Plantelamper

Plantelamper

Vækstlys til fotosyntesen

Plantelamper GU10 Grow Green 3,5 W

Hvorfor har man brug for en plante- eller vækstlampe?

Generelt er der en risiko for, at planter ikke får nok dagslys i løbet af årets mørkeste måneder og indendørs i det hele taget. Manglen på lys gør dem mindre modstandsdygtige overfor skadedyr, eller de visner ganske enkelt.

Plantelamper bruges mest til at sikre nok lys så de respektive planter overlever henover vinteren. De kan dog også bruges til Home-Growing året rundt i mørke områder og som en forlængelse af dagslyset. Derudover kan mange stiklinge dyrkes tidligere, såsom artiskokker, auberginer eller peberfrugter.

Ud over i private opholdsrum indsættes vækstlamper og plantelamper for eksempel i blomsterbutikker eller på planteskoler.

Hvad er forskellen på en plantelampe og en normal lampe?

For at planter kan stimuleres til fotosyntese ved kunstig belysning, kræves der specielle lyskilder - normale lyskilder er ikke egnede. Den vigtigste forskel mellem en normal lampe og en plantelampe er farvespektret, dvs. lysets sammensætning.

Naturligt dagslys indeholder alle bølgelængder. Frem for alt har planter brug for de røde og blå. Plantelamper har derfor også flere røde og blå komponenter, hvilket forklarer det violette lys. Kun dette lys har en fotobiologisk virkning som fremskynder vækst og blomstring. Derfor kaldes disse lamper også vækstlamper.

Som på andre områder inden for kunstig belysning drives mange plantelamper nu med LED´er. Det betyder, at strømforbruget og de dertil medfølgende omkostninger holdes lavt, selv med de naturligt flere timer som lampen er tændt.

GoLeaf 27W S5 LED-plantelampe
Plantelamper

Hvor længe skal en plantelampe lyse?

Det afhænger helt af plantetypen. Tropiske eller subtropiske planter har for eksempel brug for 12 til 14 timers lys. Derudover ændres lysbehovet efter stadiet i plantens livscyklus.

De fleste planter har også brug for en mørk periode - udeladelse af den mørke fase fremkalder ikke altid hurtigere vækst.

Timere eller styring gennem et smart home system anbefales til at regulere, hvor længe plantelamperne skal lyse.

Hvad skal man være opmærksom på med en plantelampe?

Plantelamper er speciallamper, i dette tilfælde vækstlamper til planter. Lyset fra disse specielle pærer er ikke egnet til belysning af boligarealer.

Derudover bør anvendelsesområdet overvejes på forhånd. Hvis plantelamperne skal bruges i fugtige rum, skal de have en højere IP-kapslingsklasse, f.eks. IP65, for at være vandtætte.

Vil du gerne have gode råd om valg af plante- eller vækstlamper, eller har du et andet spørgsmål om lamper og belysning? Så tag gerne kontakt vis vores kontaktformular.

Plantelamper GoLeaf
  • 40.000 produkter
  • Gratis levering fra 999 kr.*
  • Gratis retur inden for 50 dage

Eksklusive, ekstrarabatter kun for nyhedsbrevsabonnenter!

Tilmeld dig gratis Lampegigantens nyhedsbrev nu og sikr dig eksklusive fordele!

10 % rabatkode

*Kan indløses ved en ny bestilling med bestillingsværdi på mindst 1 kr.. Der er kun én rabatkode per kunde og per bestilling. Rabatkoden er gyldig 21 dage, gældende fra modtagelsen af denne per mail. Kan ikke kombineres med andre rabatter og kan ikke senere trækkes fra en regning. Kan ikke indløses for undtagne producenter.