Når dagene langsomt bliver kortere, og eftermiddagen bliver ledsaget af mørke, sørger vi med den rette belysning for, at vi virkelig kan føle os godt tilpas og slappe af derhjemme. Den bliver særlig hyggelig og behagelig, hvis du følger en række grundregler for hyggelig belysning:
For at skabe flair og hygge bør belysningskonceptet for stuen og soveværelset ud over den generelle belysning også omfatte område- og accentbelysning. En gulvlampe kan f.eks. bruges til at bade læsehjørnet i hyggeligt lys, eller LED strips eller en lyskæde på hylden kan bruges til at give endnu mere varm atmosfære. Materialer som papir, tekstil og træfiner er velegnede til selve lamperne, hvis skærme, der er dækket af lys, ser fortryllende ud. Perforerede mønstre og rillet glas giver harmoniske mønstre med masser af flair.
Hvilken lysfarve er den rigtige til en hyggelig atmosfære?
For at have det rigtig hyggeligt derhjemme er varmt lys, som vi kender det fra glødepæren, det helt rigtige. Farvetemperaturen bør ikke overstige 3.300 Kelvin for at der afgives et hyggeligt varmhvidt lys. Moderne LED-teknologi gør det i dag muligt at justere lysfarven individuelt efter situation og behov via den såkaldte CCT-funktion. Selv loftslampen kan bidrage til hyggen, hvis det om aftenen skifter til varmhvidt lys og eventuelt også dæmpes en smule. Med smart teknologi kan hele belysningsrutiner programmeres.
Ved hvilken lysstyrke er lamperne optimale for mere hygge?
Et must-have med hensyn til hygge er muligheden for at dæmpe lyset. Om aftenen kan lysstyrken på hver lampe reduceres individuelt afhængigt af modellen, f.eks. ved hjælp af touchdæmper, vægkontakt, fjernbetjening eller smartphone. Ud over lysets farve og lysstyrke er blændfrihed også vigtig for hyggen, f.eks. ved hjælp af lampeskærme, diffusorer og materialer som stof og
papir. Indirekte lys er fantastisk velegnet til stemningsfuld baggrundsbelysning, og for at skabe variation kan det kombineres med hyggeligt accentbelysning.
Hyggelig belysning i stuen
Lysøer skaber flair
Stuen er stedet hvor man
og genoplade sine batterier. Ud over hyggelige møbler og andre accessoires er belysningen et vigtigt element i skabelsen af et rum hvor man føler sig godt tilpas. Det bliver hyggeligt for eksempel med flere lyskilder, der skaber varme lysøer fordelt i hele rummet - f.eks. et
hyggeligt læsehjørne,
iscenesatte hylder og skænke vir målrettet lys eller endda vindueskarme med bordlamper blomster og andre pyntegenstande. Under alle omstændigheder giver samspillet mellem lys og mørke, der skabes ved hjælp af forskellige lyskilder, stemningen dybde, ro og tryghed.
Gør stuen hyggeligere i årets mørkere måneder og skab en hjemlig atmosfære - det kan gøres med varmt, fascinerende lys fra oven. Selv om loftslamper primært anvendes som almen belysning, kan de afhængigt af modellen bestemt bidrage til hygge: hvis lyset er varmhvidt og dæmpbart eller f.eks. reflekteres på loftet med guldfarvede designdetaljer og dermed giver et blødt indirekte lys sorgen. Med pendellamper som hyggelig områdebelysning kan der skabes behagelige lysøer, som man kan nyde uanset omstændighederne..
God atmosfære til at afslutte dagen på hyggelig vis
For at skabe et hyggeligt lys i soveværelset gælder det samme som i stuen: Flere forskellige lyskilder og en kombination af blændfrit direkte og indirekte lys er den bedste grundopskrift på velvære. Det varme hvide lys med en farvetemperatur, der minder om stearinlysets, skaber ren hygge - og kan naturligvis dæmpes blødt. Med hensyn til design er armaturer, der spreder lyset blødt, øverst på tjeklisten - f.eks. med stofskærme,
i papir, skifer, træskærme i papirtyndt krydsfiner såvel som lampeskærme i opal- eller Murano-glas.
Sæt stemningen med lofts- og pendellamper omkring sengen
Hyggeligt lys til soveværelset
Selv om loftslamper ikke primært står for hygge, gør moderne LED-teknologi det muligt at skifte fra en funktion, udelukkende som praktisk almenbelysning til mere hygge. Udstyret med CCT-funktion er ændring af lysfarven mulig,
å det om aftenen er nemt at skifte til en hyggelig varmhvid farve. Hvis du også
dæmper, lyset, kan du nyde en hyggelig lysstemning. Pendler, som kan erstatte den klassiske natbords- eller sengelampe, når de er placeret ved sengegavlen, giver også stemning fra oven.
