Når man indretter et hus eller en lejlighed, spiller ikke kun møbler, farver og materialer, men også belysningen en vigtig rolle for, at man kan føle sig godt tilpas.
Enhver, der er i gang med at bygge nyt eller renovere kan aktivt påvirke planerne for belysningskonceptet ved at informere (indretnings)arkitekten eller elektrikeren om sine egne krav og ønsker. Tilstrækkelige loft- og vægtilslutninger og stikkontakter skaber et godt grundlag for et fleksibelt belysningskoncept.
Både i boliger og udendørsarealer er det vigtigt med både lys til problemfri orientering og samtidig det bedste lys til at føle sig godt tilpas. Desuden skal der være tilstrækkelig lysstyrke til rådighed til særlige aktiviteter, f.eks. læsning eller arbejde. Et godt belysningskoncept kombinerer derfor direkte lys og indirekte belysning, for at skabe de bedste lysforhold til enhver tid og ethvert formål.
I dag er armaturer imidlertid ikke længere kun funktionelle lysgivere: armaturets design kan tilpasses præcist til den personlige indretningsstil takket være et stort udvalg af produkter, i stilarter, der spænder fra moderne til skandinavisk, landlig eller klassisk til vintage.
Et moderne belysningskoncept kombinerer forskellige lyskilder, der passer til den personlige indretningsstil og altid giver det rigtige lys i enhver situation.
Hvad skal man overveje for at sikre god belysning i når man bygger nyt?
Planlægningen af belysningen er arkitektens eller en dertil særligt hyret indretningsarkitekts opgave. Elektrikeren overtager installationen af de planlagte udtag. Som bygherre kan og bør du dog se på tegningerne tidligt nok for at kunne gennemføre et godt belysningskoncept senere. Derfor bør bygherren allerede tidligt begynde at tænke på et lysplanlægning på grundlag af plantegningerne. Dette omfatter aspekter som f.eks:
Dagslysindfald pr. rum: Er der rum, der ikke har adgang til dagslys eller har et særligt behov for kunstigt lys på grund af små vinduer eller disse placering?
Skal nogle rum udstyres med et nedhængt loft for at kunne installere spots?
Er der planlagt udtag i væggen i opholdsrummene for at diversificere indendørsbelysningen?
Er der nok stikkontakter til både at tilslutte alle elektriske apparater og give mulighed for at tilføje bord- og gulvlamper til enhver tid? Dette er især nødvendigt i nærheden af der hvor der planlægges at stille sofaer eller lænestole eller i arbejdsområder, men også gennemgangsområder som f.eks. i gangen.
Udendørsarealet kræver en omfattende planlægning. Her skal der tages hensyn til tilslutningsmulighederne for indbygningsspots samt til stibelysning, bedlamper og vægudtag på facaden. Loft- og pendellamper under overdækkede udendørsarealer er meget moderne og skal derfor tages med i planlægningen.
Smarte belysningskoncepter er nutildags ikke længere nødvendigvis bundet til husets elektriske installation. Der findes dog også systemer som kræver en fast tilslutning. Emnet smart home kan derfor allerede overvejes tidligt i byggefasen.
Hvilke typer belysning findes der?
Et godt belysningskoncept kombinerer altid de tre grundlæggende belysningstyper. Det gør belysningen varieret, anvendelsesorienteret og ikke mindst harmonisk og tiltalende.
Grundbelysning
Også kaldet almen belysning. Der er tale om en eller flere lyskilder, der giver ensartet lysstyrke over et stort område. De bedste eksempler er
pendel- og
loftslamper.
Zonebelysning
Også kaldet områdebelysning. Dette udtryk bruges til at beskrive lyskilder, der giver mere lys på et bestemt sted til bestemte aktiviteter. Et eksempel er det direkte lys fra buelamper.
Stemningsbelysning
Også kaldet dekorativ belysning. Der er tale om lyskilder, der ikke primært har formålet at give lysstyrke, men snarere til at forskønne stemningen. Et eksempel er det indirekte lys fra LED strips eller
bordlamper.
Hvilket lys er velegnet til opholdsrum?
For at afgøre, hvilken lyskilde (eller hvilken lampe med fast indbyggede LED'er) der er særligt egnet til hvilket rum, er det værd at se på de vigtigste egenskaber ved en lyskilde. Alle disse oplysninger findes i produktoplysningerne for lyskilden eller armaturet.
