RÅDGIVNING

Tips til den rigtige belysning til børneværelset

En sund og tryg opvækst

Børneværelset er vores børns kongerige. Her skal de føle sig helt trygge. Det opnår vi med en hyggelig lysstemning og særlige lyszoner, f.eks. til at læse, lave lektier eller lege i. Det skaber et levende miljø, der giver plads til vores børns nye interesser og gør det muligt for dem at vokse op på en sund måde.

Lamper til børneværelset

Lys til børneværelset - et lille leksikon

Lumen

Henviser til lysstyrken af en lyskilde. En sammenligning via watt fungerer ikke længere i dag. Stærkt lysende lyskilder til loftslamper har ca. 800 lumen. Pærer til bordlamper har ca. 400 lumen. For grundbelysningen i et børneværelse regner vi med ca. 100-150 lumen pr. m². For at opnå denne lysstyrke anvendes der ofte loftslamper med flere lyskilder.

Lumen-rådgivningsside

Kelvin

Refererer til farvetemperaturen for en lyskilde, dvs. hvordan lyset virker i rummet. LED-pærer fås i alle lysfarver, og derfor skal man være opmærksomme på dette, når man køber sin lyskilde. Der skelnes mellem: Behagelig varmhvid (< 3.300 Kelvin), universalhvid til arbejde (3.300-5.300 Kelvin) og køligere dagslyshvid (> 5.300 Kelvin), som ikke anbefales i børneværelser.

Kelvin-rådgivningsside

Farvegengivelse

Betegner den kvalitet, hvormed genstande gengives i det kunstige lys fra lyskildens kunstige lys. En meget god farvegengivelse, også kaldet CRI (Colour Rendering Index), er Ra 80, Ra 90 eller Ra 100. I børneværelset er denne værdi særlig vigtig, så f.eks. tøj, vægfarver, tegninger, malerier og bogillustrationer fremstår i rige farver.

Farvegengivelse-rådgivningsside

Hvilken belysning skal jeg bruge til børneværelset?

De grundlæggende elementer

En afbalanceret belysning i et børneværelse består af en grundbelysning og flere lyszoner til forskellige aktiviteter som f.eks. leg, læsning og lektier. Hertil kommer accentbelysning - et mere behageligt, svagt lysende lys, som børn elsker.

Grundlæggende belysning

Det "store lys" til orientering og komfort skabes også i børneværelset af loftslamper (eller pendellamper til børneværelset, der spreder lyset hele vejen rundt). Da der leges meget, og verden ofte er "på hovedet", må lyskilderne aldrig blænde, når man kigger op på lampen. Skjulte lyskilder - f.eks. ved hjælp af stofskærme - giver et indirekte, blændfrit lys. Ved spots med flere forskelligt rettede elementer, skal disse være drejet, så man ikke kan se direkte ind i lyset.

Basics: <3.300 Kelvin farvetemperatur for maksimal hygge og ca. 100-150 lumen pr. m².

Loftslamper til børneværelser

Lys til skrivebordet og til lektielæsning

At skrive sine egne første linjer, lægge tal sammen og lære nye ting - alt dette er en del af hverdagen for børn fra 6-års alderen. Til dette formål har børn brug for en skrivebordslampe med retningsbestemt lys. Med en universalhvid farve på 3.300-5.300 Kelvin bør dette lys være noget mere tænkt med arbejde for øje og derfor den anden lysfarve end den grundlæggende belysning for at fremme koncentrationen.

Trick for at undgå skygger: For at undgå forstyrrende skygger er skrivebordslampen placeret til venstre for højrehåndede og til højre for venstrehåndede.

Skrivebordslamper til børneværelser

Hyggeligt og komfortabelt med dekorationslamper

Lyskæder, lyskugler, LED-vokslys og andre dekorative lyskilder gør børneværelset rigtig hyggeligt. Også her skal farvetemperaturen være under 3.300 Kelvin - jo lavere jo hyggeligere, for så øges den røde komponent i lyskilden, og lyset virker varmere.

Trådløst tip: Skrivebordslampe, sengelampe, stereoanlæg og spillekonsol - selv i børneværelset er der ikke uendeligt mange stikkontakter. Men der findes i dag lamper med batteridrift i alverdens tænkelige former og farver, f.eks. bærbare lamper, som kan tages med overalt.

Batteridrevne dekorationslamper

Læselys

At putte sig i sengen og fordybe sig i en ny yndlingsbog bliver hurtigt et spændende eventyr for mange børn. Til dette formål hører en sengelampe ved sengen sig til.

