RÅDGIVNING
Lysfarve

Farvetemperatur / Kelvin

Forklaret - så det kan forstås

Farvetemperaturen - også kaldet lysfarven - ændrer stemningen i rummet. Forskellige lysfarver får det til at virke varmere eller koldere. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på farvetemperaturen, når man køber en ny lyskilde eller et armatur med fast indbygget LED-teknologi, så man kan vælge det rigtige lys til at bo, leve og arbejde i.

Hvad er farvetemperaturen/lysfarven?

I modsætning til farvet lys (RGB) henviser farvetemperaturen altid til effekten af hvidt lys. Enhver lyskilde består af forskellige spektralfarver. Summen af disse farver resulterer i en (forskellig) hvid farve, som opfattes som "varm", "neutral" eller "kold". Farvetemperaturen måles i Kelvin (K).

Lysfarver i Kelvin

Hvad er fordelene ved lysstyring via en app?

Lysfarver

Varmhvidt lys (mindre end 3.300 K)

Universalhvidt lys (3.300 til 5.300 K)

Daglyshvidt lys (mere end 5.300 K)

Varmhvid

Varmhvid

<3.300 Kelvin

Det perfekte lys til afslapning og ophold. Lyset har en varm og hyggelig effekt og anvendes derfor primært i stuen, spisestuen eller soveværelset.

Universalhvid

Universalhvid

3.300 bis 5.300 Kelvin

Et lys, der fremmer koncentration og ydeevne. Derfor anvendes det især i arbejdsrum, køkken og badeværelse.

Dagslyshvid

Daglys

>5.300 Kelvin

På grund af det høje indhold af blå farve har "koldhvid" en aktiverende virkning på biorytmen. Lysfarven anvendes i industrien og i den private sektor, f.eks. i kælderen eller på værkstedet.

Lysfarve

Kan man justere Kelvin?

Ja, denne ekstra funktion kaldes CCT-kontrol (Correlated Colour Temperature). Med denne har du mulighed for fleksibelt at indstille individuelle lyskilders lys til forskellige situationer. Indstillingen foretages via fjernbetjening for tilsvarende lamper og LED-armaturer eller via smartphone- eller stemmestyring for smarte belysningssystemer i hjemmet.

Kelvin

Hvor mange Kelvin har en glødepære?

En almindelig glødepære har en farvetemperatur på ca. 2.700 Kelvin. Selv i dag anses glødepærens lys for at være det perfekte levende lys. Derfor har moderne lyskilder som LED pæren taget udgangspunkt i denne lyskilde med hensyn til lyskvalitet og udseende.

HCL lamper

Hvordan fungerer HCL-lamper?

Moderne kontorbelysning er udstyret med automatisk reguleret farvetemperatur og lysstyrke for at støtte medarbejdernes biorytme og dermed deres helbred: Human Centric Lighting (HCL). Sådan forløber det: stigende lysstyrke og aktiverende lys om morgenen til varmhvidt om aftenen (5.500 til 2.700 K)..

Dagslys Kelvin

Hvor mange Kelvin har ægte dagslys?

Naturligt dagslys har en blålig lysfarve med en farvetemperatur på - afhængigt af tidspunktet på dagen - mere end 5.500 Kelvin. Navnet "dagslys" for blålige belysningsmidler stammer også fra den lyse farve i naturligt dagslys. Dette lys har en stimulerende effekt, der ligner ægte dagslys.

  • 40.000 produkter
  • Gratis levering fra 999 kr.*
  • Gratis retur inden for 50 dage

Eksklusive, ekstrarabatter kun for nyhedsbrevsabonnenter!

Tilmeld dig gratis Lampegigantens nyhedsbrev nu og sikr dig eksklusive fordele!

150 kr. rabatkode

*Kan indløses ved en ny bestilling med bestillingsværdi på mindst 900 kr.. Der er kun én rabatkode per kunde og per bestilling. Rabatkoden er gyldig 21 dage, gældende fra modtagelsen af denne per mail. Kan ikke kombineres med andre rabatter og kan ikke senere trækkes fra en regning. Kan ikke indløses for undtagne producenter.