Kun LED-lyskædens funklende lyspunkter forvandler det nyfældede grantræ eller det kunstlige nåletræ til et ægte juletræ. Varmhvidt eller farvet lys kan fylde stuen eller haven med stemning - helt efter smag. Til fleksibel placering anvendes trådløse lyskæder med genopladeligt batteri eller konventionelle batterier. Takket være timere eller smarte varianter kan lysets pragt begrænses specifikt til individuelt fastlagte tidsrum - til gavn for miljøet og strømregningen.
Når det kommer til spørgsmålet om, hvilket lys der er bedst egnet til juletræet, er svaret enkelt: lyskæder i alle deres tænkelige afskygninger. Hvor mange LED'er der skal bruges til et harmonisk lysbillede, afhænger af træets størrelse og personlige præferencer - fra klassisk til smart til moderne. I kombination med skinnende julekugler er der alligevel flere refleksioner end egentlige LED-lyspunkter. Det er også muligt at kombinere flere lyskæder. Tip: Smarte lys som f.eks. fra Twinkly gør det muligt at lave 3D-kortlægning via smartphone-kameraet og dermed at styre individuelle mønstre og lysætning.
Lysene på juletræet i ens egen have sørger for festlig forventning og stemningsfuld atmosfære, når mørket falder på. Afhængigt af træets placering kan juletræsbelysningen bruges med eller uden ledning. Den foretrukne belysningsteknologi med hensyn til lang levetid, energieffektivitet og smart design hedder LED. Hvis julebelysningen placeres hvor den er udsat for nok sol er det også muligt at bruge produkter drevet med solceller, som er fuldstændig uafhængige af elnettet.
Afhængigt af juletræets placering og tilgængeligheden af stikkontakter kan det være en fordel med ledningsløse versioner at oplyse julestuen med hyggeligt varmhvidt lys. I modsætning til lyskæder med stik, drives trådløse lyskæder af batterier: Der er monteret et batteri i hvert enkelt lys, og lysene styres via en fjernbetjening, der er inkluderet i leveringen. Tip: For at undgå unødeligt meget affald bør du bruge genopladelige batterier til LED-lysene.
For de professionelle julepyntsentusiaster, der ønsker at glæde naboerne med en stemningsfuldt oplyst have, er lyskæde-systemer en fleksibel og alsidig løsning. Afhængigt af behovet, f.eks. antallet af træer og buske, der skal pyntes, vælges først em startledning, som tilsluttes en fordeler for at tilslutte flere lyskæder på én gang. Forlængerledninger kan også nemt integreres i lyskædesystemet. Udstyret med en passende beskyttelsesgrad på mindst IP44 vil huset blive fyldt med lysende glæde. Tip: Med en integreret timer kan du spare på strømmen og stadig nyde lyset.
Hvis julelysene strejker, behøver de ikke at blive smidt ud med det samme. I stedet er reservepærer en mulighed for at undgå affald - ideelt set som LED-versioner for at spare på strømmen. Følgende gælder: Det er bedst at konvertere hele lyskæden til LED, og sørg for at vælge den rigtige fatning og wattstyrke, når du vælger de nye pærer. Afhængigt af lyskædens model skal du blot dreje (E10-gevind) eller trække (push-in-fatning) de defekte pærer ud og sætte nye i igen - før du gør det, skal du sørge for at trække stikket ud. Og voila! Du kan igen nyde juletræsbelysningen.
En elegant måde at tilføje stemningsfuldt lys til juletræet på er en slags lyskæde lavet til juletræet - en trælyskæde om man vil - med en ring i toppen. Placeret over toppen tegner den træets silhuet vertikalt og får de enkelte lyspunkter til at se meget strukturerede ud - perfekt til det klassiske juletræ, helst i kombination med mange guld- og rødtoner. Også her har brugen af en timer en positiv effekt på elregningen.
Hvor kommer traditionen med at pynte juletræet fra?
Traditionen med at pynte et nåletræ på festlige dage går tilbage til en førkristen skik. I dag er det pyntede og oplyste træ for os et symbol på en festlig og eftertænksom tid, som vi tilbringer med vores kære - dekoreret festligt med lys, julekugler og anden julepynt bidrager det til en besindig juletid.
Hvordan kan man oplyse et juletræ?
Juletræsbelysningen findes i mange forskellige udgaver, alt efter om man kan lide den traditionelle, moderne eller teknisk avancerede juletræsbelysning fås den med mange facetter: Fra det batteridrevne LED-stearinlys i klassisk form over varmhvidt strålende lyskæder og lysnet- eller gardiner til smarte programmerbare og styrbare LED-lyskæder med flerfarvefunktion.
