ZigBee er en energieffektiv trådløs protokol, der er udviklet til trådløse netværk med lav datatrafik. Dette omfatter smart home automation, dvs. automatisering af belysning, persienner og andre enheder. ZigBee-produkter kan integreres problemfrit i smart home-systemer som Philips Hue og derefter styres med en central app - i dette tilfælde Hue-appen. Med indførelsen af ZigBee 3.0 blev der skabt en ensartet standard for alle enheder i bygninger med netværk, hvilket øger kompatibiliteten drastisk.
ZigBee kan bruges på mange måder i hverdagen. I den netværksbaserede bygning (og dens udendørs område) kan enhederne tændes og slukkes og styres via app eller stemme. Dette omfatter f.eks. dæmpning af lyset, styring af motoriserede skodder og persienner samt styring af opvarmning.
Hvilke fordele
har ZigBee?
ZigBee-enheder er forbundet med hinanden i et trådløst mesh-netværk. Dette gør det muligt at udvide rækkevidden næsten i det uendelige. Det lave energiforbrug gør det muligt at integrere batteridrevne sensorer og kontakter. Desuden er ZigBee-enheder kompatible med smart home-systemer som Philips Hue.
Er ZigBee
bedre end WLAN/WiFi?
Sammenlignet med systemer drevet via WLAN har ZigBee den fordel, at radiostandarden ikke er begrænset til routerens rækkevidde. ZigBee-enheder kommunikerer med hinanden - hver enhed er både sender og modtager af en kommando. F.eks. sendes signalet fra stuen videre til den udendørs belysning.
Hvor langt rækker ZigBee?
Som med WLAN/WiFi og Bluetooth er radiorækkevidden mellem 10 og 20 m afhængig af transmissionseffekten. Rækkevidden kan påvirkes af faktorer som f.eks. byggematerialer og dets robusthed, men også være påvirket af indretningen - f.eks. vinyltapet. Rækkevidden kan udvides gennem kommunikation mellem ZigBee-produkterne (mesh-netværk, også muligt med Bluetooth mesh-teknologi): Alle aktuatorer danner radioforbindelser mellem hinanden. Når der sendes et signal - f.eks. for at tænde lampen - søger signalet efter den bedst mulige vej til dataoverførsel. Men afstanden mellem to produkter må ikke overstige 10 - 20 m...
Hvilke anvendelsesområder er ZigBee velegnet til?
Hjemmeautomatisering og bygninger
Anvendelsesområder inden for hjemmeautomatisering omfatter belysning, opvarmning, persienner og kameraer. ZigBee-produkter er ikke forbundet med ledning. Det betyder, at ZigBee-enheder ikke kun kan bruges i ejerboliger, men også i lejeboliger og til simpel eftermontering. Når du flytter, tager du ganske enkelt produkterne med dig.
ZigBee-produkter forbedrer også komforten og sikkerheden udendørs. Netværket kan nå ud til alle hjørner af udendørsarealet og f.eks. til et haveskur. Ud over udendørsbelysningen giver separate batteridrevne sensorer og udendørs kameraer mulighed for et omfattende sikkerhedsplus på ejendommen.
I den professionelle sektor overbeviser ZigBee med sit lave energiforbrug og sin rækkevidde. Selv med arkitektoniske udfordringer som f.eks. vægge af armeret beton er der mange muligheder for bygningsautomatisering og overvågning. Eftermontering er også mulig uden ny ledningsføring eller and installations- eller anlægsarbejde.
Datatransmissionen mellem appen, hubben og ZigBee-enhederne er krypteret. I henhold til ZigBee-specifikationen anvender krypteringen AES-CCM-algoritmen med 128 bit og er dermed aflytningssikker. Hvis ZigBee primært bruges til lysstyring i bygningen, er risikoen begrænset. Desuden arbejder producenterne løbende på sikkerhedsopdateringer.
Hvad er en ZigBee-hub, og hvornår er den nødvendig?
ZigBee uden hub
ZigBee-enheder kan også bruges uden et kontrolcenter (f.eks. Philips Hue Bridge). Afhængigt af produktet er der begrænsninger i funktionsomfanget. Det er heller ikke muligt at kommunikere mellem enhederne i mesh-netværket. For nogle produkter, som f.eks. Q-Smart Home-lamperne fra Paul Neuhaus, tilbydes eller leveres også kompatible fjernbetjeninger, som gør det muligt at styre uden en hub uden problemer.