Dekorativ belysning kan give soveværelset en hyggelig atmosfære. Fra LED strips under sengerammen til smarte, farverige paneler på væggen og klassiske natbordslamper som sengelamper - det hele findes, så helt sikker også et koncept, der passer til enhver personlig smag. Den bliver særlig hyggelig med lette og bløde materialer som f.eks. gåsefjer eller filt. Men Naturmaterialer i varme trætoner skaber også en varm og behagelig atmosfære. Hvis du ikke kan lide det bælgmørkt, er det også en god idé at have et blidt lysende natlys – især for børn er natlys i form af lamper med stik, der oftest nemt stikkes i stikkontakten, med til at gøre soveværelset og aftentimerne rare.
FAQ: Ofte stillede spørgsmål om hyggelig belysning
Hvilket lys er hyggeligt, og hvilken lysfarve skaber en behagelig atmosfære?
Lys med en farvetemperatur <3.300 Kelvin virker mest behageligt. Det kommer tættest på lyset fra den traditionelle glødepære, som vi kender, og jo lavere Kelvin-værdien er, jo mere minder det om blødt lys som fra et stearinlys.
Hvor mange lumen har hyggeligt lys?
En lampes lysstyrke sammenlignes bedst i lumen. Følgende gælder: Til koncentreret arbejde ved skrivebordet skal det naturligvis være lysere end til afslapning i yndlingslænestolen. Det er ikke muligt at udtale sig generelt om, hvor mange lumen der passer til hvilken situation. Det afhænger alt sammen af personlige præferencer. Indretningen spiller også en rolle: Er der mange massive, mørke møbler? Er væggene lyse eller mørke? Hvor mange lyskilder bidrager til belysningskonceptet i et rum? Under alle omstændigheder er muligheden for dæmpning altid et must-have for at gøre lyset i stuen endnu hyggeligere.
Hvilket lys er mest behageligt?
Varmhvidt lys, der kan dæmpes efter behov, er det bedste valg til med henblik på at føle sig godt tilpas, hvile sig og genoplade batterierne. Afhængigt af smag er lamper og armaturer med farveskift-funktion også en god idé til at gøre soveværelser og stuer endnu hyggeligere. Der findes et bredt udvalg af farverige lysfarver, så alle kan skabe deres egen personlige feel-good-flair.
Hvilke lamper giver varmt lys?
Ud over en farvetemperatur på under 3.300 Kelvin er der andre faktorer, der får lyset til at virke varmt. Det afhænger af lampeskærmenes materialer og farver. Rødlige saltkrystaller får f.eks. lyset til at virke meget varmt, og det samme gælder en stofskærm i jordfarver. Også papir, træfiner og skifer giver også et varmt indtryk og en behagelig lysfordeling i rummet.
I hvilke rum passer det hyggelige lys ikke ind?
I køkkenet, på badeværelset og på kontoret er belysning udelukkende med varmhvidt lys ikke det bedste valg. For at arbejde ved computeren, i køkkenet på arbejdsfladerne eller også når du barberer dig og ordner håret på badeværelset, gælder det om at undgå skygger, der modarbejder disse gøremål. Universalhvidt lys (3.300 til 5.300 Kelvin) er oplagt til dette formål, fordi det neutrale lys har en positiv indflydelse på evnen til at præstere og koncentrere sig. Grænserne er dog flydende. I køkken- og opholdsrummene kan hyggeligt lys med fordel integreres i belysningskonceptet, så folk kan sidde hyggeligt sammen efter arbejdet. Og også på badeværelset er det rigtige afslappende lys yderst gavnligt for et afslappende bad. Til kontoret: Hvis du ønsker at skifte til varmhvidt lys om aftenen, bør du købe skrivebordslamper med CCT-funktion - på den måde er fleksibilitet på dagsordenen uden videre.
Hvilke lyskilder er egnede til hyggelig belysning?
På den ene side bør man bruge varmhvide lyskilder for at opnå maksimal hygge. Hvis lampen er bygget sådan at man se lyskilden, kan f.eks. glødepærer eller topforspejlede pærer desuden overvejes for at give ekstra flair.
Lad dig inspirere
Tag os på Instagram for at dele idéer og inspiration. Dit billede kan snart være at finde her. Du kan finde flere oplysninger her.
Eksklusive, ekstrarabatter kun for nyhedsbrevsabonnenter!
Tilmeld dig gratis Lampegigantens nyhedsbrev nu og sikr dig eksklusive fordele!
150 kr.
rabatkode
Du kan forvente eksklusive rabattilbud kun for nyhedsbrevsabonnenter, lampetrends og nyheder, rådgivning og guides, samt inspiration til boligindretning med den rette belysning og meget mere.
Som tak giver vi dig en rabatkode* på 150 kr.. til dit næste køb. Det er muligt at afmelde sig til enhver tid.
*Kan indløses ved en ny bestilling med bestillingsværdi på mindst 900 kr.. Der er kun én rabatkode per kunde og per bestilling. Rabatkoden er gyldig 21 dage, gældende fra modtagelsen af denne per mail. Kan ikke kombineres med andre rabatter og kan ikke senere trækkes fra en regning. Kan ikke indløses for undtagne producenter.