RÅDGIVNING

Direkte belysning

Forklaret så det er til at forstå

Lyskilder, der er rettet ind i rummet eller på genstande, kaldes direkte lys. Denne form for belysning kan bruges på mange forskellige måder: dels som grundbelysning, dels til at give visse områder ekstra lys eller til at fremhæve dem på en iscenesættende måde.


Hvordan adskiller direkte belysning sig fra indirekte belysning?

Ved indirekte belysning rammer lyset først en overflade, f.eks. væggen eller loftet. Derfra reflekteres det ind i rummet. Lyset fra indirekte belysning er blødt og uden skygger. Direkte belysning giver en kegle af lys og tydelige, retningsafhængige skygger. Topforspejlede lyskilderer et eksempel på indirekte lyskilder..

Direkte belysning af sofaen med en åben buelampe.

Indirekte belysning gennem afskærmede lyskilder.


Hvad skal man være opmærksom på ved direkte belysning?

Ved direkte lys skal du sørge for, at det ikke skinner direkte ind i øjnene og blænder. En spot eller projektør skal altså placeres så lyskeglen rettes i en hensigtsmæssig retning, så man ikke blændes, når man går op eller ned ad trappen. Det skal også være rettet på en sådan måde, at lyset ikke kan reflekteres af reflekterende overflader som f.eks. tv-skærme. Ellers opstår der såkaldt reflekteret blænding.

Eksempler på anvendelse af direkte lys

Fremhæv områder og genstande

Individuelle spots og spotlights belyser f.eks. natbordet eller kommoden. Lyset rettes direkte mod det område, der skal oplyses. På denne måde kan man også iscenesætte specifikke genstande, f.eks. en skulptur, eller et stilleben.

Ensartet rumbelysning

Loftspots med flere lyskilder anvendes til at skabe en god grundbelysning. Her er det vigtigt, at de enkelte spots er rettet hensigtsmæssigt for at opnå ensartet belysning. Svingbare spots giver en helt anden grad af fleksibilitet end en almndelig loftlampe.

Lys til læsning

Læselampen på armen af en uplight eller anden gulvlampe er også en direkte lyskilde, der bruges til at belyse et bestemt område - i dette tilfælde en bog, avis eller andet læsestof.

Oplys spisebordet

Pendellampernes lyskegle omgiver spisebordet og de tilstødende stole. Det skaber en hyggelig atmosfære og udvisker omgivelserne.

Direkte og indirekte lys kombineret

Gulvlamper til kontorbelysning har ofte en direkte lyskomponent, der oplyser skrivebordet, og en indirekte lyskomponent, der skinner mod loftet og giver en stemningsfuld accenturet tilføjelse til den almene grundlæggende rumbelysning.

Arbejdslys ved skrivebordet

De er mønstereksemplet på områdebelysning med direkte lys: skrivebordslamper. De oplyser dokumenter, bøger eller hvad man ellers har liggende på skrivebordet og reducerer dermed belastningen for øjnene.

Sikre stier

Stibelysning i form af pullerter, vej- og gadelamper er en klassisk anvendelse af direkte lys i udendørs områder. Lyset fra disse armaturers lyskegler kastes i forlængelse af og over hinanden og sikrer en veloplyst sti og sikkert fodfæste.

Iscenesatte facader

Fast installerede spots er ideelle til at sætte facaden i scene. En ru facade fremstår glat, når den belyses forfra. En flad vinkel fremhæver derimod strukturen fra den pågældende f.eks. sten- eller træfacade.

Haven i det rette lys

Fleksible jordspyds-pots er ideelle til haven og dens skiftende beplatningsgrad. Spotsene sætter blomsterbede og buske i scene ved at belyse dem nedefra. Dette skaber interessante lys- og skyggeeffekter.

Oplysning af garage, indkørsel og gårdsplads

Udendørsområder hvor store arealer skab oplyses, bliver godt oplyst med udendørs væglamper med bevægelsessensorer. De giver optimalt lys til kørsel eller gang og er takket være sensoren kun i drift, når der er brug for dem.

Oplysning af køkkenelementer

Arbejdsfladerne under køkkenskabe er et eksempel på et område, der ofte er for mørkt og har brug for en ekstra lyskilde. Skab-s eller møbellamper er en oplagt løsning.

De bedste lys ved spejlet

For at undgå blænding ved barbering, når der lægges makeup, børstes tænder eller ved ansigtsvask har spejllamper oftest en diffusor, der reducerer lyskildens blænding.

  • 40.000 produkter
  • Gratis levering fra 999 kr.*
  • Gratis retur inden for 50 dage

Eksklusive, ekstrarabatter kun for nyhedsbrevsabonnenter!

Tilmeld dig gratis Lampegigantens nyhedsbrev nu og sikr dig eksklusive fordele!

150 kr. rabatkode

*Kan indløses ved en ny bestilling med bestillingsværdi på mindst 900 kr.. Der er kun én rabatkode per kunde og per bestilling. Rabatkoden er gyldig 21 dage, gældende fra modtagelsen af denne per mail. Kan ikke kombineres med andre rabatter og kan ikke senere trækkes fra en regning. Kan ikke indløses for undtagne producenter.