Hvidt er ikke bare hvidt. Lysfarven, også kaldet farvetemperaturen, angiver, hvor varmt eller koldt lyset fra en bestemt lyskilde opfattes. I stuer anvendes normalt varmhvidt lys <3.300 Kelvin. Til arbejde anvendes universalhvidt lys (3.300 til 5.300 Kelvin). Koldt, såkaldt dagslyshvidt lys anvendes hovedsageligt i rum hvor der arbejdes og skal bruges godt lys hertil.
En lyskildes farvegengivelse bestemmer, om alle farver i rummet gengives fuldt ud. Dette måles med CRI-værdien. En CRI-værdi på 100 svarer til en gengivelse som under dagslysforhold. CRI >80 anbefales til stuer og har en synligt positiv effekt på indretningens nuancer, vægfarver, tøj, billeder og madvarer, for eksempel. Farvene kommer ganske enkelt bedre til deres ret.
I dag beregnes en lampes lysstyrke i lumen i stedet for watt. Værdien har altid eksisteret, men wattforbruget er nu den fremherskende sammenligningsværdi. Fordelen er, at en lyskilde nu kan henvise til glødepærer i form af en sammenlignende værdi - 800 lumen svarer f.eks. til en gammel 60-watt glødepære. Til opholdsrum anbefales 100-150 lumen pr. m².
I stuen sørger lofslamper, loftspots med flere lyskilder eller LED-paneler for en omfattende almen belysning. Ud over stikkontakter eller udtag til væglamper, som også kan bruges til dekorative formål, er det vigtigt med stikkontakter til bord- og
gulvlamper.
Uplights med læsearm giver både hyggeligt indirekte belysning og direkte lys til læsning. LED-strips sætter ligeledes f.eks. stemningen.
Belysningskoncepter til arbejdsværelset og kontoret
I undersøgelsen er det vigtigt med en kombination af tilstrækkeligt rækkende og lys grundbelysning og hertil fleksibelt indstillelig, helst dæmpbar, zonebelysning. I professionelle kontorer anvendes ofte kontorgulvlamper,
nogle med direkte og indirekte lysafgivelse. I hjemmet anvendes derimod ofte en blanding af
loftslamper, alternativt indbygningsspots såvel som skrivebordslamper zurück.
På badeværelset anvendes loftslamper med flere lyskilder for at få lys ind i alle hjørner af badeværelset. Desuden er der ofte spejlbelysning, på eller ved spejlet,som kræver vægudtag. Armaturer i badeværelset skal opfylde særlige krav til beskyttelse mod fugt og har derfor en høj IP-beskyttelsesgrad, afhængigt af beskyttelsesområdet. Et eksempel er IP68-indbygningsspots til området umiddelbart omkring og over bruserkabine og bad: beskyttet mod permanent nedsænkning.
Den klassiske lyskilde til belusning af lyskilde til belysning af spisestuen er pendellampen,
hvis form, størrelse og flere lyskilder rettes efter spisebordets dimensioner. Et eksempel er en pendellampe med flere lyskilder i en række på langs over et aflangt bord. Belysningskonceptet bliver meget varieret, når væglamper anvendes i spisestuen for at give et behageligt, indirekte lys som et alternativ til pendellamper. I skabene sørger møbellamper for en stilfuld atmosfære og at man kan finde hvad man leder efter.
En godt lysende loftslampe giver lys i soveværelset, så du kan orientere dig, klæde dig på og meget mere. Om aftenen er lyset dog ofte for kraftigt, og derfor suppleres det med natbordslamper eller fast indstallerede væglamper, som sengelamper, nogle gange med læselys og læsearm. Hvis der er planlagt loftsudtag til pendellamper kan de hænges stilfuldt op på begge sider af sengen. Allerede i byggefasen kan du begynde at tænke på dit drømmesoveværelse og dets belysningskoncept.
Til almen belysning i køkkenet anvendes moderne LED-paneler, loftspots med flere lyskilder,
loftslamper eller
pendellamper som giver lys over et stort område. Da køkkenet har mange vinkler på grund af køkkenskabene, og folk arbejder i mange forskellige positioner i køkkenet, bruges møbellamper ofte i form af underskabsbelysning til at give lys på arbejdsfladerne. Brugen af pendler over bardisken, hvis man har en sådan, er meget stilfuld og et blikfang i sig selv.
