RÅDGIVNING
lux-nemt-forklaret

LUX Forklaret så det er til at forstå

Lux, måleenheden for belysningsstyrke, anvendes sjældent i private husholdninger på grund af den komplekse beregning og er ikke nødvendig for at opnå optimalt lys i boligen og på hjemmearbejdspladsen. I kommercielle sammenhænge er beregningen af lux imidlertid vigtig for at overholde de gældende forskrifter.


Hvad er Lux?

Måleenheden lux (lx) angiver belysningsstyrken: 1 lux betyder, at et område på 1 m² bliver ensartet belyst med 1 lumen.

Mens lysstyrken af en lampe angives med lumen, henviser lux til det lys, der når en overflade - f.eks. et bord.

Da ud over lumen også lyskildens lysstyrke (candela), afstanden til overfladen og de rumlige forhold har indflydelse på værdien, er lux-specifikationen ikke medtaget i produktdetaljerne.


Hvordan beregner man lux?

For en nøjagtig beregning af belysningsstyrken er det nødvendigt med et luxmeter, da lysreflektioner fra f.eks. vægge og lofter også har indflydelse på værdien. Lux-værdien kan omtrentligt beregnes med:

  • En lyskildes candela-værdi

  • Lyskildens afstand til den belyste overflade

Formlen til beregning af lux er:

Lux = Candela / afstand² (i meter)

Et eksempel: En pære med en udstrålingsvinkel på 90° og en lysstrøm på 320 lumen har ca. 170 candela. Den hænger i et pendellampe 80 cm over spisebordets bordplade. Dette giver en belysningsstyrke på ca. 270 lux.

Lux

1. Afstand (r)

2. Candela (cl)

3. Lux (lx)


Lysstyrkeniveauer for kunstigt og naturligt lys - en oversigt

For arbejdspladser er beregningen af belysningsstyrke baseret på de vejledende værdier i den europæiske forskrift DIN EN 12464-1 "Belysning af arbejdspladser - Indendørs arbejdspladser" bindende. ASR A3.4 "Belysning" og andre særlige bestemmelser, f.eks. for gadebelysning, kan også finde anvendelse. Der findes ingen regler for private husholdninger.

I opholdsrum generelt

En behagelig grundbelysning i en stue, et soveværelse eller en spisestue er ca. 300 lux. Dette opnås ofte ved hjælp af loft- eller pendellamper.

Mere lys til enkelte områder

Til meget lysafhængige aktiviteter som syning eller læsning er omkring 500 lux ideelt. Til dette formål anvendes yderligere lyskilder som f.eks. gulv- og bordlamper.

Dæmpet lys til hyggestunder

Hvis det skal være særligt hyggeligt, dæmpes lyset i stuen ofte ned, f.eks. til ca. 50 Lux.

Lys til hjemmekontoret

På skrivebordet er der behov for ca. 500-1.000 lux. Loftslamper med direkte lysudstråling eller skrivebordslamper er gode muligheder.

Orientering om natten

10 til 50 Lux som orienteringslys er f.eks. tilstrækkeligt til at undgå at støde ind i sengekanten om natten og stadig ikke forstyrre søvnen. LED strips er en god løsning, som også er særligt interessant rent visuelt.

Naturligt dagslys

Det naturlige dagslys når op på 100.000 lux på skyfrie sommerdage, en overskyet himmel 20.000 lux. Om vinteren når en overskyet himmel op på ca. 3.500 lux. Ved skumring er der ca. 750 lux. På en fuldmånenat er der 0,25 lux.


Hvor mange lux er skumrings-og bevægelsessensoren indstillet til?

Mange sensorer, f.eks. på udendørs væglamper, kan indstilles til en lux-værdi, ved hvilken de tænder. Som regel er denne værdi indstillet til 10 lux. Det bør dog kontrolleres, at lyset tænder korrekt. Følsomheden kan indstilles fra nogle få lux op til 1.000 lux eller 2.000 lux, afhængigt af personlig præferencer og stedte lampen er monteret. Indstillingen foretages ofte med en skruenøgle på en justeringsskrue - en efterfølgende justering er derfor ukompliceret. Den medfølgende brugsvejledning indeholder præcise oplysninger om den korrekte indstilling.

Illustration

De overstregede priser svarer til producentens vejledende udsalgspris.
Alle priser er inklusiv 25 % moms, men eksklusiv fragtomkostninger.
Lampenwelt GmbH VAT-No.: DE815559897

© 2024 Lampenwelt GmbH