Køkkenbelysning 9 tips til forskellige køkkener og køkkenområder
Køkkenbelysningen handler om planlægning, så der skabes et sammenhængende overordnet koncept. Trin 1: den grundlæggende, almene belysning. Her er en loftslampe bedst egnet. Trin 2 er blændfri belysning af bordpladerne. Stemningsgivende belysning, for eksempel med indirekte lys fra LED strips, er det tredje trin. Og hvis du har et køkken-alrum, kan du i trin 4 med fordel gøre dig tanker om en pendel over spisebordet.
De bedste loftslamper til køkkenet er lavet af stål, metal, glas eller plast. Disse materialer er lette at vaske af med en våd klud og optager ikke lugten fra madlavningen.
Lysstærke, blændfrie armaturer er vigtige for den almene belysning. En loftslampe i køkkenet, der med dæmperfunktion kan justeres fleksibelt er også ideelt. Ligesom muligheden for at skifte lysfarve fra hyggelig varmhvid til bedre arbejdslys over bordplanden med dagslyshvid helt sikkert bør overvejes. Alle aktiviteter - fra rengøring og snitteriet kan således udføres til perfektion.. ligesom den heldge som bliver budt på et glas ved bardisken sidder bekvemt og med den rette hyggebelysning.
Bordpladen med underskabslampen og andre lyskilder
Lyset fra loftslampen alene er ikke nok til at snitte grøntsager og udrulle bolledejen. Kun med denne vil dine egne skygger kunne gøre det vanskeligt at se bordpladen og arbejdsområdet. Løsningen: Lys under overskabene eller på væggen bag bordpladen.
Udvalget af armaturer er stort, fra indbygningslamper, der er forsænket i møbler, påbygningslamper og spots til ikke mindst paneler, der ligeledes installeres under overskabene. Særligt praktiske er også de integrerede bevægelsessensorer, der sørger for at lyset altid tændes, når der kokkereres eller hentes et glas mælk i de sene timer. Derudover anbefales det, hvis det nødvendige udtag mangler, at bruge underskabslamper eller møbellamper med ledning og stik til nem installation direkte med forbindelse til stikkontakten.
# 3 Oplys kogeøer og bardiske elegant med pendellamper
Større køkkener, hvor der er plads til kogeøer og bardiske, er det perfekte sted for belysningsfans til at lade kreativiteten få frit løb. De smarteste designer-pendellamper er et sikkert hit og trækker automatisk nysgerrige blikke - et fantastisk blikfang til køkkenet, der også udfylder en vigtig funktion.
Det er muligt at placere flere pendellamper ved siden af hinanden eller vælge en model med flere lyskilder og eventuelt højder på disse. Afhængig af om brugen er beregnet over bordpladen i køkkenet eller over bardisken, bør der vælges enten en varmhvid eller universalhvid lysfarve. De højdejusterbare modeller er særligt alsidige og tilpasser sig alle behov.
Must-have pendellampe til det hyggelige køkken-alrum
Enhver, der ejer et køkken-alrum eller en spisestue, har som regel også et spisebord, der skal belyses. Hertil er en pendel det perfekte valg. Fortrinsvis justerbar i højden med varmt hvidt lys, der kan dæmpes. Med en sådan omdannes spisestuen med et smuttag til dansegulvet, når værtens anretninger er indtaget.
Over et lille bord er én pendel tilstrækkelig. Hvis bordet er aflangt og også lidt større, er en aflang pendel perfekt, eller flere pendler ved siden af hinanden, helst placeret i samme afstand fra hinanden.
Skinne- og wiresystemer til alle områder af køkkenet
Et lille kringlet køkken med kroge og hjørner som alle kræver lys - ethvert individuelt køkken kræver sine dertil tilpassede belysningsløsninger. Wiresystemer såvel som skinnesystemer er velegnede, fordi de er idelle til vinklede rum og kan give lys der hvor pendlen eller loftslampen kommer til kort.
