RÅDGIVER

Glødepæren og dens moderne alternativer

Enten som symbol for en god idé, som symbolet på hyggelig belysning eller som designobjekt: Glødepæren har ikke mistet noget af sin popularitet. Forbuddet mod glødepærer som kom fra EU har nu i stor grad fjernet glødepæren fra markedet. Men, moderne LED-pærer har så absolut haft glødepæren som forbillede. Ikke bare med tanke på lyskvaliteten, men også når det gælder udseende. Det bliver særlig tydeligt når vi ser på LED-filamentpærerne.

LED-pærer

Se her

Smarte lyskilder

Se her

Filament-pærer

Se her


Thomas Edison

Tilbageblik:
die Historien bag glødepæren

Thomas Alva Edison anses som opfinderen af glødepæren. Faktisk eksisterede glødepæren før han lavede sin version, men som med mange opfindelser manglede glødepæren en god markedsføringsidé. Og her kom Edison på banen.

I 1880 tog han patent på glødepæren, perfektionerede den og investerede i etableringen af strømnettet. Han gjorde glødepæren populær.


Hvordan udmærker glødepæren sig?

Glødepæren har en farvetemperatur på mindre end 2 900 kelvin, hvilket sørger for et hyggeligt, hjemligt lys. Desuden opnår lyset op til 100 Ra. På den måde bliver farverne gengivet så naturtro som muligt. Udover dette er alle glødepærer dæmbare. Lyset fremstår også varmere jo mere man dæmper lyskilden.

Når glødepæren tændes opnår denne lyskilden maksimal lysstyrke med det samme - helt uden opstartstid. Med de glødende tråde ser lyspærene også vældig stilfulde ud. De nye LED-filament-pærer i retro-stil efterligner de gamle glødepærer og passer samtidig godt med mange trendy indretningsstile.

Hvordan er en glødepære egentlig konstrueret?

Kolben er lavet af glas og forhindrer at glødetrådene brænder op på grund av oxygenindholdet i luften omkring. Kolben kan enten være transparent, mat eller delvis forspejlet. Den er også tom for luft eller fyldt med gas.

Glødetrådene er som regel lavet af metallet wolfram. Når man sender strøm igennem glødetråden vil den varme sig op helt til den begynder å gløde. Temperaturen kan komme op på mange 1.000 °C.

Sokkelen fikserer lyspæren i kontakten og muliggør elektrisk kontakt. Den oprindelige glødepære kom med en Edison-sokkel (E27): Et standard skruegevind med en diameter på 2,7 cm.

Lyspaeren konstruktion

Hvilke alternativer til glødepæren fandtes og findes der?

Fordi glødepæren brugte for meget energi ift. den mængde lys. som den producerede, har man indført forbud mod at bruge disse, med enkelte undtagelser. Det samme gælder for halogenlyspærer. Hvor strømsparende alternative lyskilder i forhold til glødepæren er og hvor lang levetid de har ses herunder. Til sammenligning: En glødepære har en standardlevetid på 1000 timer.

Halogenpæren

Op til 2 000 timers levetid, op til 30 % mere energisparende ift. glødepæren

Sparepæren

Op til 20 000 timers levetid, op til 80 % mere energisparende ift. glødepæren

LED-pæren

Op til 50 000 timers levetid, op til 90 % mere energisparende ift. glødepæren


LED - det klare valg som lyskilde i dag

Når man ser på sammenligningen er der helt klart én vinder med tanke på hvilken lyskilde man bør vælge. Med en levetid på op til 50000 timer er LED så godt som vedligeholdsfri. Den som bestemmer sig for at bruge LED gør en forskel for både miljøet og pengepungen.

Dine gamle og elskede lamper som tidligere blev drevet med glødepærer, halogen eller sparepærer kan nemt udstyres med en LED-pære i steden for. LED-lamperne har jo de samme fatninger som de gamle glødepærer, f.eks. E27 eller G9.

Hvilke LED-pærer egner sig til åbne eller gennemsigtige lamper?

Vi kan jo ikke bruge de traditonelle glødepærer længere, men de nye LED-pærer kan så ganske vist bruges i steden for! For eksempel filament-lyspærerne med den nostalgiske retrostil i alverdens udførelser:

Kolbeformede filamentpærer

Se mere

Globe-filamentpærer

Se mere

Kerte- eller vindstødpærer

Se mere

Topforspejlede pærer

Se mere

Usædvanlige pærer

Se mere

Rustikke pærer

Se mere


Glødepæren som designer inspiration

"Vores historie startede med lyspæren "Bulb". Det er en forstørret udgave af glødepæren. En Popart-reference fra 1966" fortæller Claude Maurer, CEO for designfirmaet Ingo Maurer. Den legendariske "Bulb" som ser ud som en glødepære, men som også fungerer med en LED-pære, kan fortsat købes den dag i dag. Det beviser hvor meget vi mennesker, har forelsket os i udformingen av glødepæren.

FAQ: Alt om lyspærer

  • 40.000 produkter
  • Gratis levering fra 999 kr.*
  • Gratis retur inden for 50 dage

Eksklusive, ekstrarabatter kun for nyhedsbrevsabonnenter!

Tilmeld dig gratis Lampegigantens nyhedsbrev nu og sikr dig eksklusive fordele!

150 kr. rabatkode

*Kan indløses ved en ny bestilling med bestillingsværdi på mindst 900 kr.. Der er kun én rabatkode per kunde og per bestilling. Rabatkoden er gyldig 21 dage, gældende fra modtagelsen af denne per mail. Kan ikke kombineres med andre rabatter og kan ikke senere trækkes fra en regning. Kan ikke indløses for undtagne producenter.