Det kræver god planlægning at finde den bedste ventilator - tilpasset dine egne behov og naturligvis dit boligareal. Før du køber en ventilator, bør du overveje, hvad du ønsker: Skal den være særlig støjsvag, så du også kan bruge den i soveværelset? Skal den være så lille som muligt og f.eks. kunne monteres på et skråt tag? Eller skal den være smart og have mange indstillingsmuligheder? Udarbejd din ventilator-tjekliste ved hjælp af følgende vejledning.
En ventilator er nyttig hele året rundt. Mens den køler behageligt om sommeren, sikrer den omvendt om vinteren – med tilbagekørsel – en god fordeling af den opvarmede luft, der har ophobet sig under loftet. Denne mulighed er perfekt til at reducere varmeudgifterne. Hvis du vil have glæde af din ventilator 365 dage om året, bør du ved købet derfor sikre dig, at den har mulighed for vinterdrift.
Hvilke typer ventilatorer findes der?
Loftventilatorer er fast monteret og tilsluttes via strømudtaget i loftet. De fås enten udelukkende til køling og fordeling af luften eller med integrerede LED-belysning og således med funktion som lampe også. Hvis du er på udkig efter en mere fleksibel løsning, er gulv- og bordventilatorer lige det, du har brug for. Med batteriopladning via USB er de også en god følgesvend på farten. Hvis du ikke vil sprænge banken for en ventilator, vil du blive glad for at høre, at de billigste versioner starter fra omkring 700 kr.
Hvilke tekniske detaljer skal man være opmærksom på?
Ydelse, egnethed til en bestemt rumstørrelse samt forskellige intensitetsniveauer er vigtige aspekter, der skal tages i betragtning. Derudover skal man afhængigt af loftstypen være opmærksom på vægten. For gulvventilatorer kan man med fordel overveje en variant, der kan vippes og svinge i brug (bevæge luftstrømmen fra side til side). Gulvventilatorer med justerbar højde er også praktiske. Og betjeningsmulighederne spænder fra trækkæder til smartphone-apps.
Sommerfunktion
Vinterfunktion
Loftventilatorer med og uden lys
Støjsvagt i soveværelset
Har du kun ét strømudtag i loftet og kan ikke beslutte, om du vil bruge den til en ventilator eller en loftslampe? Så kan du omgå denne hovedpine ved at vælge en ventilator med indbygget belysning, der giver god almen belysning samtidig med de velkendte ventilatorfunktioner. Der findes også modeller, hvor du kan bruge fjernbetjeningen til at vælge lysets farve, f.eks. med modeller fra Starluna.Til soveværelset anbefales en støjsvag model, f.eks. med en WhisperWind®-motor som Hunter. Afhængigt af rummets størrelse skal du være opmærksom på en passende ventilatordiameter. Følgende oversigt giver en god orientering:
Bordventilatorer er virkelig nyttige, når varmen kommer uventet. De kan tages i brug direkte uden installation – du skal blot sætte dem i stikkontakten, og så kan du straks nyde den kølige luft. De små ventilatorer er særligt populære til kontorer og hjemmekontorer, men også i stuer og køkkener. Ud over friskhed kan ventilatorer også tilføje et strejf af stil til rummet, som det f.eks. er tilfældet med modeller fra Casafan i retro chic stil.
Ligesom bordventilatorer giver gulvventilatorer større fleksibilitet end fastmonterede loftventilatorer, da de kun behøver en stikkontakt for at kunne tilsluttes. Samtidig kan de være rettet mod et bestemt hjørne eller indstilles til at bevæge sig og derfor luftstrømmen svingende i en større radius. På denne måde kan f.eks. flere personer på et kontor nyde godt af den behagelige brise. Gulvventilatorer kan normalt også justeres i højden og hældningsvinklen. Det samme gælder for såkaldte tårnventilatorer, som også kan indstilles til at svinge.
