RÅDGIVNING

Tips til energibesparelser

Tips til at spare strøm i hjemmet med den rigtige belysning

Belysning såvel indendørs som udendørs er ikke kun en trivselsfaktor i både leje- og ejerboliger, men også en omkostningsfaktor. Derfor har energieffektiv belysning et stort besparelsespotentiale. Omkostningsbesparende lamper kan installeres på ingen tid overhovedet. Derudover findes der andre energibesparende tips, der kan udføres med det samme for at reducere omkostningerne og skåne miljøet.

Det bør man vide

Energieffektivitetsklasse

Energieffektivitetsklasse

Energieffektivitet skal være forståelig for forbrugeren. Det er det, som energieffektivitetsklassen er beregnet til. Siden den 1. marts 2021 har et nyt energimærke være gældende, som fjerner de forvirrende klasser A+, A++ og A+++ og revurderer alle lyskilder med henblik på fremtiden.

Mere om det nye energimærke

Levetid

Levetid

Lyskildernes levetid angiver, hvor mange timer lyskilden holder. En LED pære med en levetid på 25.000 timer vil f.eks. holde i mere end 10 år, hvis den bruges 6 timer om dagen. Det sparer udgifter til nyindkøb og reducerer affaldsproduktionen. Så et nemt sparetip er at huske at slukke lyset når det ikke behøves.

Hvordan bortskaffer jeg gamle lyskilder

Fatning og sokkel

Fatning og sokkel

Alle konventionelle armaturer har en fatning (E27, E14, GU10 osv.). En passende LED pære med den respektive fatning kan uden problemer sættes i en lampe med denne fatning og erstatte forældet teknologi. Da belysning er noget vi bruger hver dag, giver en konvertering til LED et stort besparelsespotentiale.

Mere om fatning og sokkel

Belysningsteknologi

Hurtigtjek: Hvordan kan man spare energi i husholdningen?

Du kan begynde at spare energi i hjemmet ved hjælp af belysning med det samme: med en ny lyskilde til de konventionelle fatninger i dine lamper. Hvis du alligevel er på udkig efter et nyt armatur, f.eks. en pendelampe til spisestuen, bør du vælge et armatur med enten fast indbygget LED-belysningsteknologi eller en fatning, der er kompatibel med de gænge LED pærer i fremtiden. Og dem, der er ved at renovere, bør rådføre sig med en lysplanlægger eller designer - den korrekte placering af strømudtag og stikkontakter kan gøre belysningen mere anvendelsesorienteret og dermed mere effektiv.

Eksempel på energieffektivitet

En glødepære omdanner 95 % af den absorberede energi til varme og kun 5 % til lys. Derfor skulle wattstyrken være meget høj for at opnå tilstrækkelig lysstyrke. Det gjorde bl.a. pærerne meget varme. Med nyere belysningsteknologier forbedres watt/lumen-forholdet, det såkaldte lysudbytte, mere og mere. Det betyder: Mere lysstyrke er muligt med mindre energi. Lumenværdien anvendes, så forbrugerne kan sammenligne forskellige belysningsteknologier.

Lær mere om lumen

  Glødepære Halogenpære Sparepære LED-pære
Levetid 1.000 t. 2.000 – 4.000 t. 10.000 t. 15.000 – 100.000 t.
Lyseffekt Mindre end 15 lm/W ca. 25 lm/W ca. 50 lm/W Afhængigt af model op til
100 lm/W eller derover
Må forhandles Berørt af forbuddet mod glødepærer siden 2009. Berørt af forbuddet mod glødepærer siden 2016. Forbudt i henhold til bestemmelserne om miljøvenligt design siden 2019. Uberørt af fremtidige bestemmelser.
Potentiale for besparelse

Sammenligning af belysningsteknologi

Udviklingen af energibesparende lamper og lyskilder (pærer) fokuserer altid på bæredygtighed og miljømæssige aspekter. Mere energieffektive belysningsteknologier med længere levetid reducerer CO²-udledningen. Den mest energibesparende belysningsteknologi på markedet er LED. Ud over den høje lyseffekt (forholdet mellem strømforbrug og lys) har LED den længste levetid og en høj koblingsmodstand - hyppig tænding og slukning (koblingscyklusser) reducerer nærmest ikke levetiden.

