Facadebelysning, der viser bygningerne fra deres bedste side når aftenmørket sænker sig, har længe været standard for kirker, museer og lignende. Og også erhvervsbygninger nyder godt af en omhyggeligt planlagt facadebelysning og det tiltalende samspil mellem lys og skygge. Det lysspil, der opstår, når bygningens udendørs vægger, diskret er badet i lys, er også værdsat i den private sektor: for større komfort og sikkerhed samt en indbydende atmosfære. En velplanlagt objektbelysning komplimentær belysning af trapper og træer, også i egen have, og f.eks. springvand og statuer i den offentlige sektor er heller ikke at borttænke.
Facadebelysning med væglamper til private huse
LED-facadebelysning kan implementeres på meget forskellige måder, afhængigt af huset og smag. Up & down lights er populære til fritstående huse og lejlighedsbygninger, hvor lyset udsendes opad og nedad og skaber imponerende lyseffekter på væggene. Udendørs belysning af husmuren kan også udføres med indbygningslamper eller væglamperr, der kun udsender deres lys opad eller nedad. Med skumringsensor og timer tændes lyset først, når det bliver mørkt, og slukker igen på et senere tidspunkt, styret efter smag og behag.
Husfacaderne kan belyses harmonisk med spots placeret på jorden foran de udendørs vægge. Spots eller spotlights som disse kan enten installeres permanent eller fleksibelt med jordspyd. Jævnt fordelt langs husmuren, bliver huset oplyst elegant, så havestierne omkring huset er sikre færdes på selv i mørke, og området er mindre attraktivt for indbrudstyve.
For erhvervsbygninger anbefales det at planlægge facadebelysningen professionelt, så kunder, gæster og medarbejdere kan komme sikkert ind i bygningen. Afhængigt af parkeringspladsens placering kan den også belyses, i det mindste delvist, fra virksomhedens udvendige væglamper. Facadebelysning gør også virksomhedsbygningen, herunder dens firmanavn og logo, let genkendelig på afstand - på velbesøgte gader betaler det sig helt sikkert i form af brand-genkendelighed.
I det offentlige rum er springvand og statuer, der er oplyst om natten, et velkendt syn. En sådan objektbelysning kan også gennemføres med forskellige typer lamper på virksomhedens område eller på private ejendomme og grundstykker. Muligheden for at belyse planter og træer blidt fra mørkets frembrud er særdeles populær. Trapper kan også gøres mere sikre med en velplanlagt belysning og gøres stilfulde og indbydende selv efter mørkets frembrud.
Homogent orienteringslys, romantisk og hyggelig lysstemning eller sprudlende feststemning: smarte udendørslamper til facaden er en berigelse for udendørsarealet, som nemt kan omkonfigureres til enhver tid via app, fjernbetjening eller stemmestyring. Velkendte systemer som Philips Hue, Innr Lighting eller Eglo Connect tilbyder en bred vifte af med hinanden forbundne armaturer med RGB-farveskift, justerbar farvetemperatur og programmerbare lysscener. Særligt praktisk er koblingen med sensorer som f.eks. den mobile, batteridrevne bevægelsessensor fra Philips Hue.
Til store og små kommercielle belysningsprojekter tilbyder vi skræddersyet, kompetent rådgivning om belysning og også lysplanlægning. Du er velkommen til at kontakte os, og vi vil hellere end gerne drøfte dine muligheder ved en uforpligtende samtale.
Har man brug for en tilladelse til facadebelysning?
I princippet er det ikke nødvendigt med en tilladelse, hvis du ønsker at belyse din husfacade. Det er dog tilrådeligt at drøfte projektet med dine naboer på forhånd og finde ud af, om de har nogen indvendinger. Fordi en aftale og hensyntagen på forhånd vil i værste fald undgå eventuelle uenigheder og nabostridigheder.
Hvilken lysfarve bør anvendes til facadebelysning?
