Forkoblinger

Forkoblinger – væsentligt for drift af udladningslamper

I belysningsteknologi kræves der forkoblinger til drift af lysstofrør, kompakt lysstofrør (f.eks. energibesparende lamper), og udladningslamper. For strømbesparelse er det vigtigt med en forkobler der styrer tilkoblingsstrømmen, som er højere end den transporterende strøm. Forkobler er elektriske enheder, som er nødvendigt for udladningslamper og lysstofrør. Alle forkoblinger er hovedsageligt fastsat til et bestemt watt, der findes også universelle forkoblinger der er konstrueret til forskellige tjenester. Formålet med forkoblinger er ikke kun strømbegrænsningen og reguleringen af lampestrømmen, men også tændingen af lampen. Forkoblinger kræves også ved tænd- og startsudstyret.

Forkoblinger – indbygget eller separat

Forkoblinger kan fra start være indbygget i belysning eller det kan fås separat, hvor man selv skal installere det. Lysstofrør indeholder altid forkoblinger. For lamper med kompaktlysstofrør, er forkoblinger normalt ikke indbygget, men det leveres som regel med lampen. I energisparelampens forkobling er der næsten altid indbygget sokkel, men i udladningslamper er der næste aldrig.

Forskellige typer forkoblinger

Forkoblinger fås generelt i to forskellige typer. Den konventionelle forkobling er en elektromagnetisk enhed, der er baseret på mekaniske processer. Da den konventionelle forkobling ikke var energieffektiv nok, blev de sat af markedet for et par år siden. Den populære forkobling i dag, er den elektroniske variant (HF), som ikke kun er mindre og lettere, men også bruger mindre strøm og giver flimmer frit lys og giver lampen øget effektivitet. HF-forkoblinger også giver mulighed for automatisk at slukke defekte lamper og giver mulighed for at dæmpe lampen.


  • 40.000 produkter
  • Gratis levering fra 999 kr.*
  • Gratis retur inden for 50 dage

Eksklusive, ekstrarabatter kun for nyhedsbrevsabonnenter!

Tilmeld dig gratis Lampegigantens nyhedsbrev nu og sikr dig eksklusive fordele!

150 kr. rabatkode

*Kan indløses ved en ny bestilling med bestillingsværdi på mindst 900 kr.. Der er kun én rabatkode per kunde og per bestilling. Rabatkoden er gyldig 21 dage, gældende fra modtagelsen af denne per mail. Kan ikke kombineres med andre rabatter og kan ikke senere trækkes fra en regning. Kan ikke indløses for undtagne producenter.