ZigBee med hub
ZigBee-hubben (også kaldet bridge eller gateway, afhængigt af producenten) er systemets kontrolcenter. Kun på denne måde kan de forskellige enheder i mesh-netværket interagere med hinanden eller styres med stemmen eller på farten. Den mest udbredte gateway til lysstyring er Philips Hue Bridge. Størstedelen af alle ZigBee-produkter kan integreres i den. En anden udbredt ZigBee-hub findes delvist integreret i Amazon Alexa Echo-højttalere.
Hvilke producenter og udbydere er kompatible med ZigBee?
ZigBee-protokollen blev udviklet af ZigBee Alliance som den førende organisation. Mange kendte producenter er gået sammen i denne organisation, og de understøtter alle ZigBee. Ud over Philips og andre belysningsproducenter er det bl.a. Huawei, Amazon, Ikea, Busch-Jaeger, Bosch, Samsung, Siemens, Telekom og Velux. I maj 2021 blev ZigBee Alliance omdøbt til Connectivity Standards Alliance (CSA), og der blev udviklet en ny fremtidig standard: Matter.
FAQ: Ofte stillede spørgsmål om Zigbee
Hvad er ZigBee?
ZigBee er en energieffektiv trådløs protokol, der er udviklet til trådløse netværk med lav datatrafik. Dette omfatter smart home automation, dvs. automatisering af belysning, persienner og andre enheder.
Hvordan fungerer ZigBee?
ZigBee er en åben standard for intelligente hjem og er baseret på den trådløse dataspecifikation IEEE 802.15.4. ZigBee-protokolstacken består af flere lag. Det fysiske lag (bitoverførselslaget) med de grundlæggende funktioner til transmission og modtagelse udgør grundlaget. Der tilføjes yderligere lag afhængigt af enhedstypen og kravene.
Hvad har man brug for til ZigBee?
Grundlæggende funktioner er ofte allerede mulige med en enkelt enhed, der styres via fjernbetjening, f.eks Q-Smart-Home-lamperne. Der er brug for en ZigBee-hub for at produkterne kan kommunikere med hinanden og til andre funktioner. Den mest kendte er Philips Hue-Bridge.
Hvilke fordele/funktioner har ZigBee?
Den største fordel ved ZigBee er den store rækkevidde gennem mesh-netværket og kompatibiliteten med andre producenter og deres enheder. ZigBee bruges til bygningsautomatisering i det intelligente hjem og omfatter f.eks. styring af indendørs og udendørs belysning samt persienner, markiser, garageporte, kameraer, sensorer og meget mere - selv når man er på farten.
Hvordan konfigurerer jeg ZigBee?
For at integrere et ZigBee-produkt i det smarte hjem integreres produkterne i denforhåndenværende app, f.eks. Philips Hue-appen, via et registreringsnummer eller scanning af QR-koden på enheden.
Hvilke ZigBee-enheder findes der? Hvad er kompatibelt?
Mange lampeproducenter er kompatible med ZigBee. I vores shop finder du også det komplette udvalg af ZigBee-enheder.
Hvilke apps kan man bruge til at styre ZigBee? Hvordan kan man styre ZigBee?
Den mest kendte app til styring af ZigBee er Philips Hue-appen. Der findes dog også andre apps fra andre producenter, som kan bruges parallelt eller i stedet.
Eksklusive, ekstrarabatter kun for nyhedsbrevsabonnenter!
Tilmeld dig gratis Lampegigantens nyhedsbrev nu og sikr dig eksklusive fordele!
150 kr.
rabatkode
Du kan forvente eksklusive rabattilbud kun for nyhedsbrevsabonnenter, lampetrends og nyheder, rådgivning og guides, samt inspiration til boligindretning med den rette belysning og meget mere.
Som tak giver vi dig en rabatkode* på 150 kr.. til dit næste køb. Det er muligt at afmelde sig til enhver tid.
*Kan indløses ved en ny bestilling med bestillingsværdi på mindst 900 kr.. Der er kun én rabatkode per kunde og per bestilling. Rabatkoden er gyldig 21 dage, gældende fra modtagelsen af denne per mail. Kan ikke kombineres med andre rabatter og kan ikke senere trækkes fra en regning. Kan ikke indløses for undtagne producenter.