Med kun én strømforsyning kan forskellige områder af rummet belyses individuelt. Og forskellige lampedesign kan tilføjes til et system - for mere variation i køkkenet. Én ting er sikkert: Skinne- og wiresystemer brillerer ved at være alt andet end udelukkende funktionelle, men samtidig designhøjdepunkter og samtaleemne i enhver indretning.
En lille enkelt lejlighed har ofte kun et tekøkken uden meget plads. Kreativitet er påkrævet. Armaturer, der også fungerer som hylder med lagerplads, er ekstremt praktiske.
Derudover giver større fritstående hylder med lette spotlights også lagerplads og en behagelig lysatmosfære. For dem der kan lide lysende møbler, kan du også overveje et lysende sidebord til køkkenet. Herpå er en bærbar lampe også en særdeles fleksibel lyskilde.
#7
LED strips for en farverig indirekte belysning
Hvis du vil skabe særlige lysaccenter i dit køkken, bør du tænke LED strips ind i din indretning. De kan fastgøres til bordpladernes underkant såvel som til hylder og bardisken.
Praktisk: LED strips kan let skæres med en saks, grænsefladerne er markeret i produkterne i overensstemmelse hermed med definerede intervaller. Lysbånd som disse kan også slynge sig rundt om hjørnet, og selv afskårne stykker kan fastgøres igen ved hjælp af specielle klip. Særligt stemningsskabende er LED strips med farveskiftfunktion. Med disse kan du alt efter produkttype ved hjælp af en fjernbetjening eller smartphone nemt sætte stemningen i netop din yndlingsfarve.
Naturligvis er friske urter at finde i det perfekte køkken. Når alt kommer til alt kan basilikum, purløg og lignende bruges til at tilføje endnu mere raffinesse til mange retter.
Når det kommer til at fremvise dine køkkenurter, er der intet bedre end plantelamper. Nogle bruges bare til at sætte krydderurterne i et smukt lys - hvis en pendel f.eks. Har en hylde til potteplanter - andre, vækstlamper, giver endda lys til at fremme plantevækst.
#9
Smart Home til køkkenet: for komfort og sjov
Det smarte hjem har længe fundet sin plads i vores hjem. Også i køkkenet giver intelligent belysningsteknologi os mange fordele, såsom praktisk stemmestyring og brugen af indstillede og timede belysningsscenarier.
Smart belysning kan finde vej i køkkenet på mange måder. LED-paneler, der kan styres via en smarthone, også som indbyggede underskabsbelysning installeret under overskabene for at belyse bordpladen. Klassikeren - pendellampen over spisebordet - men nu udstyret med RGB LED'er, der sørger for farverig afveksling. Og lamper, hvor du kan skifte mellem indirekte og direkte belysning og rette lyset i adskillige retninger, i rummet, sørger for både stor komfort, men også morskab i køkkenet.
Mens der er klare retningslinjer i erhvervmæssig sammehæng, som skal overholdes af arbejdssikkerhedsmæssige årsager, er belysningskonceptet for private køkkener ikke underlagt sådanne krav. Først og fremmest er det dog vigtigt at have tilstrækkelig med lys fra de almene grundbelysning, der oplyser hele køkkenet jævnt og uden blænding. Arbejdsområderne såsom komfuret og arbejdsfladerne, hvor folk snitter og kokkerer med alverdens køkkenudstyr, skal derudover have ekstra belysning. Vi anbefaler underskabslamper, der kaster lyset direkte på arbejdsområdet - uden irriterende skygger af nogen art. Efter disse essentille lamper kommer måden hvorpå man kan forfine belysningskonceptet: Dæmpbare pendellamper, LED strips mm. til at skabe en hyggelig stemning når knokleriet er overstået.
Hvor mange watt bør en køkkenlampe have?
Effekten som målt for den gamle glødelampe er ikke længere meningsfuld i en tid med moderne LED-teknologi. Det afhænger nemlig meget af det respektive produkt, hvor meget lysstyrke en pære eller lampe genererer med hvor mange watt. En pålidelig sammenligning af lyskilderne foretages nutildags i stedet via lysstrømmen (lumen). En sammenligningsværdi i watt kan altid findes i produktoplysningerne. Kig på denne for at se hvor meget lys du får i forhold til en 40W pære eller anden tilsvarende tidligere lampe. Afhængigt af køkkenets størrelse og opbygning, samt hvilke bestanddele kan du nu udtænke hvordan du løser de mulige visuelle opgaver med den rette mængde, men ligeså vigtigt det udvalg af lamper og lyskilder til din køkkenbelysning..
