Sputnik-lamper

En retro-trends spacy revival

Return of the Space Age: Sputnik-lampen - en trend fra 50'erne til 70'erne - oplever en bemærkelsesværdig genopståen! De ekstravagante, asymmetriske lysskulpturer er et blikfang i en moderne indretning og genfortolkes og genudgives af verdensberømte designmærker som By Rydéns fra Gnosjö, Sverige.

Køb Sputnik lamper

Hvornår blev de originale Sputnik-lamper til?

Sputnik-pendellampen er den karakteristiske lampe for rumalderen eller "Space Age" - en æra, der fejrede sin kometagtige opblomstring med opsendelsen af Sputnik I-rumsonden i 1957. Folk udviklede en enorm begejstring for raket- og rumteknologi, hvilket kort efter afspejlede sig i lampedesignet.

I det tidligere DDR fik designet, som faktisk mindede om satellitter, tilnavnet mælkebøtte-lampe.

Hvad kendetegner Sputnik-lampens design?

Sputnik-lamper er mangearmede lamper, hvor lyskilderne er arrangeret på arme eller lignende, hvilket får dem til at have en satellit- eller stjernestruktur. Metalstænger fordeler lyskilderne på kryds og tværs i alle retninger med udgangspunkt i en central kerne.

Dette gør Sputnik-lampen til en interessant lysskulptur, der giver et andet billede fra hver vinkel og dermed skaber spænding. Dette kaldes kredsløbseffekten (eng. the orbit effect).

I hvilke farver fås Sputnik-lamperne?

Sputnik-lamper er et trendobjekt og er i fokus hos mange kendte lampedesignere, herunder By Rydéns fra Sverige. Fra elegante sand-hvide afstivere til røgfarvet glas og kobberskærme til et moderne sort og guld look - mange moderne farvetrends er også repræsenteret i de mange design Sputnik-lamperne findes i.

Nogle af de klassiske Sputnik-lamper havde farverige fatninger eller var - som en foregribelse af en vor tids største trends - designet i sort og guld. Varianter i krom eller messing var også meget populære.

Hvilke pærer er egnede til Sputnik-lamper?

Mange traditionelle Sputnik-lamper var udstyret med de kompakte, men lysstærke G9-pærer. Det er stadig tilfældet i dag, bortset fra at der i stedet for halogen anvendes de mere energieffektive G9 LED-pærer i stedet for halogen. Der fås også Sputnik-lamper med E27-fatning. I dag er de udstyret med LED-filamentpærer, som visuelt ligner glødepærerne, men som har alle de fordele som LED-teknologien medbringer.

Køb Sputnik-lamper
  • 40.000 produkter
  • Gratis levering fra 999 kr.*
  • Gratis retur inden for 50 dage

Eksklusive, ekstrarabatter kun for nyhedsbrevsabonnenter!

Tilmeld dig gratis Lampegigantens nyhedsbrev nu og sikr dig eksklusive fordele!

150 kr. rabatkode

*Kan indløses ved en ny bestilling med bestillingsværdi på mindst 900 kr.. Der er kun én rabatkode per kunde og per bestilling. Rabatkoden er gyldig 21 dage, gældende fra modtagelsen af denne per mail. Kan ikke kombineres med andre rabatter og kan ikke senere trækkes fra en regning. Kan ikke indløses for undtagne producenter.