-23
1434 København K