
Belysning til indkørslen og gårdspladsen
Tips til et funktionelt og effektivt lyskoncept med bevægelsessensor og de rette lamper.
Ligesom gangen er indgangen til stuen, køkkenet og hjemmets andre opholdsrum, så er indkørslen og gårdspladsen det samme for hele ejendommen. Funktionelt og oplyst med tiltalende lyst, varmt lys byder de lamper du installerer her dig og dine gæster velkommen. Derudover sikrer du med den rette udendørsbelysning til indkørslen og gårdspladsen for mere sikkerhed - for optimalt syn og orientering i mørket.

Belysning til indkørslen:
Dos and Don'ts
Der er meget at vælge imellem, når det kommer til lyskoncepter til garagen og carporten. Hvilke lamper der er bedst egnet, er i sidste ende et spørgsmål om smag. Et populært valg til belysningen til indkørsel og gårdsplads er, nedgravingsspots, forsænkede lamper, udendørs spotlights samt ikke mindst væglamper og vejlamper til belysning langs stier og foran indgangspartiet.
Det bør du være opmærksom på:
Det er vigtigt for forsænkede nedgravningslamper, at de er lavet hertil, og hvis planlagt hertil, at de kan køres over af et køretøj på den respektive vægt. Oplysninger om den maksimale bæreevne kan findespå produktsiden under produktoplysningerne.
Spotlights og væglamper skal placeres, så de ikke blænder føreren. Der er ingen specifikke regler for dette for privat brug, men det er vigtigt, at lyset ikke er direkte i førerens synsfelt. Lamperne skal derfor monteres som indirekte belysning eller over hovedhøjde. Jo højere lyskilderne er monteret, jo mindre er risikoen for blænding. Det skal dog også tages i betragtning, at tilstrækkeligt lys stadig når jorden.
For lamper med bevægelsessensor finder du altid oplysninger om monteringshøjde i brugsvejledningen. I de fleste tilfælde er dette mellem 180 og 250 cm.
Uanset om du vælger pullerter, nedgravningsspots eller en kombination af disse, skal du sikre tilstrækkelig belysning, der ikke efterlader mørke områder. Sådan er indkørslen oplyst og synlig - ligesom enhver kantsten ligeså.
Blandt alle typer lamper er modeller med skumringssensor og bevægelsessensor de mest effektive. Så snart en bil ruller ind i indkørslen efter skumringstid, tændes lysene og lyser vejen til garagen op. Efter en vis tid slukker de automatisk igen, hvilket sparer både energi og pengepungen.

Installer indkørselsbelysning
Tips til den rette udførelse
For et vellykket lyskoncept er grundig planlægning og professionel installation nøglen. Hvor mange lamper du har brug for, i hvilken konstellation og hvilken installationshøjde de skal installeres i, skal du vide på forhånd. Sådan undgår du dyre fejlkøb og kan være sikker på, at både komfort og sikkerhed bliver som ønsket.
Værd at vide:
Når man beslutter om lamper til langs indkørslen og stier, gælder følgende med hensyn til placeringen: Jo højere lyspunkterne, dvs. lyskilden, er placeret, jo færre lamper har du brug for, og jo større afstand kan der være. Vej- eller gadelamperne er normalt mellem 60 og 150 cm høje.
Hvis du installerer væglamper i eller på garagen, anbefales det at bruge modeller, der lyser nedad eller endda op og ned på samme tid - eller alternativt med en blænderfri diffusor. Generelt reducerer sådanne armaturer blænding - men giver også mindre lys, og det kan derfor være nødvendigt at installere flere lamper. Installationshøjden afhænger af garagestørrelsen, normalt er anbefalingen mellem 180 og 250 cm for lamper med bevægelsessensor. Den nøjagtige anbefaling kan findes i installationsvejledningen til det respektive produkt.
Når det drejer sig om at levere strøm til stier, indkørsel, sokler eller lamper nedgravet i jorden, skal du have professionelle om bord. En autosireret elektriker skal gennemføre denne slags installationer af sikkerhedsmæssige årsager. Vedkommende ved, hvad de skal se efter, når de graver strømkabler og laver de nødvendige forbindelser.

Bevægelsessensor:
Den optimale løsning til indkørslen!
Bevægelsessensorer sikrer, at lyset i indkørslen kun er tændt, når det virkelig er nødvendigt. Dette reducerer strømomkostningerne og forlænger lyskildernes levetid. Mange udendørslamper har en fast indbygget bevægelsessensor, eller findes i varianter med og uden bevægelsessensor. Hvis du vil styre flere med samme sensor kan du med fordel købe en ekstern bevægelsessensor og tilslutte flere lamper til denne. Dette fungerer ikke, hvis hver enkelt lampe allerede har en indbygget sensor. På samme måde er smarte lamper også en mulighed for at gruppere lamper og styre flere på en gang.
Værd at vide:
Flere af lamperne med bevægelsessensor kan også skifte mellem flere indstillinger og derved give lys i kortere eller længere tid om nødvendigt og nogle også lyse uafhængigt af sensoren hele tiden. Se produktdetaljerne på det respektive produkt. Pullerter og vejlamper, der kontinuerligt lyser gårdspladsen op, når der er havefest på gårdspladsen, kunne være eksempler herpå.
For en indkørsel er en detektionsvinkel på 120 grader tilstrækkelig. Selvom der er modeller, der dækker mere, kan bevægelsessensoren dermed muligvis aktiveres fra folk på gaden eller naboen utilsigtet, hvad jo går mod funktionen om kun at lyse når det ønskes.
Med LED-pærer kan du, i modsætning til energibesparende pærer, opnå 100% lysstyrke med det samme, når lampen aktiveres. Og alligevel lavere strømomkostninger.
Værd at vide om solcellelamper:
Solcellelamper er perfekte til svært tilgængelige steder eller områder uden strøm. På flere af lamperne er solpanelet også fritstående, så det kan placeres uafhængigt af lampen for maksimal udnyttelse af sollyset.
I dag findes der et stort udvalg af vej-, gade-, sokkel- og væglamper, spotlights og nedgravningslamper, der leveres med solpaneler. For at få mest muligt ud af den indsamlede solenergi anbefales en bevægelsessensor også. På denne måde tændes lyset automatisk, og kun når en bil faktisk kører langs indkørslen til gårdspladsen, eller hvis nogen bevæger sig på terrassen. Dette sparer batteri og lyskilde, sparer energi og er mindre belastende for pengepungen.
Vigtigt at bemærke: Solpanelet skal placeres, så det får nok sol og ikke er dækket af hække, grene eller buske.
Solpaneler skal altid placeres, så de får nok sol. 8-10 timers sollys er normalt nødvendigt for tilstrækkelig elektricitet til resten af døgnet.

LED-lyskilder:
Spar energi og omkostninger!
Det er ikke uden grund, at LED-pærer er kendt for deres lange levetid og lave strømforbrug, samtidig med at de giver fremragende lysegenskaber. Derudover når de straks 100% lysstyrke, så snart de tændes, og er derfor ideelle til lamper med en bevægelsessensor.
Fakta om LED-lyskilder::
Sammenlignet med glødepærer forbruger LED-lamper 90% mindre energi - hvilket skåner både pengepungen og miljøet.
LED-teknologi er næsten vedligeholdelsesfri, og en pære opnår i gennemsnit en levetid på op til 50.000 timer.
Takket være LED-teknologi er meget kompakte designs blevet mulige - i dette tilfælde er lyskilden med den lange levetid permanent indbygget i den respektive lampe og kan ikke skiftes.