I Danmark er det kommunerne, der står for affaldssorteringen. Det kan derfor variere fra kommune til kommune hvad der anses som farligt affald. Så kig på din kommunes hjemmeside for mere information. Forskellige lyskilder skal desuden bortskaffes på forskellige måder. Mens glødepærer og halogenpærer altid kunne smides ud med husholdningsaffaldet, genbruges moderne pærer og lyskilder alle sammen. Og nu smides ingen pærer derfor bare i skraldespanden. I denne vejledning forklarer vi alt om bortskaffelse af pærer.
Lyskilder består af flere komponenter, der kan genbruges og genanvendes. Nogle af disse komponenter, især i forbindelse med udladningslamper, er sundhedsskadelige, hvis de ikke bortskaffes korrekt. Derfor er der regler for bortskaffelse, så læs op på dette før du smider din gamle pære ud med husholdningsaffaldet.
Sparepæren består f.eks. af:
80 - 90 % Glas
7 - 14 % Metal & plastik
1 - 3 % Fluorescerende pulver
< 0,01 % Kviksølv
Bortskaf de forskellige lyskilder korrekt
Hvordan bortskaffer man gamle glødepærer?
Gammeldags glødepærer skal afleveres i en hertil særskilt beholder og på grund af sine metaldele ikke afleveres i glascontaineren og ej heller med det normale husholdningsaffald.
Hvordan bortskaffer man halogenpærer?
Halogenpærer hører ligesom glødepærer - som de er nært beslægtede med - ikke til i glascontaineren, men i en særskilt container for lyskilder som man finder på genbrugspladsen eller nogle gange også hos supermarkeder eller belysningsforretninger.
Hvordan bortskaffer man lysstofrør?
Lysstofrør - i daglig tale ofte kendt som neonrør - indeholder kviksølv og skal afleveres på genbrugspladsen i en særskilt container for farligt affald hertil.
Hvordan bortskaffer man LED pærer?
LED pærer afleveres også til genanvendelse på i de hertil særskilte beholdere eller containere. Som affald af elektrisk udstyr må de ikke bortskaffes med det almindelige husholdningsaffald. LED pærer indeholder ingen skadelige stoffer.
Lamper i sig selv er generelt affald af elektrisk udstyr og skal bringes til et indsamlingssted som elektroskot. Dette gælder også for dekorationslamper og armaturer med fast indbyggede LED'er, f.eks:
LED strips
LED paneler
LED-lamper
Hvordan bortskaffer man brugte, men ubeskadigede sparepærer?
På grund af deres kviksølvindhold skal sparepærer afleveres til et indsamlingssted for farligt affald eller en genbrugsstation.
Hvad gør man med ødelagte sparepærer?
Hvis en sparepære derimod går i stykker, f.eks. på grund af et stød eller slag, slipper der skadeligt kviksølv ud, og derfor kræver en sådan særlig håndtering skulle det ske.
Miljøstyrelsen har lavet en guide, til hvordan du trin for trin får ryddet op og får bortskaffet den itugåede sparepære hurtigt, nemt og sikkert:
Åbn vinduet og luft ud i rummet mens du gør rent
Sluk for varme og ventilation
Tip: Tag gummihandsker på
Gummihandschuhe anziehen
Fej de ødelagte stykker sammen med et stykke pap eller karton.
Kom resterne i en lufttæt beholder (f.eks. et syltetøjsglas eller en frysepose).
Aftør gulvet med en fugtig klud
Læg også rengøringskluden i en lufttæt beholder.
På gulvtæpper, tæpper og puder skal du samle støv og splinter op. Dette kan du gøre med med tape eller en våd køkkenrulle.
Læg efterfølgende også tapen eller køkkenrullen sammen med støv og splinter i en lufttæt beholder.
Beholderen hører ikke til i husholdningsaffaldet, men afleveres på genbrudspladsen eller til anden kommunal indsamling i en særskilt beholder til farligt affald.
Rengøringsredskaber og gummihandsker kan bortskaffes med husholdningsaffaldet
FAQ: Ofte stillede spørgsmål om genanvendelse
Hvor kan jeg finde et indsamlingssted til bortskaffelse af lyskilder?
Søg efter din nærmeste genbrugsplads eller genbrugsstation med by- eller kommunenavn. Hvis du har en lampebutik i nærheden har disse ofte en beholder til pærer og ligeså har mange supermarkeder.
Hvordan bortskaffer man en solcellelampe?
På grund af deres elektroniske komponenter og genopladelige batterier er solcellelamper også elektronikskrot og skal bortskaffes på genbrugspladsen for korrekt genanvendelse. Elektriske apparater er nemlig omfattet af reglerne om producentansvar og producenter og importører skal i henhold hertil sørge for at tage produkterne tilbage, når de er udtjente. Afleveres dine elektroniske apparater, som for eksempel solcellelamper, på genbrugspladsen, sørges der for at disse genanvendes korrekt.
Hvordan bortskaffer man batterier korrekt?
Let demonterbare pærer skal fjernes og bortskaffes separat, før de afleveres på genbrugspladsen. Det samme gælder for let udtagelige gamle batterier og akkumulatorer samt batterier og akkumulatorer, der ikke er indeholdt i det gamle elektriske apparat. Flere detaljerede oplysninger om bortskaffelse af batterier kan findes på siden om batterideponering her.
Eksklusive, ekstrarabatter kun for nyhedsbrevsabonnenter!
Tilmeld dig gratis Lampegigantens nyhedsbrev nu og sikr dig eksklusive fordele!
150 kr.
rabatkode
Du kan forvente eksklusive rabattilbud kun for nyhedsbrevsabonnenter, lampetrends og nyheder, rådgivning og guides, samt inspiration til boligindretning med den rette belysning og meget mere.
Som tak giver vi dig en rabatkode* på 150 kr.. til dit næste køb. Det er muligt at afmelde sig til enhver tid.
*Kan indløses ved en ny bestilling med bestillingsværdi på mindst 900 kr.. Der er kun én rabatkode per kunde og per bestilling. Rabatkoden er gyldig 21 dage, gældende fra modtagelsen af denne per mail. Kan ikke kombineres med andre rabatter og kan ikke senere trækkes fra en regning. Kan ikke indløses for undtagne producenter.