Hvordan du miljøbevidst kan spare i “lysets år” 2015

Lysets_aar_2015_Hjemme_stor

Året 2015 er det internationale år for lys. Af UNESCO og dets samarbejdspartnere er året 2015 kåret til lysets år af FN for at vise den afgørende betydning lyset har for vores planet. Vi vil nu vise dig hvordan, “lysets år” kan have betydning for din pengepung og dit velvære samtidig med, at det skåner miljøet.

Logo_Internasjonal_lysets_aar_2015_liten

Hvad ville livet have været uden lys? Ingenting. Uden lyset kunne livet på jorden ikke have eksisteret. Lyset er et elementært naturfænomen. Vores liv ville også være mørke og ubehagelige uden det elektriske lys. Tiden hvor menneskene stod op og lagde sig samtidig med solen er forbi. Menneskenes del af lysets historie strækker sig helt tilbage til, da man begyndte at beherske ilden med bål og stearinlys, til hvor de første elektriske lyskilder blev taget i brug. I det internationale år for lys ligger fokusset på vigtigheden af det elektriske lys for videnskaben, kulturen og ikke mindst for miljøet. “Lysets år” giver alle en unik mulighed til at engagere sig mere for temaet “besparelse gennem lys”, som hovedsageligt drejer sig om udviklingen af energieffektive lyskilder. For tiden er LED i spidsen for denne udvikling, og med OLED-teknologien er vi også sikret en fremtidig udvikling.

Hvordan er det muligt at spare samtidig med, at lyset er tændt overalt?

Lysets_aar_2015_stor_01

Elektrisk lys følger os gennem hele dagen og er en vigtig del af de fleste sider af vores moderne kultur. Hvad enten det er til morgenmad om morgenen, arbejdsdagen på kontoret eller i værkstedet, et aftensbesøg på en café eller en rolig aften hjemme, er det elektriske lys nærmest uundgåeligt for en behagelig atmosfære. Til og med din mobiltelefon viser et oplyst display. Hvis du skal ud på restaurant eller på et besøg, er lyset på badet og værelset uundværligt for at gøre sig klar. Ergo er lys overalt. Året 2015, lysets år, skal hjælpe os til at se, hvordan vi gennem lyset ikke bare påvirker vores egen atmosfære, men også hvordan vi ved lyset kan påvirke både pengepungen og miljøet. Hovedsageligt kan man spare pengepungen og miljøet gennem mere energisparende lyskilder. LED-teknologien gør, at man kan spare op til 80-90 % af strømudgifterne, samtidig som pærerne har en meget længere levetid, så man ikke behøver at skifte pærer. Der hvor en almindelig glødepære ville trække 60 watt strøm, trækker en LED-pære med tilsvarende lysstrøm kun 7-8 watt. Selvom prisen for LED-pærer er noget højere vil dette hurtigt tjenes ind, som regel i løbet af det første halve år.

Kan lamper være både miljøvenlige og give en hyggelig og øjeblikkelig belysning?

Lysets_aar_2015_stor_02

Lyset er ikke bare praktisk, men det er også med til at skabe en behagelig atmosfære. Mange standerlamper har for eksempel et eget praktisk læselys, som udover til at være til stor nytte også skaber en behagelig atmosfære. Men behøver mere lys nødvendigvis at betyde højere energiomkostninger? Det er op til dig! Et af de vigtigste temaer i “lysets år” er muligheden til at leve miljøbevidst midt i al den moderne teknologi. Jo længere belysningsteknologien kommer, jo sværere er det at finde frem i junglen af “nye” lyskilder og lamper. Det er ofte nedslående, hvad man hører om kviksølvholdige sparepærer og “kolde” LED-pærer. Disse fordomme er imidlertid ubegrundet efter den store udvikling inden for belysningsteknologien de senere år. Du kan nu enkelt smide ødelagte energisparepærer ud uden risiko. Du kan vælge LED-pærer i farven “varmhvid” i stedet for i farven “universalhvid”. Du vil da få et varmt og behageligt lys i stuen, som giver samme effekt som de tidligere glødepærer. Det, som alligevel er afgørende i vurderingen af lyskilden, er den miljøpåvirkning, den har. Ved at benytte LED-lyspærer sparer man op til 80-90 % af omkostningerne i tillæg til, at CO2 udslippet bliver betydeligt lavere. Vidste du, at man ved at benytte LED kan spare op til 23 millioner af CO2 udslippet på jorden? Og på grund af at LED lever op til 50 gange længere end glødepærer, så kan man også spare store mængder af affald? Dette er også noget, som du kan bidrage til – og husk, at hvert bidrag har betydning for vores jord.

Hvad findes der mere end en enkel loftlampe?

Lysets_aar_2015_stor_03

Lampegiganten.dk har Skandinaviens største sortiment med 25.000 artikler at vælge imellem. Eftersom lys er noget individuelt og personligt, ser vi det som helt nødvendigt at have et stort sortiment. Nogen kan lide de moderne enkle linjer, mens andre bedre kan lide en rustik og landlig stil. Andre igen kan lide et mix af det traditionelle og det moderne i en ny countrystil. Også i nyere tid, i det 20. århundrede, blev vintage-stilen eller Schabby chick levende. Der kræves nemlig ikke bare det optimale lys fra den perfekte lampe, men også at den passer ind i stilen til ejeren sådan, at det kan blive den vigtige detalje, som fuldfører stilen. Vidste du, at en lampe ikke bare støtter op om resten af rummet, men at den også kan forandre det totalt? En designlampe eller en lysekrone har for eksempel denne påvirkningskraft– men det kan en enkel og moderne lampe også have.

 

Hvilke andre temaer består «lysets år» 2015 af?

Lysets_aar_2015_stor_04

Mangfoldigheden af temaer i “lysets år” strækker sig meget længere, end hvad vi har været inde på nu. Et eksempel på et andet tema er, hvilken effekt lys har på biorytmen til mennesker, dyr og planter. Har du lagt mærke til, at du er meget mere vågen efter, at du har pudset tænder, end hvis du bare ligger på sofaen? At du er urolig, når du går til køjs, hvis du lige før sengetid sad længe foran en skærm? At nogen mennesker springer op af sengen om morgenen, mens andre næsten ikke får åbnet øjnene? Sidstnævnte viser, at nogle mennesker er meget mere afhængige af at følge solens rytme, noget som gør det sværere at tilpasse sig det moderne samfund og arbejdsliv. Dette er også temaer, som bliver aktuelt i lysets år – et år og en udvikling vi alle er en del af.

Tag del i “lysets år” 2015!

Merken

About The Author

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.