Den subtile forskel: I modsætning til skrivebordslampens retningsbestemte lys skal denne lampe have et strålende lys, der spreder sig i alle retninger. Desuden skal lyset gerne skinne blødt og blændfrit gennem en stof- eller satinlampeskærm.

Bordlamper til børneværelser

Klassiske stikkontakt-natlamper

For sikker orientering i mørket er de stadig et pålideligt valg: plug-in natlamper til stikkontakten. Fra en hvilken som helst stikkontakt - helst direkte ved døren - giver de et varmt hvidt lys, der ikke forstyrrer, når man sover, og som giver tilstrækkelig lysstyrke, når man vågner.

Sikkerhedstip: Natlamper med stik er også særligt smarte i gangen i nærheden af trapper.

Natlys til børneværelset

Bærbare natlamper

De er ægte all-roundere: Natlamper i sjove former, der lyser op. De har ikke brug for en stikkontakt og har ikke nogen ledninger, men fungerer med batteri, så du kan nemt tage dem med dig, når du skal på toilettet om natten.

Lysende bamse: Da der kun er få LED'er i dem, bliver de ikke så varme, at du ikke kan tage dem med under dynen. Og de kan også lege med, når lektierne er overstået - afhængigt af produktet endda med stemningsfuld RGB-farveskift.

Læs mere - natlamper til børn

Hvad skal man være opmærksom på ved børneværelsesbelysningen?

Sikkert lys i børneværelset

 • Blændfri
  Vælg armaturer med "usynlig" lyskilde eller lyskilde med færre lumen

 • Forsigtig, varm!
  Vælg lamper, hvor børnene ikke kan røre ved lyskilden.

 • Kun ubeskadigede lamper
  Forældrene er ansvarlige for regelmæssigt at kontrollere ledninger, stikkontakter, lyskilder og lamper.

 • Kviksølvfri
  Sparepærer hører ikke hjemme i børneværelser - LED'er er derimod harmløse.

 • Brudsikkert
  Ting kan gå i stykker under leg, og derfor bør børneværelserne ikke være udstyret med glaslamper eller pærer, men f.eks. LED-pærer af plastik.

Hvilke lamper passer til et drengeværelse?

Vil jeg være pilot, fodboldstjerne eller politibetjent når jeg bliver stor? Drømmene er mange for små drenge (og piger for den sags skyld) - fra generation til generation! Hvorfor ikke lade belysningen blive inspireret af disse drømme?

En flyvemaskine som pendellampe på børneværelset - det er et blikfang, som både børn og voksne vil elske! Propelflyet kan på vidunderlig vis inddrages i godnathistorien og beundres fra sengen!

Shop lamper til drenge

Uanset om det er lofts-, væg- eller bordlamper til børneværelset - udformningerne være så kreative, at mange legetøj overskygges af de lysende højdepunkter. De forskellige motiver kan under alle omstændigheder være inspiration til fantasifuld leg i drengeværelset - fra fodbold til hund - en god inspiration til eventyrlige lege på drengeværelset.

Børnelamper til drenge


Hvilke lamper passer til et pigeværelse?

Lidt lyserødt er tilladt på et pigeværelse! Allerhelst farverigt med sjove kombinationer af gult og grønt! Lamperne kan bringe farvestrejf ind i rummet rummet og inspirere til leg!

Med dyremotiver samler man mange bonuspoint hos de fleste børn. Lad farvestrålende heste, frøer eller bier lyse op i soveværelset - det er en fantastisk måde at skabe en munter atmosfære på!

Shop lamper til piger

Hvad der absolut ikke må mangle i pigernes drømmeverden er selvfølgelig feer og prinsesser. Som motiver på børneværelseslamperne passer disse ekstra godt og gør deres del for at omdanne et almindeligt rum til en fantasiverden, der kan rumme mange timers leg og sjov.

Børnelamper til piger


FAQ: Ofte stillede spørgsmål om belysning i børneværelset

Lad dig inspirere af billederne.

Tag os på Instagram for at dele idéer og inspiration. Dit billede kan snart være at finde her.

 • 40.000 produkter
 • Gratis levering fra 999 kr.*
 • Gratis retur inden for 50 dage

Eksklusive, ekstrarabatter kun for nyhedsbrevsabonnenter!

Tilmeld dig gratis Lampegigantens nyhedsbrev nu og sikr dig eksklusive fordele!

150 kr. rabatkode

*Kan indløses ved en ny bestilling med bestillingsværdi på mindst 900 kr.. Der er kun én rabatkode per kunde og per bestilling. Rabatkoden er gyldig 21 dage, gældende fra modtagelsen af denne per mail. Kan ikke kombineres med andre rabatter og kan ikke senere trækkes fra en regning. Kan ikke indløses for undtagne producenter.