I takt med tiden kan ventilatorer også styres smart - med fjernbetjening eller via en app. Rotationshastigheden og -retningen kan nemt justeres via appen. Hvis ventilatoren også fungerer som lampe, kan lysets farve endda justeres med et enkelt klik. Hvis det ønskes, kan ventilatoren også stemmestyres. En anden mulighed: Hvis producenten gør det muligt for den pågældende ventilator, kan du blot eftermontere en radiomodtager og gøre ventilatoren smart på et senere tidspunkt.
Hvis selv det mest skyggefulde sted i haven ikke kan give den nødvendige afkøling i højsommeren, er det oplagt at installere en ventilator under udhænget eller andetsteds i haven eller på terrassen. Med en passende IP-beskyttelsesgrad på mindst IP44 kan loftventilatorer, f.eks. fra det anerkendte mærke Westinghouse, nemt hænges op i overdækkede områder af haven. Hvis du kun ønsker midlertidig afkøling, kan du naturligvis også tage bordventilatoren med ud i haven en varm eftermiddag.
Først og fremmest er det vigtigt at afklare, hvilke behov og rumlige forhold en ventilator skal tilpasses til. Hvis du ikke vil bekymre dig om for installation, kan du vælge en gulvventilator, der kun kræver en stikkontakt. Hvis du vil spare plads på gulvet og samtidig have fordel af vinterdrift, skal du vælge en loftventilator med mulighed for at køre i bagudgående funktion. Hvis du samtidig ønsker at bruge loftsudtaget til almen belysning, kan du med fordel vælge en ventilator med indbygget LED-belysning. Du bør vælge smarte modeller, hvis du ønsker at integrere din ventilator i et smart-home-system. Og til udendørs brug skal du naturligvis vælge en ventilator med en passendeIP-beskyttelsesgradpå mindst IP44.
Hvor stor skal en ventilator være?
Ventilatorens diameter skal vælges med hensyntagen til rummets størrelse. I små rum på under 10 m² er en diameter på 76 - 122 cm tilstrækkelig. Større rum på op til 35 m² kan med fordel udstyres med en ventilator med en diameter på 127 - 137 cm. Og hvis rummet størrelse går ud over disse dimensioner, f.eks. i en åben loftslejlighed, findes der også ventilatorer med en endnu større diameter, f.eks. fra Westinghouse med en diameter på over 250 cm.
Hvor mange watt skal en ventilator have? Forbruger en ventilator meget elektricitet?
Det er ikke muligt at sige generelt, hvor mange watt en ventilator skal have. Strømforbruget afhænger dog af ventilatorens hastighed eller omdrejninger pr. minut. For en model med forskellige hastighedsniveauer stiger strømforbruget med omdrejningstallet. I produktdetaljerne er effekten i watt også angivet i forhold til de forskellige hastighedsniveauer, f.eks. effekt: 60/45/40 watt; hastighed: 175/135/85 omdrejninger pr. minut.
Hvornår er en ventilator nyttig?
En ventilator er nyttig, hvis du mangler den nødvendige køling om sommeren, og et træk i lejligheden eller et skyggefuldt sted i haven ikke længere er tilstrækkeligt. En ventilator kan også være nødvendig om vinteren, når den varme luft fra varmeanlægget samler sig under loftet. Hvis ventilatoren fordeler luften i rummet i bagudkørende tilstand (særlig vinterfunktion), kan varmeudgifterne reduceres.
Hvilken ventilator køler bedst?
Bordventilatorer egner sig bedst til at køle et bestemt område - f.eks. ved skrivebordet. Gulvventilatorer kan justeres individuelt takket være justerbar svingning og hældning og sikrer en tilstrækkelig og forfriskende luftcirkulation - selv i store rum. En loftventilator er uovertruffen med hensyn til køleeffekt: jo større rum, der skal køles, jo større skal diameteren være. Den eneste ekstra udgift: installation på forhånd. Du kan finde flere oplysninger om installation i denne vejledning.
Hvor placerer man ventilatoren bedst? Hvor i rummet?