  Udskiftning af lyskilder Udskiftning af lamper Professionel lysplanlægning
Elektrisk installation nødvendig Nej Ja Ja
Velegnet til lejelejligheder Ja Ja Nej
Velegnet til ejerboliger Ja Ja Ja
Smart Home muligt Ja Ja Ja
Hvornår giver dette tiltag mening? Lynstart strømbesparelse Tid til moderne design Udstyret til fremtiden

Udskift lyskilde og brug LED

Den nemmeste måde at spare energi på ved belysning er at udskifte pæren. Den mest energibesparende pære er LED pæren, som fås til alle standardfatninger. Man taler om en LED-retrofit pære. Det er nemt og kan betale sig at skifte til LED ved alle konventionelle belysningsteknologier, herunder halogen- og lysstofrør.

E27 LED pærer

Find nu

E14 LED pærer

Find nu

G9 LED pærer

Find nu

GU10 LED pærer

Find nu

GU5.3 LED pærer

Find nu

Alle LED pærer

Find nu

Hvordan aflæser jeg lyskildens emballage?

Takket være moderne belysningsteknologier og flere valgmuligheder med hensyn til lysfarve, styringsmuligheder og dæmpbarhed indeholder en lyskildes emballage i dag langt flere oplysninger end tidligere. Vi har udarbejdet en guide til forståelse heraf og køb af lyskilder.

Mere om pærens emballage

Lamper med fast indbygget LED-teknologi

Et armatur eller en lampet betegner ,am det elektriske apparat, hvori pæren (lyskilden) er indsat. Et armatur er f.eks. en pendel- eller bordlampe, i hvis fatning pæren er skruet i. Med moderne LED-armaturer er denne forskel ikke længere altid gældende: lampe og armatur er ofte et og samme enkelte produkt. Ud over de store energibesparelser har en moderne LED lampe en lang levetid og kræver derfor ingen vedligeholdelse - du behøver aldrig at udskifte pæren eller lyskilden igen. Affaldsproduktionen reduceres således.

Hvad er fordelene ved LED lamper?

Minimalistisk design

LED-belysningsteknologien er meget kompakt og muliggør derfor puristiske former, der passer perfekt til den moderne indretningsstil.

Til de moderne LED lamper

Vedligeholdelsesfri

Da belysningsteknologien er fast installeret, og også har en lang levetid, behøver armaturet aldrig at blive åbnet for at udskifte lyskilden.

Alle LED lamper

Fremtidens teknologi

Ud over de store energibesparelser er LED den teknologi, der muliggør intelligent lysstyring. Det giver en lysoplevelse som aldrig før.

Til de smarte LED lamper


Oplev LED lamper nu og spar energi

Hvornår kan en LED lampe betale sig?

Hvis du overvejer at købe en ny lampe (f.eks. fordi den gamle lampe ikke længere passer til indretningen), er LED-lamper det bedste valg med hensyn til energibesparelser og moderne design. Kompakt belysningsteknologi gør meget tynde former mulige, som f.eks. LED-panelet. LED-paneler er uovertrufne med hensyn til lysfordeling over et stort område, praktisk dæmpbarhed og andre smarte funktioner.

Mere om LED paneler

Spar på strømmen: Flere tips

Med disse strømbesparende tips kan der spares yderligere energi - for det meste uden omfattende renoveringsarbejde.

Solcellelamper

Solcelleteknologi i haven og omkring huset er en rigtig god måde at spare energi på når det gælder udendørsbelysningen. Ud over dekorative solcellelamper findes der også mange praktiske udendørs væglamper, stibelysning og meget mere.

Mere om solcellelamper

Bevægelsessensor

Lys med bevægelsessensorer og automatisk slukning kan give en mærkbar ændring i strømforbruget. Skumringsensoren sikrer, at lyset kun tændes, når den omgivende lysstyrke er lav, og der er mennesker til stede.

Mere om bevægelsessensorer

Smart belysning

Smart belysning i hjemmet, der også kan styres på farten, reducerer energiforbruget, fordi du f.eks. kan slukke lyset, når du på arbejdet opdager, at du har glemt at slukke det. Ud over manuel styring kan lyskilderne også forbindes med smarte bevægelsessensorer, der kun tænder når det behøves.

Mere om eftermontering af smart belysning

Lichtschalter

Sluk lyset

Det er det enkleste energisparetip af alle: sluk lyset, når det ikke er i brug. Ofte glemmer man ganske enkelt at slukke lyset. Herved fortsætter man med at bruge strøm helt unødigt. Hvis det er svært at komme hen til kontakten, f.eks. for gangbesværede personer, er det tilrådeligt at bruge smart styring via en app.