Det er en smagssag og er afhængigt af det enkelte projekt. Grundlæggende virker universalhvid ret køligt og businesslike og er derfor et godt valg til erhvervsbygninger. Et hyggeligt privat hus vil på den anden side - belyst med blødt varmhvidt lys - virke endnu hyggeligere og mere indbydende i skumringen.
Hvilken belysningsteknologi er bedst egnet til facadebelysning?
LED-teknologi er bedst egnet til facade- og objektbelysning. Dette skyldes, at LED-lamper har et lavt energiforbrug og er forudbestemt til hyppig og langvarig brug takket være deres forholdsvis lange levetid.
Hvad skal man overveje, når man vælger de rigtige spotlights og lamper?
Hvis en bygnings facade skal belyses, skal man først og fremmest beslutte sig for en type lampe, til det formål. Her kan der overvejes lys, der kan monteres på væggen, skinne fra loftet eller skinne opad fra jorden, havebeddet eller flisegangen. Valget afhænger af bygningens udformning (f.eks. stort undertag med mulighed for loftslamper eller spots eller tilstrækkelig plads på jorden langs bygningen til spotlights eller indbygningsspots i belægningen). Og selvfølgelig også personlige præferencer og smag. For udendørslamper skal man være opmærksom på at sikre en passende IP-klassificering da fugt og elektricitet ikke er forenelige. Du kan finde flere oplysninger om dette tema på linket herover.
Hvad angår lysfarven, findes der lamper, hvor lysfarven kan ændres, eller der træffes en beslutning på forhånd efter smag. Varmhvid er velegnet til mere hygge og dagslyshvid til f.eks. erhvervsbygninger hvor arbejde og ikke hyggen står i fokus.
Dem, der elsker teknologi, kan vælge smarte lamper til deres facadebelysning og integrere dem i deres smart home-system. Det er så muligt at styre via smartphone og forudindstille lysrutiner.
Hvad er den bedste måde at placere facadebelysning, der skal oplyse en bygning nedefra på?
Selve bygningen, der skal oplyses spiller en vigtig rolle i dette tilfælde. Hvis f.eks. en facade med mange vinduer skal belyses, skal de udvalgte spotlights placeres således, at de lyser på væggen mellem vinduerne. Jo længere op de peger, desto højere går lyskeglen op mod taget, og desto mere blidt fordeles lyset. Generelt bliver lyset blødere mod toppen, hvilket skaber smukke lyskast på væggene.
Hvad skal man tage hensyn til, når det drejer sig om lysforurening?
Ved planlægningen af udendørsbelysning er det vigtigt, at dyr og planter ikke forstyrres om natten. Derfor er det vigtigt at sikre, at lyset er rettet mod facaden og ikke skinner op mod himlen. Strejflys kan også undgås ved at dæmpe lyset. Lysets intensitet er også afgørende, og derfor bør der anvendes dæmpbare armaturer. Afhængigt af den påtænkte anvendelse bør det desuden overvejes, om det er nødvendigt at lade lyset lyse hele natten, eller om de første par timer er tilstrækkelige. Hvis sidstnævnte er tilfældet, kan der anvendes en timer.
Eksklusive, ekstrarabatter kun for nyhedsbrevsabonnenter!
Tilmeld dig gratis Lampegigantens nyhedsbrev nu og sikr dig eksklusive fordele!
150 kr.
rabatkode
Du kan forvente eksklusive rabattilbud kun for nyhedsbrevsabonnenter, lampetrends og nyheder, rådgivning og guides, samt inspiration til boligindretning med den rette belysning og meget mere.
Som tak giver vi dig en rabatkode* på 150 kr.. til dit næste køb. Det er muligt at afmelde sig til enhver tid.
*Kan indløses ved en ny bestilling med bestillingsværdi på mindst 900 kr.. Der er kun én rabatkode per kunde og per bestilling. Rabatkoden er gyldig 21 dage, gældende fra modtagelsen af denne per mail. Kan ikke kombineres med andre rabatter og kan ikke senere trækkes fra en regning. Kan ikke indløses for undtagne producenter.