A t tilføje vintage elementer er et velkendt trick til at gøre hjemmet mere varmt og personligt. Vintage lamper er perfekte til at give et ekstra touch, som giver selv den mest moderne indretning et twist i en mere hyggelig retning. Find ud af, hvordan du kan genoverveje din bolig med vintage belysning her.

Hvad gør vintagestilen så populær?

Især med tendensen til genfortolkning af stilarter i de seneste år, er vintage kommet mere og mere ind i vores hjem. Du behøver dog ikke at gå i genbrugsbutikker for at følge moden, da flere brands tager vintagestilen med i nye designs. Faktisk tager flere producenter af møbler og belysning et kig tilbage i tiden, og forener moderne løsninger med den klassiske stil fra fortiden.

Der er mange forskellige produkter, som passer perfekt ind i vintagestilen – alt fra møbler, lysekroner, hængelamper og lyspærer er inspireret af årtierne mellem tyverne og halvfjerdserne. I dag giver vintagestilen ofte en følelse af varme, gæstfrihed og hygge. Det hyggelige aspekt fremtræder ofte i form af designet. Med hængelamper, gulvlamper, loftslamper, lysekroner eller blot lyspærer er det muligt at omdanne et moderne og minimalistisk værelse til et mere indbydende og behageligt miljø.

Vintage belysning: Forstå stilen bedre

Det kan være svært at inddele et begreb som vintage i kategorier, især hvad angår møbler og belysning. Vi har dog forsøgt at dele stilen op, så det er mere overskueligt, hvordan man kan finde de bedste løsninger til at forskønne hjemmet:

 • Retro vintage: Det er et bredt begreb, og her findes møbeltilbehør og belysning, der omfatter tiden mellem halvtredserne og tresserne. Stilen er ofte karakteriseret ved pastelfarver, plastmaterialer og runde former.
 • Vintage chic: Med dette udtryk mener vi alle de møbler, lysekroner og lamper som bevidst viser tegn på slid. Selvom de naturligvis ikke er blevet brugt, bliver lamperne eksempelvis lavet i børstet stål eller i farver, som virker falmede.
 • Vintage i landlig stil: En bred men grundlæggende definition, hvor møbler, lamper og lysekroner er skabt til at give en indbydende atmosfære i selv de travleste rum som køkkenet eller stuen. Materialet er her ofte messing, træ eller kobber. Derudover bliver denne stil ofte anvendt til udendørs brug – for eksempel i haven til belysning af stier med mere.
 • Industriel vintage: Denne kategori omfatter alle møbler, lamper, lysekroner med videre, som bærer præg af industrielt design, såsom pendellamper i stål, jern, smedejern og glas.

Hvordan gør man hjemmet unikt med vintagestilen?

Her er nogle tips, der gør det nemmere at inddrage vintagebelysning i de forskellige rum:

 • Stuen: I stuen er det vigtigt at føle sig tryg, og samtidig få gæster til at føle sig godt tilpas, da denne del af huset er reserveret til afslapning og fritid. I stuen er der ofte placeret en sofa med et bord hertil og, hvis du ikke har en seperat spisestue, ofte et spisebord. Det er naturligt, at der i denne sammenhæng er placeret forskellige lyskilder, der kan bestå i en hovedlyskilde, en lysekrone eller en pendellampe, og andre komplementære lyskilder, som en gulvlampe. En gulvlampe eller væglampe er perfekt at have ved siden af sofaen til læsning. I overensstemmelse med din smag og stil vil vintagebelysning skabe en minimalistisk og indbydende atmosfære.
 • Spisestuen: Hvis du har en spisestue, så tøv ikke med at vælge lampe med flere lyspunkter som på billedet nedenfor, og hold dem på et ret lavt niveau fra loftet. En anden god idé er at placere en vintage lampe over dit spiseport, som enten kan være mere klassisk og minimalistisk eller måske en lysekrone i kobber eller glas?

 • Køkkenet: Køkkenet kan beriges med et vintage touch gennem den centrale lyskilde med eksempelvis en lysekrone eller en industriel vintage lampe. Hvis du har en ø-bordplade eller et højt barbord, er det en god idé at placere ophængslampen med en lav afstand fra loftet.
 • Soveværelset. I soveværelset kan man placere vintage retro lamper og pærer, for eksempel med spotlights ved sengebordet eller blot som en bordlampe på sengebordet.
 • Kontoret: Du kan gøre dit kontor eller dit skrivebord til et mere hyggeligt sted, men naturligvis stadig egnet til koncentration med en retro bordlampe, som er lavet i en genfortolkning af tendenserne i vintagestilen.
 • Badeværelset: Badeværelset er det sted, hvor man kan starte morgenen godt og senere slappe af efter en travl dag. For at gøre det mere indbydende er lysekroner eller vintage pendellamper i en chic vintage stil ideelt. Man man også gøre det mere enkelt i form af minimalistiske industrielle væglamper, f.eks. omkring spejlet i badeværelset.
 • Undendørs: Også til udendørs er der rig mulighed for at få en belysningsløsning i en vintage stil. Stilen kan man f.eks. få ved at vælge lamper af messing, som enten kan placeres på balkonen eller i haven for at skabe den perfekte atmosfære til dine sommeraftener.

Vintage og moderne stil i den bedste kombination: Vintage med LED-løsninger

Takket være LED-teknologien, som er  praktisk både fra et miljømæssigt og økonomisk synspunkt, er det muligt at have en vintage lampe eller en lysekrone, der kombinerer fortidens stil med fordelene ved ny teknologi. Brugeroplevelsen ved LED-lyspærer er ideel takket være de mange valgmuligheder i farver og intensiteten af ​​lyset. LED-teknologien gør det muligt at bruge de berømte glødelamper, som bærer præg af de gamle industrielle og retro-lyspærer. Se vores udbud online og find den ideelle vintage lampe, der giver et særligt touch til dit hjem.

About The Author

Velkommen til lampegiganten.dks blog! Jeg er uddannet cand.ling.merc fra Aarhus Universitet, og har interesse for interiør og ikke mindst lamper. Detaljer gør den store forskel, og belysning er prikket over i'et i enhver indretning.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.