Indendørsbelysning

Boliglamper – Sådan skaber du et bedre lyskoncept i dit hjem

Et opholdsrum uden lys er... mørkt. For ikke at sidde i mørke om aftenen sørger du selvfølgelig for en god indendørsbelysning. Du skal dog huske, at boligens rumbelysning kan mere end bare skaffe lys i rummet. Indendørslamper sikrer, at man kan orientere sig godt i rummet. De aflaster også øjnene, hvis man er i gang med en af sine hobbyer. De skaber en afslappet atmosfære,  og de inddeler rummet i spændende lyszoner.

Hvad skal der til, for at det lykkes? Forskellige lyskilder, moderne lysteknik, spændende design og en smule kreativitet ved skabelsen af din personlige drømmebelysning.

Hvilke indendørslamper findes der?

Du behøver ikke være den store lysentusiast for at udnytte lyspotentialet fuldt ud i dine rum. Du skal dog vide, at der findes flere lyskilder end blot en central loftlampe i rummet.

Til boliglamperne hører:

 • Loftlamper: De oplyser hele rummet.
 • Pendellamper: De oplyser bestemte områder, inddeler rummet og er ikke mindst flotte blikfang takket være deres placering i øjenhøjde.
 • Væglamper: De gør rummet lysere, men er også med til at iscenesætte det.
 • Standerlamper: De kan fås i forskellige udførelser. Fælles for dem alle er det forbedrede lys til alle tænkelige hobbyer som læsning og syning eller bare afslapning på sofaen.
 • Bordlamper: Det er ikke kun ekstra lyskilder, der bare sættes i stikkontakten, men også populære designobjekter. De er lysende highlights i rummet, når de står på anretterborde og kommoder.
 • Lysekroner: De passer ikke kun ind i en villa, men også i alle lejligheder af en vis størrelse. Ligesom pendellamperne er de med til at skabe et markant rumdesign.
 • Indbygningsspots: Det er en pladsbesparende belysningsløsning. Godt fordelt giver de en god oplysning af rummet.
 • Projektører og spots: Denne type lamper iscenesætter bestemte dele af rummet - eller oplyser et rum fuldstændigt, hvis der er tale om loftspots med flere lyskilder.
 • Skinnesystemer: Måske den mest fleksible belysningsløsning på markedet. Den kræver lidt planlægning, men så får man også et belysningsresultat, der er noget helt specielt.

Hvilke lamper kan anbefales til de forskellige rum?

Nu da du ved, at der findes mere end bare loftlamper, bør du også vide, hvor de forskellige slags lamper gør sig bedst gældende. Man skelner ved lyskilder mellem:

 • Almenbelysning til almindelig belysning af rummet
 • Zonebelysning til målrettet oplysning af fx skrivebordet
 • Stemningsbelysning til den dekorative indretning af rummet fx med lysfigurer eller LED-strips

Formålet med en god planlægning af belysningen er at sikre nok lys alle de steder, hvor man har brug for at kunne se ordentligt til det, man skal lave. Det kan være alt fra blot at kunne orientere sig til at læse avisen igennem, eller fordi man gerne vil kunne sidde og sy.

Stuen

Almenbelysningen klares ofte af loftlamper, der sender deres lys ud i alle retninger, eller af flere væglamper. Zonebelysningen opstår tit med uplights ved lænestolen eller buelamper ved siden af sofaen. Du skaber vidunderlige lysstemninger med fx LED-strips, der kan styres med din smartphone.

Spisestuen

Almenbelysningen varetages for det meste af væglamper. Den centrale plads i rummet er reserveret til pendellampen over spisebordet. Den sørger for en smuk zonebelysning på spisebordet. LED-strips i vitrineskabet med porcelæn er også her en af mulighederne, der kan bruges til iscenesættelse.

Køkkenet

I køkkenet er det loftlamper og nogle gange indbygningsspots, der sørger for en god almenbelysning. Den bør suppleres af en god zonebelysning især over arbejdsfladerne under overskabene. Her plejer man især at anvende underskabs- og møbelindbygningslamper. Det er sjældent, at man bruger stemningsbelysning i køkkenet.

Soveværelset

I soveværelset er det ofte loftlamper med stofskærm, der giver en behagelig rumbelysning. Områdebelysning i form af en natlampe spiller også en særlig rolle, hvis man læser om aftenen. I soveværelset er det populært at bruge fx dekorative, lysende små tekststykker på skabene som stemningsbelysning.

Badeværelset

Almenbelysningen opnås i badeværelset med enkle loftlamper eller indbygningsspots. Spejllamper, der giver et perfekt lys, når man skal barberes eller lægge make-up, er en meget vigtig del af områdebelysningen. Til stemningsbelysning kan man kun vælge dekorationslamper, der opfylder kravene til beskyttelse mod fugt og fremmedlegemer i rummet. Dem er man også forpligtet til at overholde, når det gælder placeringen af alle andre lamper.

Har du her brug for et fagligt kompetent råd? Så henvend dig endelig til vores tekniske kundeservice. Bare ring på det nedenstående telefonnummer eller udfyld kontaktformularen.