Hvilke lys er egnede til et juletræ?
Der gælder det følgende for juletræsbelysning: Da der skal skabes en hyggelig atmosfære, er den foretrukne lysfarve varm hvid, under 3.300 Kelvin - jo lavere Kelvin-tallet er, jo mere går det i retning af samme varme skær som et rigtigt stearinlys, som vi elsker så meget, især i adventstiden. Med hensyn til vægten bør lysene ikke være for tunge, så grenene kan bære dem godt. Enkeltstående LED-lys eller lyskæder med små, lette lamper er den bedste løsning. Ægte stearinlys bør helt undgås på grund af den øgede risiko for brand.
Hvor lang skal lyskæden være, og hvor mange lys bør den have?
Afhængigt af træets størrelse varierer den optimale længde eller det passende antal af lyskilder på lyskæden. Antallet af lyskilder og lyskædens længde i meter kan ses i produktbeskrivelsen. Generelt er tætheden af de enkelte lyspunkter en smagssag og afhænger også af de andre juledekorationer og anden julepynt - fra julekuglen til papirstjerne eller slikstokken. Tip: Som en vejledning kan du regne med ca. 100 lys pr. meter juletræet er højt.
Hvordan fastgør man en lyskæde til et juletræ?
I løbet af årene har enhver der pynter op til jul derhjemme helt sikkert udviklet sin egen teknik - man kan dog ikke sige at findes nogen rigtig eller forkert af slagsen. Det har vist sig at være praktisk at sno lysene rundt om træet i en spiral fra toppen af træet. Men det er heller ikke uklogt at starte nedefra og op - især hvis du starter fra stikkontakten, så alt er perfekt placeret med hensyn til strømforsyning. Fordelingen af de varmhvidt lysende lamper ser særligt tiltalende ud, hvis de ikke kun er placeret forrest, men også midt på grenen og ikke er placeret for symmetrisk. Med et træ bringer vi trods alt et stykke natur ind i vores julestue.
Hvad skal man være opmærksom på i forbindelse med juletræsbelysning?
Med hensyn til lys på juletræet bør tiden med stearinlys og ægte flammer af sikkerhedshensyn høre fortiden til. Hvad angår moderne LED-lyskæder, bør de dog også kontrolleres for sikkerhed ved hjælp af en lille tjekliste, når de finder vej fra loftet til vores stuer: Det første, du skal gøre, er at kontrollere ledning og lyskilder for defekter. Før du tager dem i brug, er det også værd at se på etiketten for at se, om de tilsvarende prøvningsmærker, f.eks. CE-mærket eller GS-mærket, blev overholdt, da lygterne blev købt. For at undgå en ubemærket kortslutning bør lyskæder altid være udstyret med en timerfunktion og slukkes om natten. Det sparer også elektricitet og skåner miljøet.
Hvornår finder man juletræsbelysningen frem, og hvornår tager man den ned igen?
Der finndes ingen officiel dato for hvornår man må starte julebelysningen. Mange familier pynter først juletræet den 23. eller juleaften, mens andre sætter det op allerede den første advent. Nogle følger også kirkeårets kalender og pynter først træet efter Totensonntag (dødssøndag), den diste søndag før første advent og dermed den sidste søndag i kirkeåret. Andre igen starter som de lyster, nogle allerede i midt november, og hvor længe træet og julpeynten må blive oppe er ligeledes forskelligt fra familie til familie.
Eksklusive, ekstrarabatter kun for nyhedsbrevsabonnenter!
Tilmeld dig gratis Lampegigantens nyhedsbrev nu og sikr dig eksklusive fordele!
150 kr.
rabatkode
Du kan forvente eksklusive rabattilbud kun for nyhedsbrevsabonnenter, lampetrends og nyheder, rådgivning og guides, samt inspiration til boligindretning med den rette belysning og meget mere.
Som tak giver vi dig en rabatkode* på 150 kr.. til dit næste køb. Det er muligt at afmelde sig til enhver tid.
*Kan indløses ved en ny bestilling med bestillingsværdi på mindst 900 kr.. Der er kun én rabatkode per kunde og per bestilling. Rabatkoden er gyldig 21 dage, gældende fra modtagelsen af denne per mail. Kan ikke kombineres med andre rabatter og kan ikke senere trækkes fra en regning. Kan ikke indløses for undtagne producenter.