Hvilken lysfarve bør en køkkenlampe have?
I erhvervsmæssig sammenhæng kan dette spørgsmål nemt besvares - universalhvid med 4000 kelvin anbefales som godt arbejdslys. Da denne lysfarve opfattes som ret kold, anbefales det at bruge lamper med en lysfarve på 2700 til 3000 kelvin, det vil sige et varmhvidt lys, til hjemmet. Dette gælder især komfortable siddeområder. I dag fås mange lamper med enten en dæmperfunktion direkte i lampen eller kan udstyres med pærer, der kan dæmpes, hvorved det gøres muligt at justere lysets styrke individuelt. Farveskift er ligeledes ofte en mulighed - dermed kan der valget mellem varmhvid og universalhvid og hvor skarpt lys foretages alt afhængigt af situationen.
Hvad skal man overveje, når man vælger en køkkenlampe?
En køkkenlampe bør udsende et lys, der er så blændfrit som muligt for at mindske risikoen for ulykker. Der bør vælges lyskilder, der belyser arbejdsområderne jævnt og så skyggefrit som muligt. Desuden er det en fordel at lamper i køkkenet, har skærme og overflader, der gør det let at rengøre disse med en vådkludt og tørre dem af for støv og fedt. Især nær frituregryden, komfuret og opvaskemaskinen er det vigtigt at vælge modeller, der kan modstå varme og fugtighed. Det er desuden bedst ikke at placere en lampe direkte over disse apparater. Lamper med en sensor, der tændes uden afbryder, når dine hænder er våde eller beskidte, kan også være nyttige. Accentbelysning, i form af f.eks. spots eller LED strips, der stilfuldt belyser skabe, hylder, bardisken og køkkenlågerne er også velegnede stemningsskabere.
Hvad skal man overveje, når man planlægger køkkenbelysning?
For køkkenet derhjemme i privaten er det vigtigt at det ikke kun er funktionelt lys som indtænkes. Den rette arbejdsbelysning er essentiel når kokken er i fuld sving... men hyggeligt lys til køkkenet, som uomtvisteligt er et af de opholdsrum og steder vi tilbringer mest tid, bør også medtænkes. En fornuftig opdeling i grundbelysning, der lyser rummet op så du kan finde vej til køleskabet eller når det er tid til rengøring, og separat specifik arbejdsbelysning, f.eks. når grøntsagerne skal snittes eller glasuren med fine strøg skal på kager og kanelsnegle. Tilføj herudover hyggelig accentbelysning, der får dig til at føle dig hjemme og sætter stemningen. Nutildags vil en oplagt løsning hertil være at bruge smart belysning, der kan tilpasses afhængigt af situation og behov: Ved dæmpning, ændring af lysfarven og andre individuelle funktioner.
Eksklusive, ekstrarabatter kun for nyhedsbrevsabonnenter!
Tilmeld dig gratis Lampegigantens nyhedsbrev nu og sikr dig eksklusive fordele!
150 kr.
rabatkode
Du kan forvente eksklusive rabattilbud kun for nyhedsbrevsabonnenter, lampetrends og nyheder, rådgivning og guides, samt inspiration til boligindretning med den rette belysning og meget mere.
Som tak giver vi dig en rabatkode* på 150 kr.. til dit næste køb. Det er muligt at afmelde sig til enhver tid.
*Kan indløses ved en ny bestilling med bestillingsværdi på mindst 900 kr.. Der er kun én rabatkode per kunde og per bestilling. Rabatkoden er gyldig 21 dage, gældende fra modtagelsen af denne per mail. Kan ikke kombineres med andre rabatter og kan ikke senere trækkes fra en regning. Kan ikke indløses for undtagne producenter.