Nem eftermontering af smart lysstyring

Lyse lampeskærme

Lyse lampeskærme af stof eller plast som f.eks. polyethylen er mere gennemsigtige. De "sluger" ikke så meget lys som mørke skærme. Som følge heraf kommer der mere lys ind i rummet. Det er derfor tilstrækkeligt med en lavere lysstyrke og dermed et lavere energiforbrug fra lyskilderne.

Find lyse lampeskærme

Lyse lofter og vægge

Lyse farver som hvidt eller pastelfarver på vægge og lofter reflekterer mere lys end mørke nuancer. På grund af den gode lysreflektion er lyskilder med mindre lysstyrke tilstrækkelige til en behagelig belysning af omgivelserne. En lys indretning kan derfor også spare energi.

Find matchende stilarter

Ventilatorer med vinterdrift

Den varme luft fra radiatorern eller brændeovnen samler sig under loftet om vinteren. Resultatet er kolde fødder. En loftventilator med vinterdrift sikrer, at den varme luft fordeles bedre i rummet. Dette kan reducere varmeudgifterne betydeligt og sikrer et bedre indeklima.

Mere om loftventilatorer

Smart varmestyring

Et smart varmesystem er økonomisk. Smarte radiatorer evaluerer forbrugsdata og reagerer på åbne vinduer og tilstedeværelse, så varmeenergien udnyttes mere effektivt. Det sparer penge og beskytter miljøet - selv i lejede lejligheder takket være styringsenheder, der kan tages med ved flytning.

Eftermontering af smart varmestyring


Lysplanlægning og renovering

Især i ældre bygninger er fordelingen af strømudtagene ikke tilpasset den moderne bolig. Som regel er loftslamper planlagt med en central tilslutning i rummet, vægtilslutninger slet ikke eksisterende og der er alt for få stikkontakter. Så hvis du skal renovere, bør du rådføre dig med en lysplanlægger eller lysdesigner, for ved at placere stikkontakterne på de rigtige steder kan belysningskonceptet udformes effektivt og i overensstemmelse med dets anvendelsesområde og -formål - det rigtige lys tændes således de rigtige steder. Dette kan have en indvirkning på strømforbruget og frem for alt komforten. Lysplanlægningen omfatter:

Lampeudtag i loftet

Et lampeudtag midt i rummet er ikke altid nok til et fornuftigt belysningskoncept, f.eks. i en kombination af køkken og spisestue. Resultatet: En loftslampe, der bruger meget strøm, skal være tændt hele tiden for at oplyse alle områder. Bedre er flere udtag, hvortil de rigtige armaturer med den rigtige lysstyrke er tilsluttet og selvstændigt belyser forskellige zoner.

Lampeudtag i væggen

Der er ofte slet ikke nogen vægtilslutning Alligevel kan en sådan give en god grundbelysning og være en fornuftig tilføjelse til belysningskonceptet. I stedet for en loftslampe, der lyser alt for kraftigt og måske også opfattes som ubehagelig, kan væglamperne f.eks. tændes og skabe en afslappende atmosfære, mens et LED læselampe kaster tilstrækkeligt med lys på bogens sider, hvis det ønskes.

Stikkontakter

Stikkontakter

Stikkontakter er altid vigtige i forbindelse med lysplanlægning og boligrenovering, fordi de kan bruges til at installere fleksible belysningsløsninger, herunder gulvlamper og bordlamper. Disse kan være velegnede til mange aktiviteter, f.eks. læsning og afslapning. Når der ikke er behov for den store almenbelysning kan det lyse, kraftige og strømforbrugende "store" lys fra loftet holdes slukkes. Og derved spares energi.

Hos Lampegiganten er professionel lysplanlægning ikke kun tilgængeligt for erhvervskunder. Kontakt vores kundeservice for at få gode råd om belysning til der hvor du har behov for det.

Kontakt vores kundeservice


FAQ: Ofte stillede spørgsmål om strømbesparelser

  • 40.000 produkter
  • Gratis levering fra 999 kr.*
  • Gratis retur inden for 30 dage

Eksklusive, ekstrarabatter kun for nyhedsbrevsabonnenter!

Tilmeld dig gratis Lampegigantens nyhedsbrev nu og sikr dig eksklusive fordele!

75 kr. rabatkode

*Kan indløses ved en ny bestilling med bestillingsværdi på mindst 500 kr.. Der er kun én rabatkode per kunde og per bestilling. Rabatkoden er gyldig 21 dage, gældende fra modtagelsen af denne per mail. Kan ikke kombineres med andre rabatter og kan ikke senere trækkes fra en regning. Kan ikke indløses for undtagne producenter.