Med en loftventilator er spørgsmålet overflødigt takket være den faste montering midt i rummet, men ikke med en bordventilator eller en gulvventilator. Hvis det er behageligt køligt udenfor, kan du placere gulvventilatoren med ryggen mod det åbne vindue. Således bliver den friske luft udefra blæst ind i og fordelt i rummet. Hvis det allerede er for varmt udenfor, kan du placere ventilatoren et andet sted i rummet. Afhængigt af hvor intensivt du ønsker luftstrømmen skal være, kan du lade ventilatoren svinge eller fastlåse den i en retning permanent.
Hvordan skal ventilatoren være orienteret?
For at opnå den bedste luftcirkulation om sommeren er det bedst at opstille gulvventilatoren med hovedet pegende lidt opad. Det er den bedste måde at afkøle den varme luft, der stiger opad, på.
Hvilken ventilator er særligt støjsvag?
Ventilatorer, der kører særligt støjsvagt - helt ned til en lydstyrke på hviskende niveau - angiver dette også i produktdetaljerne.Hunteranvender f.eks. WhisperWind®-motorer, hvilket gør ventilatorerne velegnede til soveværelset. Leverandører som Westinghouse,Starluna og Casafan lægger også vægt på, at deres ventilatorer kører stille. Med vores store udvalg finder du med sikkerhed ventilatorer af højeste kvalitet, der er støjsvage i brug.
Kan ventilatoren køre hele natten i soveværelset?
I princippet kan en ventilator køre så længe, som du ønsker det. Hvis du lader den køre på en varm sommeraften for at sove, kan du også bruge den praktiske timerfunktion, så den ikke kører hele natten. På denne måde sparer du elektricitet og skåner dermed miljøet.
Hvordan passer jeg på min ventilator for at sikre en lang levetid?
Hvis du vil have glæde af din ventilator i lang tid, skal du rengøre den regelmæssigt. Det skyldes, at støvet fra den hvirvlende luft har en tendens til at sætte sig på rotorbladene. Det er vigtigt, at ventilatoren er afbrudt fra strømforsyningen, før den rengøres. Derefter kan ventilatoren støvsuges. Hvis det er nødvendigt, kan du tørre huset og rotorbladene af med en fugtig klud. Hvis der er monteret et gitter for at beskytte rotorbladene fjerner du naturligvis dette før du går i gang. For tårnventilatorer er det værd at tage et kig på brugsanvisningen. Her kan du finde oplysninger om, hvordan du bedst åbner huset for at rengøre enheden.
Hvad betyder sommer- og vinterfunktion helt præcist?
Når rotorbladene drejer mod uret i sommermodus (også kaldet fremadgående rotation), skabes der en kølende brise under ventilatoren. Denne brise får det til at føles op til 8 grader køligere. Desuden cirkulerer luften behageligt i rummet. Hvis bladene derimod roterer med uret (vintertilstand eller bagudgående rotation), fordeler ventilatoren den varme opvarmningsluft, der ophobes under loftet, over væggene i hele rummet. I vintertilstand er der i øvrigt ingen frisk brise under ventilatoren og dermed ingen risiko for at blive forkølet.
Eksklusive, ekstrarabatter kun for nyhedsbrevsabonnenter!
Tilmeld dig gratis Lampegigantens nyhedsbrev nu og sikr dig eksklusive fordele!
150 kr.
rabatkode
Du kan forvente eksklusive rabattilbud kun for nyhedsbrevsabonnenter, lampetrends og nyheder, rådgivning og guides, samt inspiration til boligindretning med den rette belysning og meget mere.
Som tak giver vi dig en rabatkode* på 150 kr.. til dit næste køb. Det er muligt at afmelde sig til enhver tid.
*Kan indløses ved en ny bestilling med bestillingsværdi på mindst 900 kr.. Der er kun én rabatkode per kunde og per bestilling. Rabatkoden er gyldig 21 dage, gældende fra modtagelsen af denne per mail. Kan ikke kombineres med andre rabatter og kan ikke senere trækkes fra en regning. Kan ikke indløses for undtagne producenter.