Belysningskoncepter i haven er meget forskellige og afhænger af anvendelsesstedet. Ligesom i vådrum som badeværelset indendørs er det også vigtigt at være opmærksom på en IP-beskyttelsgrad der svarer til opstillingsstedet, når man udtænker konceptet til udendørs. Hvis du er i tvivl herom, sidder vores kundeservice altid klar til at besvare dine spørgsmål.
Lysplanlægningen til erhvervsprojekter er ikke kun baseret på den individuelle virksomhedsidentitet, men også på det tilgængelige budget og de juridiske standarder. Derfor anvendes professionelt lysplanlægning til gastronomi, hoteller, butiks- og messebelysning samt andre områder som uddannelsesinstitutioner og offentlige institutioner og lokaler. Vores kompetente og erfarne lysplanlæggere tager enhver udfordring op.
FAQ: Ofte stillede spørgsmål om belysningskoncepter
Hvad er et belysningskoncept?
Et belysningskoncept til opholdsrum omfatter lamper og armaturer, der giver de bedste lysforhold til enhver aktivitet. På den ene side omfatter dette lys til sikker orientering, til målrettet områdebelysning samt belysning og lamper til at skabe en behagelig og individuel atmosfære. Belysningskoncepter for erhvervsområder skal også tage hensyn til lovmæssige standarder. Ligeledes arbejder den professionelle lysplanlægger med kundens budget i sit belysningskoncept.
Hvorfor har man brug for et belysningskoncept?
Uden et belysningskoncept er der ubalance mellem indendørs og udendørs lysforhold, hvilket kan begrænse hvor godt tilpas man føler sig i hjemmet og også kan gøre visse aktiviteter vanskeligere. Et godt eksempel er at arbejde i køkkenet kun med loftsbelysning: Den person, der laver mad, står ofte selv i vejen for lyset, hvilket kan føre til forstyrrende skygger. Med underskabsbelysning får du derimod lys præcis der, hvor du har brug for det, nemlig på arbejdsfladerne. Det gør det nemmere at lave mad, og du føler dig generelt mere komfortabel.
Hvad skal man være opmærksom på, når det gælder god belysning?
God belysning handler om at give det rigtige lys til enhver aktivitet i enhver situation. På grund af dette og på grund af de forskellige bygningsmæssige forhold samt den individuelle smag ser et godt belysningskoncept forskelligt ud for hver person. Det er dog altid vigtigt at have en lys grundbelysning også kaldet almen belysning, den rigtige zonebelysning til læsehjørnet eller andre steder i rummet hvor man fordyber sig udenfor grundbelysningens skær. Også vigtig er desuden dekorativ belysning, der ikke nødvendigvis har en funktionel rolle, men bidrager til hyggen og stemningen.
Hvilken slags belysning findes der?
Der findes tre typer belysning: grundbelysning, zonebelysning og stemningsbelysning. En blanding af disse tre typer belysning udgør et belysningskoncept, der bør være både praktisk og dekorativt.
Hvordan oplyser jeg min stue korrekt?
I stuen og i andre opholdsrum sørger en loftslampe ofte for en god grundbelysning. Gulvlamper opdeler rummet og giver ofte lys, hvor der er brug for det - f.eks. som læselampe. Bordlamper og andre mindre dekorationslamper som f.eks. LED strips kan være med til at skabe en individuel atmosfære.
Mere om belysningskoncepter til stuen.
Eksklusive, ekstrarabatter kun for nyhedsbrevsabonnenter!
Tilmeld dig gratis Lampegigantens nyhedsbrev nu og sikr dig eksklusive fordele!
150 kr.
rabatkode
Du kan forvente eksklusive rabattilbud kun for nyhedsbrevsabonnenter, lampetrends og nyheder, rådgivning og guides, samt inspiration til boligindretning med den rette belysning og meget mere.
Som tak giver vi dig en rabatkode* på 150 kr.. til dit næste køb. Det er muligt at afmelde sig til enhver tid.
*Kan indløses ved en ny bestilling med bestillingsværdi på mindst 900 kr.. Der er kun én rabatkode per kunde og per bestilling. Rabatkoden er gyldig 21 dage, gældende fra modtagelsen af denne per mail. Kan ikke kombineres med andre rabatter og kan ikke senere trækkes fra en regning. Kan ikke indløses for undtagne producenter.