Kontorbelysning

Vores anbefalinger fra denne kategori

  Kontorbelysning: Derfor er effektivt arbejde (også) et spørgsmål om lys

  kontorbelysning

  Du skal føle dig godt tilpas, når du arbejder. Uanset vejret. Om termometeret er tæt på de 40°, eller det regner og sner derude: på kontoret er det dejligt (takket være klimaanlæg og opvarmning). Dette forudsætter også den rigtige belysning. Hvis du stadig sidder på kontoret, når det bliver mørkt, og prøver at finde de rigtige papirer i mappen, så ved du, at dine øjne kan være trætte efter længere tid foran skærmen. Følelsen bliver meget værre i dårligt lys. Så der er ingen tvivl om, at belysningen spiller en vigtig rolle, når man skal arbejde effektivt. Den aflaster øjnene og gør det hele lidt nemmere.

  Det er virkelig vigtigt, at kontorbelysningen overholder de fastsatte standarder, ikke kun når du sidder i kontorlandskabet i virksomheden. Du kan også drage nytte af denne standard, når du sidder og arbejder i dit hjemmekontor om aftenen, eller hvis du bare sidder ved spisebordet og holder styr på familiens budget eller skriver en huskeseddel.

  Hvilke krav skal kontorbelysningen overholde?

  Hvis du sidder i hjemmekontoret, kan du lære noget af virksomhedernes kontorbelysning, også selv om det ikke er et krav i private boliger. Derhjemme kan du selv frit vælge dine kontorlamper. I en virksomhed derimod, skal man overholde bestemte standarder, og belysningen på kontorer skal følge den europæiske standard EN 12464-1. I Danmark fastsætter arbejdstilsynet lovkravene. I Arbejdstilsynets vejledning nr. A.1.5 kan du læse nærmere. 

  Generelt skal belysningen ved skærmarbejdspladser være egnet til alle (syns-)opgaver, der udføres på denne arbejdsplads. Herunder forstås blandt andet at skrive og læse på skærmen samt at skrive og læse tekster på skrivebordet. Belysningskriterierne skal svare til typen af arbejdsopgaver og bestemmes af synsopgaverne og rummets beskaffenhed, og kontorlamperne skal så vælges derefter.

  Måske undrer du dig over, hvorfor man skal bruge en ekstra belysning til at læse på skærmen og skrive på tastaturet, når der faktisk er lys i begge dele. Grunden er, at øjnene ellers belastes af en for stor kontrast mellem den lyse skærm og mørket i resten af rummet. Som du kan se, skal kontorbelysningen planlægges meget nøje.

  kontorbelysning

  Hvad er god kontorbelysning?

  Det er i hvert fald ikke nok bare at tænde for noget tilfældigt lys! Hvis man ser grundigt på standarderne, og ser hvilke kvalitetsfunktioner der er vigtige, lægger man mærke til, hvor kompleks og omfattende en belysning det er.

  Hvis du privat skal bruge en god kontorbelysning, kan du læse videre og bruge de standarder, du vil, som rettesnor.

  Til kvalitetsfunktionerne i en god kontorbelysning hører blandt andet:

  • belysningsstyrke
  • lysfordeling
  • rigtig lysfarve
  • bedst mulig farvegengivelse
  • lysretning
  • undgå direkte blænding og blænding fra reflekterende lys
  • undgå flimmer
  • undgå store forskelle i lysstyrke og -farve
  kontorbelysning

  Hvor mange lumen skal belysning på arbejdspladsen have?

  Kontorlamper afgiver som alle andre lamper en lysstrøm. Denne måles i lumen og angiver lysstyrken. Standarderne for kontorbelysning går dog ud fra en beregning af belysningsstyrken. Den angiver den faktiske mængde lys, der rammer en flade. Belysningsstyrken måles i lux (lx). En kontorarbejdsplads anses for eksempel for at være passende belyst med 500 lx.

  Til privat brug, derimod, bør du derimod arbejde med lumen-værdien (siden det ikke er så nemt at beregne lux). Lumen-værdien er angivet på alle lyskilder og LED-lamper (med fast indbygget lyskilde) i vores shop.

  En god skrivebordslampe har for eksempel en lysstrøm på omkring 500 lumen. Ved en højere lysstrøm anbefaler vi en integreret dæmper (i shoppen kan du se det i linjerne „Dæmpbar“ og „Lysdæmper inkluderet“). Så kan du justere lysstyrken, som du selv har lyst. Som nævnt tidligere er du ikke afhængig af en standardiseret norm - du bestemmer selv!

  Så hvad venter du på? Du kan frit vælge mellem alle de mange muligheder!

  kontorbelysning
  kontorbelysning

  Hvorfor er blændfri kontorbelysning så vigtig?

  Fordi kontorlamper, der blænder, er forstyrrende! Forestil dig at du sad i sofaen derhjemme og ville slappe af og hele tiden kiggede lige direkte ind loftspotten. Lige så forstyrrende er blændende lamper på kontoret. Her skelner man mellem fysiologisk og psykologisk blænding.

  Fysiologisk blænding bevirker, at synsfunktionen bliver nedsat. Det bliver den for eksempel også, hvis man kigger lige op i solen eller ind i en billygte.

  Psykologisk blænding er en subjektiv forstyrrende følelse. Hvorvidt man opfatter en kontorlampe som blændende afhænger af forskellige faktorer. UGR (unified glare rating) er en vurdering af psykologisk blænding. Denne værdi bør være tilpasset til det formål lampen skal bruges til, så arbejdsmiljøet gøres så behageligt som muligt.

  Du kan få flere oplysninger af vores tekniske kundeservice ved at bruge de nedenstående kontaktoplysninger.

  Vores tekniske kundeservice hjælper gerne med den optimale belysning til kontoret

  En god kontorbelysning består af mere end en tilfældig montering og opstilling af kontorlamper. God planlægning er afgørende for at overholde standarderne. For at du ikke skal stå alene med denne meget vigtige opgave, sidder vores tekniske kundeservice klar til at hjælpe dig med denne type belysningsprojekter (og også alle andre).

  Du kan kontakte os telefonisk på +45 89 88 18 90 og skriftligt lige så nemt på følgende link til vores kontaktformular.

  Vi rådgiver dig blandt andet om anvendelsen af

  Vi glæder os til at modtage dit opkald eller din e-mail!

  kontorbelysning
  kontorbelysning
  kontorbelysning
  • 40.000 produkter
  • Gratis levering fra 999 kr.*
  • Gratis retur inden for 50 dage

  Eksklusive, ekstrarabatter kun for nyhedsbrevsabonnenter!

  Tilmeld dig gratis Lampegigantens nyhedsbrev nu og sikr dig eksklusive fordele!

  10 % rabatkode

  *Kan indløses ved en ny bestilling med bestillingsværdi på mindst 1 kr.. Der er kun én rabatkode per kunde og per bestilling. Rabatkoden er gyldig 21 dage, gældende fra modtagelsen af denne per mail. Kan ikke kombineres med andre rabatter og kan ikke senere trækkes fra en regning. Kan ikke indløses for undtagne producenter.