Entreen og gangen

Det er de enkle loftlamper, der lyser til alle sider, der bruges til oplysning af entreer og gange - især fordi de er pladsbesparende i gange og entreer, der tit er smalle og trange. I trappeopgange anvender man tit loftlamper med bevægelsessensor, fordi det er en praktisk og økonomisk løsning. Områdebelysning og stemningsbelysning spiller ikke nogen særlig rolle ved belysning af entreer og gange. Det kan dog være en god idé med en spejllampe, der gør det nemmere at checke outfittet, inden man går ud af døren.

Er LED den bedste lysteknik til boliglamper?

Ja, for LED-pærer har ingen begynderproblemer længere. I dag er de både den mest alsidige og økonomiske type lyskilde, der findes på markedet. De findes i alle tænkelige udførelser fra filamentpæren over vindstødspæren til Smart Home-lyskilden. Som retrofits er de helt problemfrit kompatible med ældre fatninger. LED-lyskilder er ikke bare klart mere energieffektive end traditionelle glødepærer, de har også en længere levetid.

Her er et par oplysninger mere, der kan hjælpe dig med at vælge de rigtige LED-lyskilder til indendørslamperne:

 • Varmhvide LED-lyskilder skaber en behagelig lysstemning og bør anvendes de steder, hvor hygge er det vigtigste. Varmhvid er den ideelle farvetemperatur til opholdsrum, soveværelser og andre rolige områder.
 • LED-lyskilder med en universalhvid farvetemperatur er ideelle som skrivebordslamper. De giver et nøgternt lys, der også kan være med til at styrke koncentrationsevnen. Universalhvide lyskilder er også et godt valg til badeværelset.
 • Grundlæggende bør man sikre sig en farvegengivelse på mindst Ra 80. Ved lavere værdier gør farverne sig ikke rigtigt gældende, og det kan især have en negativ effekt, når man ser på maden på spisebordet eller tøjet i soveværelset.
 • Oplysninger om dæmpbarhed

  En dæmpbar belysning er især vigtig i stuen og i soveværelset, men også i spisestuen, når man vil skabe en hyggelig stemning. Udover dæmpbare LED-lyskilder, som findes i en særskilt kategori hos Lampegiganten.dk (Fordi det ikke er alle LED-lyskilder, der faktisk også kan dæmpes), er EasyDim-teknikken i dag også rigtig interessant især til opholdsrum. Her behøver du ikke installerede ekstradimmere for at kunne dæmpe lyset - lampen har en indbygget dim-teknik. Lysdæmpningen sker med et dobbeltklik på den helt almindelige kontakt.

  Hvordan kommer jeg i gang med Smart Home-belysning i min bolig?

Boligens lamper skal i dag kunne mere end bare tænde og slukke. Indendørslamperne er en integreret del af det netværksforbundne hjem i det moderne Smart Home. Det giver også god mening, når man tænker på de uendelige tilpasningsmuligheder for individualisering af lyset og muligheden for fx at simulere tilstedeværelse, når man er på ferie.

Du kan starte med et af startsættene i et af de kendte systemer, herunder trendsætterne PHILIPS Hue samt de fremragende systemer Ledvance Smart+ eller WiZ. iDual-belysningssystemet fungerer helt uden en internetforbindelse. Du kan også integrere ZigBee kompatible lamper i dit eksisterende Smart Home-system.

Så skal du bare installere en app for at kunne styre lyset med din smartphone.

Hvilke designere har specialiseret sig i indendørslamper?

Boliglamper er i modsætning til udendørslamper mindre afhængige af kapslingsklasser og lignende. Det, det enorme designspillerum og selvfølgelig også nye, kompakte lysteknologier som LED-belysning gør generelt indendørslamperne til et af designernes foretrukne designobjekter. Designvirksomheder, hvor nogle af dem har mere end 100 års historie, verdenskendte designere og en endeløs række af nye talenter sørger for en stor broget skare af kreative lamper.

Lad dig inspirere af:

 • De markante lamper fra Artemide, som man fx kan se udsmykke rummene på førsteklasses hoteller
 • Den nordiske charme ved lamperne fra Louis Poulsen eller Northern
 • De verdensberømte designerlamper fra FLOS, som man fx kan se i Hollywoodfilm
 • De historiske replika fra TECNOLUMEN, der bringer Bauhaus-historien ind i din bolig
 • Eller af de kreative lamper skabt af en Ingo Maurer, der ikke behøver overholde nogen form for konventioner

Du finder endnu flere verdensberømte brands her.

Har du spørgsmål til emnet boliglamper? Så henvend dig til vores tekniske kundeservice. Du kan kontakte os telefonisk på eller via kontaktformularen.

 • 40.000 produkter
 • Gratis levering fra 999 kr.*
 • Gratis retur inden for 50 dage

Eksklusive, ekstrarabatter kun for nyhedsbrevsabonnenter!

Tilmeld dig gratis Lampegigantens nyhedsbrev nu og sikr dig eksklusive fordele!

10 % rabatkode

*Kan indløses ved en ny bestilling med bestillingsværdi på mindst 1 kr.. Der er kun én rabatkode per kunde og per bestilling. Rabatkoden er gyldig 21 dage, gældende fra modtagelsen af denne per mail. Kan ikke kombineres med andre rabatter og kan ikke senere trækkes fra en regning. Kan ikke indløses for undtagne producenter.